Kriz endişesi büyüyor! Gram altında yeni rekor

Altın fiyatları 2 Şubat Cuma yani haftanın son iş gününe yükselişle başladı. Altının gram fiyatı 2014 lira ile tüm zamanların en yükseğini gördü. Çeyrek altın 3 bin 286 liradan satılıyor. Dolarda ise kademeli yükseliş devam ediyor.

GİRİŞ 02.02.2024 10:46 GÜNCELLEME 02.02.2024 10:46
Bu Habere 30 Yorum Yapılmış

Altın fiyatlarında hareketlilik devam ediyor. ABD Merkez Bankası Fed'in faiz indirimine ilişkin tarih vermeyip 2024 yılı içinde faiz indirimi olabileceğine yönelik sözlü yönlendirmesi umut verici olmadı ve bu altın fiyatlarında etkisini gösterdi.

Öte yandan Ortadoğu'daki krizde büyümeye devam ederken çatışmaların devam edeceği endişesi güvenli limana olan talebi artırıyor. Bundan sonraki süreçte ABD'den gelen ve Ortadoğu'daki risk altına yön vermeye devam edecek.

ONS ALTIN HAFİF YÜKSELİŞTE

Ons altın güne 2055 dolardan başladı. Gün içinde en düşük 2051 dolar, en yüksek de 2056 dolar seviyesi görüldü. Şu sıralar 2055 dolardan işlem görüyor.

GRAM ALTINDA YENİ REKOR

Altının gram fiyatı, ons altındaki yatay seyre rağmen, dolar/TL'deki yükselişle tarihi zirvesini 2014 liraya taşıdı. Gram altın şu dakikalarda ise, yüzde 0,41 primle 2012 liradan alıcı buluyor. Aynı dakikalarda çeyrek altın 3.286 liradan, Cumhuriyet altını ise 13.793 liradan satılıyor.

KAPALIÇARŞI'DA REKORA YAKIN

Kapalıçarşı'da gram altın 2056 liradan alınıp, 2076 liradan satılıyor.

Yatırımcılar bugün ABD tarım dışı istihdam verilerini izleyecekler. Ekonomistler ocakta tarım dışı istihdamın 180 bin artacağını tahmin ediyorlar.

Tarım dışı istihdamın tahminlerin altında kalması son günlerde zayıflayan ABD'de faiz indirimlerinin martta başlayacağı beklentilerini tekrar kuvvetlendirebilir. Piyasalar, şu anda martta faiz indirimine yüzde 40 olasılık veriyorlar. Bu yılın tamamında ise 145 baz puan faiz indirimi yapılacağını fiyatlıyorlar.

Bu yılın tamamında 1,5 puana yakın faiz indirimi beklentisi ve ABD'de küçük-orta ölçekli bankalara yönelik endişelerin tekrar gündeme gelmesi güvenli liman olarak görülen varlıklara talebi artırdı. ABD Hazine tahvillerinin getirileri yıl başından bu yana en düşük seviyeye geriledi ve Asya işlemlerinde yatay seyretti.

ABD'nin 10 yıllık Hazine tahvillerinin getirisi dün 10 baz puan düşüşle yüzde 3,817 seviyesine inmesinin ardından son olarak yüzde 3,8802 seviyesinde yatay seyretti.

DOLARDA KADEMELİ YÜKSELİŞ

Fed yılın ilk toplantısında politika faizini yüzde 5,25 ila 5,50 aralığında sabit bıraktı ve faiz indirimi için acele etmeyeceği mesajını verdi. Faiz kararında "Komite, enflasyon sürdürebilir biçimde yüzde 2’lik hedefe indiğine emin olana dek faiz indiriminin uygun olmasını beklemiyor” ifadeleri yer aldı. 

Kararın ardından dolar güçlendi. Ancak daha sonra açıklanmaya başlayan bilançoların etkisiyle artan risk iştahıyla yeniden eski seviyelerine geriledi. 

Bankalararası piyasada dolar/TL 30,45, Euro/TL 33,12 seviyesinde hareket ediyor.

KKM'DE DÜŞÜŞ SÜRÜYOR

TCMB'nin Türk Lirası Dönüşümlü Kur Korumalı Mevduat hesaplarının artık sona erdirilmesi kararının etkileri KKM hesaplarında görülüyor. KKM hesapları 19 Ocak ile biten haftada 2.5 trilyon liranın altına geriledi. Böylece 23 haftada 948 milyar TL KKM hesaplarından çıkış yaptı.

MERKEZ BANKASI REZERVLERİ GERİLEDİ

TCMB'nin toplam rezervleri ise geriledi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) toplam rezervleri, 26 Ocak haftasında bir önceki haftaya göre 930 milyon dolar azalışla 137 milyar 161 milyon dolara geriledi. Brüt rezervlerdeki gerileme beş haftada 8,5 milyar doları buldu.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 30
  • Adil 2 ay önce Şikayet Et
    Lak lak lak lak lak lak sonuç Sonuç SONUÇ BİNLERCE MASUM BEBEK ÇOCUK VE MASUM İNSAN KATLEDİLDİ VE SAKAT BIRAKILDI VE YERLERİNDEN YURTLARINDAN EDİLDİ BUNUN HESABINI KİM VERECEK BUNUN HESABINI KİM VERECEK BUNUN HESABINI KİM VERECEK BUNUN HESABINI KİM VERECEK BUNUN HESABINI KİM VERECEK BUNUN HESABINI KİM VERECEK BUNUN HESABINI KİM VERECEK BUNUN HESABINI KİM VERECEK BUNUN HESABINI KİM VERECE
    Cevapla
  • Tüccar 2 ay önce Şikayet Et
    Talep varsa fiyat artar, para var talep var....
    Cevapla
  • Adil 2 ay önce Şikayet Et
    Başkalarını eleştireceğine , KURANI KERİM OKU, NAMAZ KIL, ALLAHIN İSTEDİĞİ GİBİ YAŞA. KUL HAKKI YEME... CENNETİ KAZANMAK İÇİN YAŞA.. MASUMLARA YARDIM ET. ZEKATINI TAM VER... HADİ BAKALIM. İNŞALLAH başaracaksın...
    Cevapla
  • Emekli bankacı 2 ay önce Şikayet Et
    Yorum yapanlardan 1 tanesi ekonomiden anlasa... ooof of
    Cevapla
  • Atila 2 ay önce Şikayet Et
    Neden bizim tl miz deyerlenmiyor
    Cevapla
  • Atila 2 ay önce Şikayet Et
    Ne demek çeyrek altında al sat 150 tl bol para nerede 150 tl satarken 150 tl kuyumcular alırken oldumu 300 tl tc genelinde her yerde aynı olması iyi olmaz mı Edirne ayrı karsta ayrı ankarada ayrı ist ayrı olmasin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle