Yaralar sarılıyor, üretim kapasitesi yüzde 70'e yükseldi

Kahramanmaraş merkezli depremlerden en fazla etkilenen Adıyaman'da yaralar sarılıyor. Kalıcı konutlar yükseliyor, üretim kapasitesi artıyor. Bölgede faaliyet gösteren iş insanları son durumu Haber7'ye anlattı.

GİRİŞ 06.02.2024 13:25 GÜNCELLEME 06.02.2024 13:31
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli ve 11 ili etkileyen depremlerin ardından yaklaşık bir yıl geçti. Binlerce vatandaşın hayatını kaybettiği depremlerde, bölge ekonomik olarak da büyük yıkıma uğradı. Bölgedeki iş insanları ve halk ekonomik olarak şehirlerini yeniden canlandırmak için hükümetle birlikte seferber oldu. 

Kahramanmaraş merkezli depremlerden en fazla etkilenen illerden biri olan Adıyaman'da kalıcı konutlar yükselmeye başladı, Organize Sanayi Bölgesi'nde üretim kapasitesi yüzde 70'e çıktı

Adıyaman Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Abdulkadir Çelenk, Haber7'ye yaptığı açıklamalarda, depremde zarar gören 15 işletmeden 10'unun üretime başladığını belirterek, üretim kapasitesini artırmak için gece gündüz çalıştıklarını ifade etti.

"1 AY İÇERİSİNDE VATANDAŞLARIMIZA EVLERİ TESLİM EDİLECEK"

Adıyaman Organize Sanayi Bölgesi'nde depremlerde zarar gören 15 işletmeden 10 işletmenin onarım çalışmalarının tamamlandığını belirten Çelenk, üretim kapasitelerini yüzde 70'e çıkardıklarını söyledi. Şuan için en büyük problemin göç eden vatandaşların geri dönmemesi olduğunu, bu durumun da işçi açığına neden olduğuna dikkat çeken Çelenk,"İş var işçi bulamıyoruz" dedi.

kalıcı konutların yapımında sona gelindiğini, 1 ay içerisinde 4 bin konutun teslim edileceğini ve vatandaşların konteyner kentlerden evlerine geçeceğini ifade eden Çelenk, "Vatandaşlarımızın konutlarına geçmesiyle işçi probleminin de sona ereceğini düşünüyoruz" dedi.

"MERKEZ BANKASI BAŞKANI İLE GÖRÜŞTÜK"

Yüksek faiz noktasında deprem bölgesine pozitif ayrımcılık yapılması talebinde bulunduklarını vurgulayan Çelenk, bu taleplerini Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'a da aktardıklarını belirtti. "Yüksek faiz noktasında pozitif ayrımcılık yapılacağına inanıyoruz. Bir de uzun vadeli kredi imkanlarının artırılmasına ihtiyacımız var" diye konuştu.

Abdülkadir Çelenk-Adıyaman Organize Sanayi Bölgesi Müdürü

"KOSGEB 300 BİN İLE 700 BİN TL ARASINDA DESTEK VERİYOR"

Adıyaman Ticaret Borsası Başkanı Gani Bereket ise Haber7'ye yaptığı açıklamada, Adıyaman'a mevcut desteklerin yanı sıra ilave desteklerin verilmesi noktasında çağrıda bulundu.

Son bir yılda hem sosyal hayat da hem de ekonomi noktasında daha iyi durumda olduklarını ifade eden Bereket, deprem bölgelerinin üretim üssü olarak konumlandırılması gerektiğini belirtti. Küçük esnaf için Adıyaman'da 20-25 alanda konteyner kent ve konteyner dükkanlar kurulduğuna işaret eden Bereket, kalıcı konutların ardından kalıcı işyerlerinin de kurulmasının önemli olduğunun altını çizdi.

Vatandaşların da yerinde dönüşüm projelerine katılması gerektiğine dikkat çeken Bereket, şehrin konteyner kentlerden kurtulması noktasında vatandaşların da bu noktada üzerine düşeni yapması gerektiğini vurguladı.

"KOSGEB 8 bin işletmemize 300 bin ile 750 bin TL  arasında faizsiz ve 2 yıl geri ödemesiz kredi imkanı sunuyor" diyen Bereket, KOSGEB'in Şubat ayının sonunda bölge için yeni teşvikler açıklamasını beklediklerini belirtti. 

30 Nisan 2024'te sona erecek mücbir sebep halinin uzatılması gerektiği çağrısında bulunan Bereket, "Şehrimiz yeni yeni canlanmaya başladı, ayağa kalkmamız için mücbir sebep halinin uzatılmasını talep ediyoruz" dedi.

"GÖÇ EDEN VATANDAŞLARIN YÜZDE 80'İ DÖNDÜ"

Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Torunoğlu da bölgeye süper teşvik uygulanması gerektiğinin altını çizdi. Torunoğlu, "6. bölge desteklerine ilaveten asgari ücret desteği artırılmalı, yatırım ve tadilat için uygun faizli kredi desteği verilmeli" dedi.

İşçi bulmakta zorlandıklarını ve deprem öncesine göre istihdamda yüzde 40 kayıp yaşadıklarını belirten Torunoğlu, Organize Sanayi Bölgesi'nde çalışan işçi sayısının 4-5 bin civarında olduğunu ifade etti. "En büyük problemimiz iş gücü" dedi.

Kalıcı konutların bir bölümünün bir ay içerisinde tamamlanacağına işaret eden Torunoğlu, deprem sonrası göç eden vatandaşların yüzde 80'inin geri döndüğünü belirtti.

Adıyaman TSO Başkanı Mehmet Torunoğlu

KAYNAK: HABER7
Derya Yüce Haber7.com - Editör-Muhabir
Haber 7 - Derya Yüce

Editör Hakkında

YORUMLAR 1
  • Misafir 2 ay önce Şikayet Et
    göç eden vatandaşlar dönmedi koskegb yardımı şu an için durduruldu
    Cevapla