Borsa ve petrol yükselişte! Piyasalar yeni haftaya nasıl başladı?

BIST 100 endeksi yeni haftaya yüzde 0,64 yükselişle 8 bin 400 puandan başladı. Öte yandan İsrail'in Filistin'e saldırıları, Kızıldeniz'deki gerilim ve son olarak Ürdün'ün ABD güçlerine saldırması petrol fiyatını 2 ayın zirvesine çıkardı.

GİRİŞ 29.01.2024 16:20 GÜNCELLEME 29.01.2024 16:21
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Borsa yeni haftaya pozitif bir açılışla başladı. BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,64 oranında yükselişle 8 bin 400 puandan başladı.

Borsa en son 3 Ekim 2023'te 8 bin 500 puan ile tarihi zirvesini görmüştü. 

Diğer taraftan İsrail'in Filistin'e saldırıları, Kızıldeniz'deki gerilim ve son olarak Ürdün'ün ABD güçlerine saldırması petrol fiyatını 2 ayın zirvesine çıkardı.

Ekonomist Dr. Murat Turgut, piyasalardaki gelişmeleri Haber7'ye değerlendirdi.

BORSA YENİ HAFTAYA YÜKSELİŞLE BAŞLADI?

Mali sektöründeki pozitif havanın Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksini yukarı taşıdığına dikkat çeken Turgut, bugün ise özellikle ulaşım sektörü başta olmak üzere genele yayılan bir yükselişin olduğunu belirtti. "Bu durum da endeksin 8 bin 500 zirvesine doğru bir hareketi olduğunu gösteriyor" dedi. Yakın vadede en önemli destek seviyesinin 8 bin 100 puan olduğunu ifade eden Turgut, tepede ise 8 bin 600 puan bandının kritik olduğuna işaret etti. Borsa İstanbul'da 2024'te de bankacılık sektörünün ön plana çıkmaya devam edeceğini vurgulayan Turgut, ihracata dayalı modelleme yapan şirketlerin de bu yıl değer kazanacağının altını çizdi. Yatırımcıya tavsiyelerde de bulunan Turgut, "Yüksek fiyattan hisse almak yerine değer kazanma potansiyeli olan hisselere yatırım yapılmalı" diye konuştu.

PETROL FİYATLARI 2 AYINDA ZİRVESİNDE

İsrail'in Filistin'e saldırıları, Kızıldeniz'deki gerilim ve son olarak Ürdün'ün ABD güçlerine saldırması petrol fiyatını 2 ayın zirvesine çıkardı.

Turgut, özellikle Gazze şeridinin işgaliyle başlayan sürecin piyasalarda türbülans oluşturduğunu hatırlatan Turgut, petrol fiyatlarındaki yukarı yönlü ivmelenmeyi Orta Doğu'daki gerilimin ateşlediğini ve fiyatların daha da yukarı gidebileceğini belirtti. 

Yüksek petrol serisinin devam edeceğini yineleyen Turgut, Brent petrolde 90-91 doların görülebileceğini ifade etti.

ALTIN FİYATLARINA FED YÖN VERECEK?

Dünyada merkez bankalarının halen yüksek faiz politikası izlediğini belirten Turgut, Fed'in bu yılın tamamında toplam indirimin 0,75 baz puan olduğunu, bu rakamın da altın fiyatlarının yeni rekorlar görmesi için yeterli olmayacağını ifade etti.

Yatırımcılara tavsiyelerde bulunan Turgut, ons altında pozisyon azaltılmasının, TL enstrümanlara yatırım yapılmasının daha kazançlı olacağını vurguladı.

Önümüzdeki birkaç günün çok kritik olduğuna dikkat çeken Turgut, Orta Doğu'daki gelişmelerin emtia piyasasını yönlendireceğinin altını çizdi.

KAYNAK: HABER7
Derya Yüce Haber7.com - Editör-Muhabir
Haber 7 - Derya Yüce

Editör Hakkında

YORUMLAR 2
  • Rasim paydaroglu 3 ay önce Şikayet Et
    ABD nin derdi de buya suyu bulandırıp bulanık suda balık avlamak isteyenlere yazıklar olsun.
    Cevapla
  • Misafir 3 ay önce Şikayet Et
    Fiyatları düşünce indirim çok geç yapılıyor. Fiyatları yükselince anında zam geliyor.
    Cevapla