TZOB: Aynı markanın ürünlerinde yüzde 32 fiyat farkı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), Ankara'da aynı markaların farklı marketlerdeki fiyatlarını araştırdı. Araştırmaya göre aynı ürünlerin fiyatlarında yüzde 32'ye kadar yükselen farklılıklar tespit edildi.

TZOB: Aynı markanın ürünlerinde yüzde 32 fiyat farkı
TZOB: Aynı markanın ürünlerinde yüzde 32 fiyat farkı
GİRİŞ 01.02.2024 10:21 GÜNCELLEME 01.02.2024 10:22
Bu Habere 75 Yorum Yapılmış

Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Ankara'da aynı markaların Ankara’da halkın temel tüketim maddeleri arasından seçilen 6 ürünün aynı marka ve miktarlarının 6 farklı marketteki fiyatlarına yönelik çalışma yaptı.

Yapılan çalışma sonucunda ürünlerin belirli markalar tarafından paketlenmiş fiyatı marketten markete oldukça değişkenlik gösterdiği görüldü. Buna göre aynı ürün ve gramajın fiyatında yüzde 32'ye kadar farklar kaydedildi.

Aynı markanın aynı gramajda farklı marketlerdeki fiyatları değerlendirildiğinde sütün yüzde 32, beyaz peynirin yüzde 27, zeytinyağının yüzde 24,7, kuru fasulyenin yüzde 18,4, şekerin yüzde 17,9, kırmızı mercimeğin yüzde 17,2 oranlarda değişimleri olduğu görüldü.

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar

TAVAN FİYAT ÇAĞRISI

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "Tüketiciler yüksek fiyattan ürün sattığını tespit ettikleri marketlerden alışveriş yapmaktan kaçınmalıdır. Tüketicilerin marketler arasındaki değişen fiyatları göz önünde bulundurmaları ve alışverişlerinde fiyat araştırması yapmaları önemlidir. Yaşanan yüksek fiyat farkının önüne geçmek amacıyla tavan fiyat uygulaması bir an önce hayata geçirilmelidir. Yüksek fiyat konusunda yapılan denetimlerin sayısı arttırılmalı, halkımızda karşılaştıkları yüksek fiyatları gerekli mercilere şikâyet etmelidir." ifadelerini kullandı.

FİYAT FARKI EN YÜKSEK PORTAKALDA

Bayraktar, ocak ayında üretici ve market arasındaki fiyat farkının en fazla yüzde 404,2 ile portakalda görüldüğünü açıkladı. Markette 42 ürünün 29’unda fiyat artışı, 13’ünde fiyat azalışı görüldü. Ocak ayında markette fiyatı en fazla artan ürün yüzde 34,7 ile yeşil fasulye oldu.

NARECİYE ÜRETİCİLERİNİN SORUNLARI DEVAM EDİYOR

Narenciye üreticilerinin sorunlarının devam ettiğini belirten Bayraktar, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Portakalda rekoltenin fazla olması ve yeterli talebin olmaması, fiyatların düşmesine neden oldu. Üretimin fazla olduğu narenciyede bu üretim sezonunda sorunlar bitmiyor. Erkenci limon hasadında yaşanan pazarlama sorunu hasat olgunluğuna gelen mandalina, portakal ve diğer ürünlerde de devam ediyor. Artan üretime karşılık beklenen talebin de yeterli olmaması ile ürünler dalında kaldı. Narenciye üreticileri bu yıl emeklerinin karşılığını alamadı. Bazı üreticiler ağaçlarını kesmeye devam ediyor. Pazar bulamayan çoğu üretici işçilik maliyetlerini karşılayamıyor, ürünlerini toplatamıyor." dedi.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 75
  • Haci 2 ay önce Şikayet Et
    Fiat farkı görüldüde ne oldu sanki, yazılan cezalar ürünlere zam getirerek tekrar vatandaşa yansıyor, ceza yerine kim olursa olsun bütün iletişim kanalları ile kim varsa günlece lanse edilsinler.....
    Cevapla
  • Kazım 2 ay önce Şikayet Et
    Akdeniz'de limon portakal vs hep ağaçlarda gübre oldu kimsenin umrunda değil manavda 20 lira bu gibi örneklerin önüne gecilmesi gerekir.
    Cevapla
  • misafir 2 ay önce Şikayet Et
    Ekmeği sütü peyniri zeytini doğal haline dönmeli havadan ilaçlamalar kesinlikle yasaklanmalı şehir içi fabrikalar kesinlikle yasaklanmslı mavi havayı göremez olduk ör Konya
    Cevapla
  • Ferhat 2 ay önce Şikayet Et
    Ürünleri marketcinin baronların eline vermeyeksin tavan Fiat uygulaması gerekli herkes kafasına göre satamasın matematik müspet ilimdir
    Cevapla
  • Tarik 2 ay önce Şikayet Et
    Aynı model ve marka ürün için 400 TL fark ölurmu yahu biri 600 liraya satıyor biri 1000 liraya bu nasıl iş anlamadim
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle