JP Morgan ve Morgan Stanley'den Gaye Erkan ve Fatih Karahan yorumu

Merkez Bankası'ndaki görev değişikliğinin ardından J.P. Morgan ve Morgan Stanley'den dikkat çekici değerlendirmeler geldi. Değerlendirmelerde, "Yeni TCMB Başkanını dezenflasyon ve lira için olumlu görüyoruz" ifadelerine yer verildi.

GİRİŞ 03.02.2024 13:28 GÜNCELLEME 03.02.2024 13:40
Bu Habere 100 Yorum Yapılmış

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre Hafize Gaye Erkan görevden alınırken Fatih Karahan başkan olarak atandı. Hafize Gaye Erkan kendisine yönelik itibar suikastı kampanyası düzenlendiğini vurgulayarak görevinden affını istediğini açıklamıştı.

ABD'li yatırım bankası J.P. Morgan, Merkez Bankası'ndaki görev değişikliğinin ardından değerlendirme notu yayımladı.

JPMORGAN'DAN GAYE ERKAN YORUMU

JPMorgan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın yerine şahin Başkan Yardımcısı Fatih Karahan'ı atanmasını değerlendirdi ve "Başkan Karahan ve iki şahin başkan yardımcısı PPK kararlarını enflasyona daha fazla odaklanarak yönlendirecek" tespitinde bulundu.

Değerlendirmede, "Ani liderlik değişiklikleri yatırımcılar için rahatsızlık yaratsa da yeni TCMB Başkanı'nı dezenflasyon ve lira için olumlu görüyoruz. Yeniden şekillenen PPK'nın muhtemelen daha şahin olacağını düşünüyoruz. İki PPK üyesinin (Dr. Elif Haykır Hobikoğlu ve Dr. Fatma Özkul) duruşu bilinmiyor ancak bize göre Başkan ve iki şahin başkan yardımcısı PPK kararlarını enflasyona daha fazla odaklanarak yönlendirecek. Son PPK açıklamasındaki güvercin eğilimin artık tersine dönmesi muhtemeldir. TCMB Başkanı Fatih Karahan'ın, daha erken olmasa da, önümüzdeki Perşembe günü TCMB Enflasyon Raporu Basın Bilgilendirme Toplantısı'nda şahin bir yönlendirme yapmasını bekliyoruz" ifadelerine yer verildi.

"EN YÜKSEK POLİTİKA FAİZİ YÜZDE 45"

Para politikasının ileriye dönük olarak enflasyon görünümüne daha duyarlı olmasının muhtemel olduğunu belirten JP Morgan, "Daha sıkı makro ihtiyati tedbirlerle birlikte daha uzun süre yüksek oranlar bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

JPMorgan yayınladığı değerlendirme notunda, "TCMB'nin faiz artırımına gitmesini, faiz indirimine gitmesinden daha olası görüyoruz. Ancak, henüz faiz artırımının gerçekleşeceğine inanmıyoruz ve yukarı yönlü riskleri göz önünde bulundurarak en yüksek politika faizini yüzde 45'te tutuyoruz" ifadelerini kullandı.

"MEHMET ŞİMŞEK'İN DESTEĞİNİ VAR"

"Bir diğer olumlu gelişme ise Başkan Fatih Karahan'ın enflasyonla mücadele için para ve maliye politikaları arasında daha fazla koordinasyon sağlayabilecek olması" değerlendirmesini yapan JPMorgan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yeni Başkan Fatih Karahan'ın kendi desteğiyle atandığını belirttiğine de dikkat çekti.

MORGAN STANLEY'DEN 8 ŞUBAT VURGUSU

JP Morgan'ın ardından ABD'li yatırım bankalarından Morgan Stanley de değerlendirmelerini paylaştı.

Hafize Gaye Erkan'ın TCMB başkanlığı görevinden yalnızca dokuz ay sonra kişisel nedenlerini gerekçe göstererek istifa etmesini ve  Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni TCMB Başkanı olarak Fatih Karahan'ı atamasını değerlendiren Morgan Stanley, "TCMB'nin Başkan Karahan yönetiminde enflasyonla mücadeleye öncelik veren geleneksel para politikası çerçevesine devam etmesini bekliyoruz" dedi.

Morgan Stanley, Fatih Karahan'ın Cevdet Akçay ve Hatice Karahan ile birlikte Temmuz ayında TCMB'ye başkan yardımcısı ve PPK üyesi olarak atandığını ve atanmalarının ardından Ağustos ayında hızlanan TCMB'nin son sıkılaştırma adımlarında kilit rol oynadığını savundu.

TCMB'de yaşanan bu görev değişimini, "Bizim görüşümüz: 2019 ve 2021'deki geçmiş başkan değişikliklerinin aksine, bu durum politika yönünde bir değişikliğe ya da daha düşük faiz oranlarına yönelik siyasi bir tercihe işaret etmiyor. TCMB'nin dezenflasyona öncelik veren geleneksel para politikası çerçevesine devam etmesini bekliyoruz" şeklinde değerlendiren, Morgan Stanley "TCMB'nin önümüzdeki Perşembe günü (8 Şubat) düzenleyeceği Enflasyon Raporu basın toplantısında politika mesajlarını dinleme şansımız olacak" dedi.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 100
  • Tahsin Özkan 2 ay önce Şikayet Et
    Bunların her olumlu gördüğü ülkeme zararlı demektir 3 ay öncede gayeyi zirveye çıkarmışlardı
    Cevapla
  • OSMAN 2 ay önce Şikayet Et
    yeni para birimine geçmeden dü zel mez
    Cevapla
  • Çınar 2 ay önce Şikayet Et
    Bunlar ce ha pe zihniyeti siz bunlara bakmayın uzaya bile uçtuk biz
    Cevapla
  • Burhan 2 ay önce Şikayet Et
    Gelir dağılımını neden duzeltmiyorsunuz.
    Cevapla
  • Misafir 2 ay önce Şikayet Et
    AYVAYI YEDİK bunlar olumlu görüyorsalar türk halkına büyük kazıklar geliyor demektir!!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle