Deprem bölgesindeki patronlardan önemli çağrı: 'Daha yüksek maaşlar veririz'

6 Şubat depremlerinde en büyük yıkımın yaşandığı illerden olan Malatya'da, sanayide çarklar dönmeye başladı. Üretim Kapasitesi yüzde 75'e kadar yükseldi. Bölgede en büyük sorun göçten dolayı çalıştıracak eleman sayısının yetersiz olması.

GİRİŞ 05.02.2024 13:17 GÜNCELLEME 05.02.2024 15:44
Bu Habere 26 Yorum Yapılmış

Haber7'ye açıklamalarda bulunan Malatya 2. Organize Sanayi Müdürü Vahap Erdem, işletmelerde onarım çalışmalarını tamamladıklarını, üretim kapasitesini yüzde 70'e kadar çıkardıklarını belirtti. 

"ÜRETİM KAPASİTEMİZİ ARTIRIYORUZ"

"Depremler sonrası en büyük avantajımız Organize Sanayi Bölgesi'nde hiçbir fabrikamızın yıkıma uğramaması" diyen Erdem, her iki Organize Sanayi Bölgesi'nde toplamda 450 firmanın olduğunu ve tamamının üretime başladığını belirtti

Üretim kapasitelerinin yüzde 70'e kadar yükseldiğini ifade eden Erdem, depremden önce 45 bin olan istihdam sayısının şuan 28 bine düştüğünü söyledi.

Bir ay içinde 6 bin konutun teslim edileceğine dikkat çeken Erdem, tersine göçün hızlanmasını beklediklerini belirtti. Tersine göç ile istihdam sayılarını artıracaklarına işaret eden Erdem, "2-3 ay içerisinde istihdamda yüzde 35 artış yaşanmasını bekliyoruz" dedi.

DÜNYA TİCARET KAYISI MERKEZİ FAALİYETE GEÇİYOR

Malatya Ticaret Borsası Başkan Vekili Erhan Almendi de Haber7'ye yaptığı açıklamada, kayısı sezonunun başlamasıyla Malatya'nın ihracata katkısının artacağını belirtti.

2023 yılında 400 milyon dolarlık kayısı ihracatı yaptıklarına dikkat çeken Almendi, bu yıl ihracatı daha da artıracaklarını vurguladı. Recep Tayyip Erdoğan Dünya Kayısı Ticaret Merkezi'nin bu ayın sonunda faaliyete geçeceğini bildiren Almendi, "Bu merkezde 460 adet işyerimiz, 40 tane depomuz bulunmaktadır. Yeni yerimiz inşallah bize ticari anlamda depremin sebep olduğu kayıplarımızı unutturacak" diye konuştu.

Vergi borçlarının ertelendiğini ancak toplu halde ödeme istendiğini belirten Almendi, bu ödemelerin taksitlendirilmesi talebinde bulunduklarını söyledi. "Devletimiz bir yıl boyunca erteledi Allah razı olsun, biz bu borçların taksitlendirilmesini istiyoruz" dedi.

"İHRACATIMIZI ARTIRACAĞIZ"

Depremden önce inşası tamamlanan Malatya Organize Sanayi Bölgesi'ndeki alüminyum fabrikası da faaliyetlerini sürdürüyor. Firma yetkilisi Mehmet Yağbasan, "Fabrikayı faaliyete geçirme noktasında çok kararsız kalmıştık ancak her şeyin çalışarak olacağına inandığımız için geri adım atmadık" diye konuştu.

İş gücü kaybı nedeniyle tek vardiye çalıştıklarını ve aylık üretim kapasitelerinin 100 ton olduğunu belirten Yağbasan, vardiye sistemini artırarak üretim kapasitesini 400 tona çıkarmak istediklerini vurguladı.

Hedeflerinin ihracat odaklı bir firma haline gelmek olduğunun altını çizen Yağbasan, ihracata yönelik çalışmaları hızlandırdıklarını vurguladı.

"ASGARİ ÜCRET DESTEĞİNİN ARTIRILMASINI İSTİYORUZ"

Mobilya üzerine üretim yapan firmanın sahibi Abdullah Sarı, en büyük problemin çalıştıracak eleman bulamamaları olduğunu söyledi. "Depremden önce 250 personelimiz vardı, şimdi ise bazen 150 kişiye kadar bile ulaşamıyoruz" dedi. 

Üretim kapasitelerini yüzde 75'e çıkardıklarını belirten Sarı, yüzde 100'e çıkarmak için personel sayılarını artırmaya çalıştıklarını ifade etti. İşverene asgari ücret desteğinin artırılmasını talep ettiklerini bildiren Sarı, "Destek verilirse biz de çalışana daha yüksek maaşlar veririz, böyle vatandaşları bölgeye çekebiliriz" diye konuştu.

"ÜRETİMİMİZİN YÜZDE 30'UNU İHRAÇ EDİYORUZ"

Yurt içinde ve yurt dışında birçok ünlü markaya ayakkabı üreten firmanın yetkilisi Yusuf Özdal da yaptığı açıklamada, deprem sonrası oluşan hasarları onardıklarını ve hızlı bir şekilde imalata başladıklarını belirtti. Deprem öncesine göre üretim kapasitesinin yüzde 40 düştüğünü ifade eden Özdal, "Üretimimizin yüzde 30'unu ihraç ediyoruz" dedi. Eleman bulmakta sorun yaşadıklarını dile getiren Özdal, şuanda 250 personel ile çalıştıklarını ifade etti.

KAYNAK: HABER7
Derya Yüce Haber7.com - Editör-Muhabir
Haber 7 - Derya Yüce

Editör Hakkında

YORUMLAR 26
  • Depremzede 9 ay önce Şikayet Et
    Ptronların İşvar yetişmiş işçi yok demelerinin sebebi asgari ücrti herkese uygulamaya çalışmaları 15 yıllık elemana 2bin tl fazla veririz bu iş herzaman böyle olacak diye bir kaide yok. 26 yıllık plstik sektörü makinaları ustasıyım. Maraş hariç batı şehirlerinde antepte ustalık etim usta olarak yurt dışına dfalarca çağrıldım maraşta 12 saate aynı sektörde bir patron bana 15bin teklif
    Cevapla
  • BAYBURT SEVDALISI 9 ay önce Şikayet Et
    Kamudasendika haklarıvar özelsektörl erdeyok özelsektörlerdedeolmasılazımdeğilmi
    Cevapla
  • Misafir 9 ay önce Şikayet Et
    kendi cebinden versene devletten alıp vermeye çalıştınız vergide vermeyin ne güzel iş
    Cevapla
  • Misafir 9 ay önce Şikayet Et
    ev ver iş ver İstanbul yarısı gider
    Cevapla
  • TC vatandaşı 9 ay önce Şikayet Et
    Yüksek maaş saçmalığı sosyal güvence yok kaçak işçi çalıştıran Suriye li çalıştıran çok godoman ların zenginlerin tefecilerin faizcilerin dünyası olmuş emekliler perişan rezalet
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle