Borsa ilk ayda yüzde 15 yaptı! Tüm endeksler enflasyonu yendi

Borsa İstanbul endeksleri, geçtiğimiz yılın sonlarına doğru dalgalı bir dönem geçirmesinin ardından yeni yıla güçlü bir başlangıç yaptı.

GİRİŞ 30.01.2024 08:23 GÜNCELLEME 30.01.2024 09:10
Bu Habere 31 Yorum Yapılmış

29 Ocak'ta saat 11 itibarıyla, BİST100 endeksi %13,3 nominal artış gösterdi. Bu artış, %6 civarında beklenen Ocak ayı tüketici enflasyonuna kıyasla yatırımcılara %6,86 reel kazanç sağladı.

BORSA DIŞINDAKİ YATIRIMCILAR REEL OLARAK KAYIPTA

Yeni yıl, Türk Lirası varlıkları için dalgalı bir başlangıç oldu. TL, dolar ve Euro karşısında değer kaybederken, tahvil faizleri yükseldi. Borsa İstanbul endeksleri, yabancı yatırımcıların da katılımıyla hızlı hareketler gösterdi. TL mevduat faizleri ise geçen yılın son ayına nazaran düştü. Borsa endeksleri dışındaki yatırımlarda, yatırımcılar reel olarak kayıpta.

EN FAZLA BİTCOİN KAYBETTİRDİ


Bitcoin, yatırımcılarına en fazla kaybettiren yatırım oldu. 29 Ocak saat 11 itibarıyla Bitcoin fiyatları bu yıl %1,10 düşüş gösterdi. Bu düşüş ve %6 civarında beklenen tüketici enflasyonu göz önünde bulundurulduğunda, Bitcoin yatırımcılarının reel olarak %6,7 kayıp yaşaması bekleniyor.

BİST100 endeksi, geçen yıl son ayı dalgalı geçirmesine rağmen, bu yılbaşından itibaren %13,28 artış göstererek yatırımcılarına reel olarak %6,86 kazanç sağladı.
 

Diğer borsa endeksleri de benzer şekilde artış gösterdi. Bankacılık endeksi gibi endeksler, yabancı yatırımcıların ilgisi ve uluslararası kurumlardan gelen olumlu raporlarla yükselişe geçti.


BORSA ENFLASYONU YENDİ

2023'te halka arz endeksi, diğer tüm endeksler arasında en iyi performansı gösterdi ve %26,24'lük nominal artışla dikkat çekti. Turizm ve iletişim endeksleri de yılın ilk ayında önemli artışlar kaydetti.

Teknoloji, elektrik, ticaret ve hizmetler gibi çeşitli endeksler, yılın ilk ayında %18'den fazla artış göstererek, %6 civarında beklenen Ocak ayı tüketici enflasyonunu aştı.

Merkez Bankası'nın Piyasa Katılımcıları Anketi, Ocak ayı için tüketici enflasyonu beklentisini %5,41 olarak belirledi. Ancak piyasa uzmanlarının beklentileri %6-6,5 arasında değişiyor.

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği'nin (TSPB) verilerine göre, 2022 Aralık’ta yurtiçi yerleşiklerin finansal varlıkları içinde hisse senedi yatırımcısının payı %12,72 seviyesindeyken, 2023 Aralık sonunda bu oran %11,5’e düştü.

Merkezi Kayıt Kuruluşu verilerine göre, 29 Aralık 2023 itibarıyla 7 milyon 653 bin 30 olan hisse senedi yatırımcı sayısı, 26 Ocak sonunda 7 milyon 336 bin 578’e düştü. Bu da yılbaşından bu yana 316 bin 452 yatırımcının hisse senedi piyasasından çıktığını gösteriyor.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 31
  • GaZkesmez kemal 2 ay önce Şikayet Et
    Borsa bıst100 de 5 - 10 şirket kazandırdı ocak ayında geri kalan ise herhangi bir kazanç yok eylülden beri ekside olanlar var
    Cevapla
  • Misafir 2 ay önce Şikayet Et
    Bazıları gerçekten tam yaltak faizi düşürenede destek faizi çıkaranada tam destek doğru heryerde tekdir
    Cevapla
  • Misafir 2 ay önce Şikayet Et
    6 ay dır düşüşte bir iki hafta oldu bi hareket hemen şahlandık aya gidiyoruz
    Cevapla
  • sorun 2 ay önce Şikayet Et
    sasacılara, gübrecilere de sorun isterseniz. enflasyon ve dolar artışı düşünülürse, hisselerin bir çoğu yarı değerinin altında hala. bankalarca çıkan endeks aldatıcı. 9bin'ler geçilirse o zaman belki dengelenir. 9bin üstünde kara geçilir.
    Cevapla
  • Doğrucu Davut 2 ay önce Şikayet Et
    Dostlar enflasyon kocaman bir canavardır. Onu yenecek güç göremiyorum.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle