Ev hanımları emekli oluyor! Şartlar ve başvuru detayları netleşiyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, ev hanımlarına prim desteği ile emeklilik yasası hazırlıkları hakkında bilgi verdi. Bakan Işıklan, "Cumhurbaşkanımızın sözü ve biz bunu yerine getireceğiz" ifadelerini kullandı.

Ev hanımları emekli oluyor! Şartlar ve başvuru detayları netleşiyor
Ev hanımları emekli oluyor! Şartlar ve başvuru detayları netleşiyor
GİRİŞ 31.01.2024 09:57 GÜNCELLEME 31.01.2024 09:58
Bu Habere 207 Yorum Yapılmış

Hayatını ev yaşamına adayan kadınlar, iş hayatından uzak kalabiliyor. Mesaisini evde yapan kadınlarımız için emeklilik hakkı gündemde.

Yıllardır çağrısı yapılan "ev hanımlarına emeklilik" Meclis'e taşındı.

Torba yasa teklifinde yer alan ev hanımlarına emeklilik maddesiyle birlikte şartlar ve başvuru detayları şekillenmeye başladı.

Bu kapsamda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, ev hanımlarına emeklilik düzenlemesi hakkında yeni açıklamalarda bulundu.

"CUMHURBAŞKANIMIZIN SÖZÜ VE BİZ BUNU YERİNE GETİRECEĞİZ"

"Ev kadınlarına üçte bir prim desteğinin verilmesi konusundaki çalışmalarımızı başlattık." diyen Işıkhan, şu ifadeleri kullandı:

İsteğe bağlı sigortalılık kapsamında, yükümlü olunan primin üçte birinin devlet tarafından ödenmesi yönünde bir sistem kuruyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın sözü ve biz bunu yerine getireceğiz. Bunda kesinlikle bir sapma olmayacağını da özellikle vurgulamak isterim.

"TABLOYU HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞIMIZLA BİRLİKTE HAYATA GEÇİRECEĞİZ"

Bunun zamanı ve şartları oluştuğunda zaten biz hem alandaki sendikalarımızdan, kadın örgütlerimizden ve birçok kuruluştan sivil toplum kuruluşlarından fikirler alacağız. Ondan sonra belirli bir noktaya getireceğiz.

Daha sonra da ortaya çıkan tabloyu Hazine ve Maliye Bakanlığımızın yetkilileriyle bir araya gelerek bunu da hayata geçireceğiz. Ancak bu uzun erimli bir çalışma olduğu için de hedefimiz orta vadede bunu uygulamaya aktarmak olacak.

MECLİS'TE KABUL EDİLMESİ BEKLENİYOR

Ev hanımlarına emeklilik kararının, torba yasanın Meclis'te kabul edilmesinin ardından Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmesi bekleniyor.

EV HANIMLARINA EMEKLİLİK DETAYI

Ödenecek primlerin her ay üçte birini devlet karşılayacak. Böylece, ev hanımları daha az prim ödeyerek daha erken emekli olabilecek.

Ev hanımları, sosyal güvence ile sağlık hizmetlerinden de ücretsiz yararlanabilecek. Bağ-Kur ve SSK primleri eşitlendiğinde de 5 bin 400 gün olan kısmi emeklilik şartı 4 bin 500 güne kadar çekilebilecek.

İkinci adımda, çocuk sayısına göre erken emeklilik imkanları devreye alınacak. Üçüncü adımda da çalışan anneler için bir yıpranma düzenlemesi gelecek. Son adım ise doğum borçlanması ile ilgili olacak

EV HANIMLARI İÇİN PRİM TUTARI VE DETAYLARI

Öte yandan emekli olma planı yapanlar, ne kadar prim ödeyeceklerini ve devlet desteğini hesaplıyor.

PRİM TUTARI 2024

İsteğe bağlı olarak sigorta primi ödeyecek olan ev hanımlarının ne kadar prim ödeyeceği de merak konusudur.

Ev hanımlarının ödeyecekleri SGK prim tutarı için alt ve üst sınır belirlenmiştir.

Ev hanımlarının en az ödeyeceği SGK prim tutarı brüt asgari ücret tutarının yüzde 32’si olarak hesaplanır. Mevcut asgari ücrete göre (2024), bu tutar aylık 6 bin 400 TL’yi buluyor.

PRİM DESTEĞİ NE KADAR

Aile ve Gençlik Bankası’nın kurulması ile devreye alınacak destek, sigorta primlerinin 1/3’ünü oluşturacak. Ortalama 2 bin 133 lira olacak. Ödenecek primlerin her ay üçte birini devlet karşılayacak.

PRİM GÜNÜ

Ev hanımları için emeklilik şartları kapsamında BAĞ-KUR kriterleri uygulanır. Yani çalışmayan bir ev hanımı isteğe bağlı sigortalılık yaptırdığı zaman Bağ-Kur kapsamındaki şartlara göre emekliliği hak eder.

Bağ-Kur ve SSK primleri eşitlendiğinden dolayı ev hanımları daha az prim ödeyerek daha erken emekli olabilecek.

KAYNAK: AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 207
  • Taşeron 2 ay önce Şikayet Et
    Taşeronalara verilen sözler tutulacak mi Bakanım, seçim geliyor taşeronalar ve aileleri olarak kadro istiyoruz
    Cevapla
  • Karadeniz li 2 ay önce Şikayet Et
    Toplu ödeme imkanıda getirilmelidir
    Cevapla
  • Çırak 2 ay önce Şikayet Et
    Çıraklık okulu başlangıç olarak niye saymıyonuz
    Cevapla
  • 1 Kayseri'li 2 ay önce Şikayet Et
    99 öncesi BAĞKUR EYT sizden haber bekliyor
    Cevapla
  • Sefa 2 ay önce Şikayet Et
    Çok saçma değil mi çıraklığı saymayanlar ev hanımlarını emekli ediyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle