İngilizler duyurdu: Zirvedeki 4 şehirden ikisi Türkiye'de

İngiliz yayın kuruluşu BBC’nın Gezi departmanı dünyada en çok ziyaret edilen 4 şehirden ikisinin Türkiye’de olduğunu yazarken, “gizli kahramana” dikkat çekti.

GİRİŞ 07.02.2024 17:10 GÜNCELLEME 07.02.2024 17:22
Bu Habere 45 Yorum Yapılmış

Seyahat yazarı Stacey Leasca imzalı yazıda, seyahatin neredeyse Covid-19 salgını öncesindeki seviyeye geldiğini aktardı.

Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Turizm Örgütü’nün Kasım 2023’teki “uluslararası seyahatlerin pandemi öncesi seviyelerin yüzde 90'ına ulaşma yolunda ilerlediği ve yıl boyunca yaklaşık 975 milyon kişinin yurtdışına çıktığı” açıklamasına atıf yapılan haberde, uluslararası ‘gezginlerinin’ çoğunun aklındaki ortak destinasyonun Türkiye olduğu belirtildi.

EN ÇOK ZİYARET EDİLEN 4 ŞEHİRDEN İKİSİ TÜRKİYE'DE

Euromonitor International’ın hazırladığı 2023 tarihli Top 100 Şehir Destinasyonları Endeksi’ne göre; dünyada en çok ziyaret edilen dört şehirden ikisi Türkiye'de; İstanbul ve Antalya.

Hadrian Kapısı veya Üçkapılar

Raporda, "İstanbul, 2023’te uluslararası varış sayısında bir önceki yıla göre yüzde 26'lık artışla listenin başında yer alırken, ikinci sırada Londra (yüzde 17 artış) ve üçüncü sırada Dubai (yüzde 18 artış) yer alıyor.

BBC Travel yazısındaki aktarılan bu bilgilerin ardından ise İstanbul ve Antalya’ya ilişkin bilgiler yer aldı:

İSTANBUL SÜPRİZ DEĞİL AMA ANTALYA...

* İstanbul'un 15,5 milyon nüfuslu bir megalopolis (Avrupa'nın en büyüğü) olduğu düşünüldüğünde bu büyük bir sürpriz olmayabilir. Ancak daha da ilginç olanı, Türk Rivierası'nda yer alan ve 1,3 milyon kişiye ev sahipliği yapan Antalya'nın 16,5 milyon uluslararası ziyaretçiyi ağırlamayı nasıl başardığı.

* Bu rakam, Paris (Nüfus: 2,1 milyon), Hong Kong (Nüfus: 7,4 milyon), Bangkok (Nüfus: 11 milyon) ve New York City'den (Nüfus: 8,5 milyon) daha fazla ve kendi nüfusunun 12 katından daha fazla.

* Antalya, uluslararası ziyaretçilerin büyük çoğunluğunu oluşturan Almanlar, Ruslar ve İngilizler için uzun zamandır popüler bir seyahat noktası. Turkuaz suları, ılıman kışları, çok sıcak yazları ve 300 gün güneşli havası, Antalya'yı tarihsel olarak bir plaj destinasyonu haline getirdi.

* Ancak Roma surları ve Osmanlı döneminden kalma evlerle çevrili kireçtaşı platosunun üzerindeki dramatik konumu, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün bir keresinde "Hiç şüphe yok ki Antalya dünyanın en güzel yeridir" demesine yol açtı.

Faselis ya da Phaselis

UÇUŞLARDAKİ ARTIŞ SAYESİNDE...

* Mevcut uçuşlardaki büyük artış sayesinde, dünyanın dört bir yanından daha fazla insan Antalya'nın güzelliğini deneyimliyor. Euromonitor International raporuna göre, şehir 2023 yılında 2022 yılına kıyasla uluslararası ziyaretçi sayısında yüzde 29'luk bir artış yaşadı.

* Ancak gezginler sadece İstanbul ve Antalya'ya gitmiyor. Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü verilerine göre, 2023 yılında Türkiye genelinde iç ve dış hat uçuşları bir önceki yıla göre yüzde 16,3 artış gösterdi ve ülke bu yıl daha da fazla uluslararası ziyaretçiyi ağırlamaya hazır görünüyor.

ARTIŞTA VİZE KOLAYLIĞI ETKİSİ

* Ocak 2024'te Türkiye, ABD, Kanada ve Meksika'dan gelen yolcuların 90 günden az süren ziyaretleri için e-vize alma zorunluluğunu ortadan kaldırdı. Giriş koşullarındaki bu son gevşemenin, 2023 yılında yüzde 10,4 artışla 49 milyondan fazla ziyaretçiye ulaşan Türkiye'ye gelen uluslararası gezgin sayısını artırması muhtemeldir.

* Türkiye aynı zamanda Amerikalılar için ziyaret edilebilecek nispeten uygun fiyatlı bir yer olmaya devam ediyor; yaşam maliyetinin ABD'dekinden yüzde 54 daha düşük olduğu tahmin ediliyor.

Kaleiçi

SAĞLIK TURİZMİ DE İLGİYİ ARTIRIYOR

* Türkiye'ye ziyaretçi çeken bir diğer husus da büyüyen sağlık turizmi sektörü. Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, 2022 yılında yaklaşık 1,2 milyon kişi sağlık turizmi için Türkiye'ye seyahat etti. Bu rakam 2021 yılına kıyasla yüzde 308'lik bir artış anlamına geliyor.

* Sadece 2023 yılının ilk yarısında 746 bin 290 medikal turist daha Türkiye'yi ziyaret etti. Antalya, diş turizmi için özellikle popüler bir nokta olup, birçok yerel diş hekimi ve her şey dahil diş turizmi operatörleri hastaların seyahat konaklamalarını da ödemeyi teklif ediyor.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 45
  • Harika Balak 2 ay önce Şikayet Et
    Ailesi üç nesildir hukuk ve turizmle ilgilenen bir kadın olarak ülkemizin ucuz turiste peşkeş çekilmesine çok üzülüyorum. Eskiden nitelikli turistler gelirdi. Şimdi niteliğe değil, niceliğe yani sayıya bakılıyor. Bu kadar ucuza ülke bulsam ben de giderim. Resmen enayilik. Çevremizi ve tüm kaynaklarımızı niteliksiz turiste ucuz paralara peşkeş çekmeye başladık. Halkımız tatil yapamıyor.
    Cevapla
  • Ş.müslüm ÇEVİK 2 ay önce Şikayet Et
    Turizimle uğraşıyorsun ama boşuna yapmışsın.eskiden ne zaman nitelikli turist geliyodu,aksaraya,Trabzon'a gelen Rus turistlerin...kaliteli turisti ayağınıza getirecek hizmeti güveni verin bakın nasıl gelirler...çakallık yapmadan
    Cevapla
  • Bilal kkaya 2 ay önce Şikayet Et
    Bu haberler doğru, İstanbul'da bir gün dolaşanlar, saç ektirmeye gelen onlarca turist görebilir.
    Cevapla
  • RAMAZAN KARAKAYA 2 ay önce Şikayet Et
    Mülkün sahibi Allah olup Islamiyetde sınır olmayıp bütün cihan insan için vatandır.sapkın çocuk tacizcisi bebek katili yahudi sermayesinin beslemesi,ingiliz,avrupalı,israillisi hiç bir katma değeri olmayan kağıt parçası üzerinden isteği yere elini kolunu sallayıp gidiyor,masum filistinli Çocuk bebek demeden çit arasına hapsedilmiş aç susuz bırakılıp katlediliyor.bumu medeniyet,insanlık?
    Cevapla
  • Faik 2 ay önce Şikayet Et
    Bu dediklerin, mesela İngiliz hemşire veya elektronik mühendisi için geçerli mi?
    Cevapla
  • Pandora 2 ay önce Şikayet Et
    Bir sorum olucak bu yazıyı yazanı neden yabancılar ülkemizdeki mal varlıklarını satışa çıkardı. Pound Avro ve Dolar olarak satıyorlar bu paralar ülkemizde kalmayacak.
    Cevapla
  • Güzel günler 2 ay önce Şikayet Et
    Bu haberlerin hepsi kasıtlı Bunlar hep oyun bunlar kimbilir neyin peşinde. kuyruk acısı var bunlarda lütfen uyanık olalım haberlerin onu arkası önemli
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle