Kahramanmaraş'a dev yatırım! KAAN ve ATAK-2 için üretim yapacak

6 Şubat depremlerinin merkez üssü olan Kahramanmaraş'ta yaralar sarılıyor. Tersine göçün başladığı şehirde, ticari ve ekonomik faaliyetler hızlandı. Aynı zamanda Kahramanmaraş'a sanayi şirketi kurulacağı müjdesi de verildi.

GİRİŞ 06.02.2024 12:29 GÜNCELLEME 06.02.2024 12:30
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Buluntu, bölgedeki ekonomik faaliyetleri ve son durumu Haber7'ye anlattı. 

Organize Sanayi Bölgelerinde onarım çalışmalarının devam ettiğini, üretimde ivme kazanmak için çalışmaları hızlandırdıklarını belirten Buluntu, üretim kapasitesinin yüzde 40-50 civarında olduğunu söyledi. 

"KAHRAMANMARAŞ BÜYÜK BİR SANAYİ KENTİ"

Kahramanmaraş'ın Türkiye'nin en büyük sanayi kentlerinden biri olduğuna dikkat çeken Buluntu, Kahramanmaraş'ta 6 tane Organize Sanayi Bölgesi olduğunu, bir OSB'nin ise firma sayısı ve üretim kapasitesi bakımından Türkiye'nin 12. büyük OSB'si olduğunu belirtti.

Deprem felaketinde en büyük hasarın Erkenez Organize Sanayi Bölgesi'nde meydana geldiğini hatırlatan Buluntu, işletmelerde ve fabrikalarda onarım çalışmalarının devam ettiğini ve üretimde hızlı bir ivme yakalamak için gece gündüz çalıştıklarını ifade etti.

Organize Sanayi Bölgelerinde üretim kapasitesinin yüzde 40-50 civarına yükseldiğine işaret eden Buluntu, özellikle çelik mutfak eşyası üretimi yapan işletmelerin hızlı bir şekilde toparlandığının altını çizdi.

istihdam sorununu tam anlamıyla çözemediklerini belirten Buluntu, "Depremden önce istihdam kapasitemiz 200 bindi, şuan bu rakamın yüzde 30 altındayız" dedi. Tersine göçün başladığını, kalıcı konutların da ilk etabının tamamlandığına işaret eden Buluntu, vatandaşların şehre geri dönmesiyle istihdam sorununun çözüleceğini vurguladı. 

KAHRAMANMARAŞ'A DEV YATIRIM

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası'na kayıtlı 12 bine yakın şirket sahibi, 30 bine yakın da esnaf üyeleri olduğunu belirten Buluntu,  KOSGEB'in küçük esnafa ve mikro ölçekli firmalara 450 milyon dolar kaynak ayırdığını söyledi.

Kahramanmaraş'ın cazibe bölgesi ilan edilmesini talep ettiklerini söyleyen Buluntu,  özel kredilerle şirketlerin desteklenmesi gerektiğini vurguladı. Buluntu, “Büyük sanayi şirketleri için açıklanan KGF'ler dışında finansman noktasında pozitif ayrımcılık istiyoruz" dedi.

"Türkiye'nin ilk 500 sanayi kuruluşu listesinde Kahramanmaraş'tan 30 şirket, ilk binde ise 60 şirketimiz var" diyen Buluntu, geniş çaplı bir kaynak aktarılması gerektiğini ifade etti. 

Depremin ilk gününden itibaren kamu bankalarının ciddi bir kaynak aktardığını ancak özel bankaların da elini taşın altına koyması gerektiğinin altını çizen Buluntu, depremden en büyük hasarı alan şehirlerin başında Kahramanmaraş'ın geldiğini belirtti. SGK ödemelerinin Mayıs'a ertelendiğini hatırlatan Buluntu, bu konu ile ilgili çağrıda bulundu. "İnsanlarımızın teminat ve ipotek ödemesi yapacak maddi durumları yok, SGK ödemeleri Mayıs'tan daha ileri bir tarihe ertelenmeli" diye Konuştu. 

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Buluntu, müjdeli bir haber de verdi. Buluntu, 22 Şubat 2024'te Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla savunma sanayi şirketinin açılışını yapacaklarını belirtti. "Kahraman Kazan'dan sonra Kahramanmaraş Savunma Sanayi şirketi olarak da anılacak" dedi. 

KAAN VE ATAK 2 İÇİN ÜRETİM YAPACAK

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından yapılan açıklamada da "Nesil5" olarak bilinen yerli savaş uçağı KAAN'ın ve göklerin ateş kanadı olarak bilinen ATAK 2 ağır taaruz helikopterlerinin aviyonik parçalarının üretimine başlanılacağı kaydedildi.

"HÜKÜMETİMİZ İLE BİRLİKTE YARALARIMIZI SARIYOR"

Kahramanmaraş Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Narlı da bölgedeki son durumu Haber7'ye anlattı.

"Kurtuluş Savaşı'nda nasıl bir mücadele verdiysek şuanda da aynı ruhla şehrimizi ayağa kaldırmak için var gücümüzle çalışıyoruz" diyen Narlı, Göç eden vatandaşların yüzde 80'inin döndüğünü belirten Narlı, üretim kapasitelerini yüzde 100'e çıkarmak için çalıştıklarını ifade etti.

Kahramanmaraş'ın yüzde 60'ının çalıştığını ve üretim kapasitesinin ise yüzde 40 civarında olduğuna işaret eden Narlı, Şubat ayında konteyner kentlerdeki vatandaşların bir bölümüne evlerinin teslim edileceğini vurguladı.

Kahramanmaraş'ta yeni bir Organize Sanayi Bölgesi kurulacağını duyuran Narlı, Kahramanmaraş Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nde alt yapı çalışmalarının yüzde 70'inin tamamlanacağını belirtti. "Yeni açacağımız bu OSB'de 80 tesis üretim yapacak, ciddi bir istihdam sağlayacak" dedi.

 

KAYNAK: HABER7
Derya Yüce Haber7.com - Editör-Muhabir
Haber 7 - Derya Yüce

Editör Hakkında

YORUMLAR 19
  • Misafir 10 ay önce Şikayet Et
    Çok büyük olmuş
    Cevapla
  • neemi 10 ay önce Şikayet Et
    artık dışariya odaklanmayalim kendi göbegimizi kendimiz keseleim.yeter dışarıya verdiğimiz paralar.hemde beş kuruş olan silahı on kuruşa almak.biz neden yapamayalım. zaten ekonomiyi bitirende bu dışarıdan satın alınan silahlar.ha gücümüz yetmez derseniz al sana pakistan azerbaycan hatta endonezya malezya beş ülke neler yapar neler araplar bile girmek ister.kazakistan Turkmenistan bile
    Cevapla
  • Kamil 10 ay önce Şikayet Et
    Doğru yatırım . Lastikler , Zırhlar ve Karbon Kompozit levhalar burada üretilebilir . Petrokimya sanayinin yüksek katmadeğerli endüstriyel malzemelerini buralarda üretmeliyiz .
    Cevapla
  • Reco 10 ay önce Şikayet Et
    Kritik yatirimlar turkiyenin ortasi ve dagin icine yapilmali.dusman uydudan gormemeli
    Cevapla
  • Net 10 ay önce Şikayet Et
    Yav arkadaş bazı şeylere delirmemek mümkün değil. Futbol takımları vergi ödemez.silinir, koca koca şirketlerin, milyarlık vergi borcu silinir vs vs ama deprem bölgesindeki sgk ertelenir, eee erteledikçe birikiyor, zaten çalışmayan firmalar o biriken borcu nasıl ödeyecek, silin depremde kapalı kalan firmaların sgk borcunu, futbol kulüplerinden vergiyi tahsil edin, üç yabancı eksik alsın..
    Cevapla
  • Türk 10 ay önce Şikayet Et
    Türkiyede Vergiyi fakir fukara ücretli ve küçük şirketler öder , büyükler ve zenginler vergi ödemez
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle