Türk şirketlere 50 milyar dolarlık iş verdiler

Türk firmaları, Türkmenistan'da 50 milyar doları aşan yaklaşık 1.080 projeyi hayata geçirerek ülkenin dönüşümüne katkı sağladı. Türkiye'nin Türkmenistan'la mevcut ticaret hacmi son 4 yılda 3 kat artarak 2022'de 2,1 milyar dolara ulaştı.

GİRİŞ 27.01.2024 09:53 GÜNCELLEME 27.01.2024 10:14
Bu Habere 25 Yorum Yapılmış

Türkiye'nin Aşkabat Büyükelçisi Ahmet Demirok, Türkmenistan'ın bağımsızlığını kazanmasının ardından yaşanan dönüşümde Türk müteahhitlik firmalarının önemli katkılar sağladığını belirtti.

Demirok, Türkiye'nin "ata vatan" gördüğü Türkmenistan'da, iki ülke ilişkilerinin daha da ilerletilmesi için çalışacağını söyledi.

Demirok, iki ülke arasında bugüne kadar gerçekleştirilen üst düzey ziyaretlere, imzalanan anlaşmalara ve iş insanlarının katılımıyla hayata geçirilen etkinliklere değindi.

"TÜRKİYE, EN BÜYÜK TİCARİ ORTAKLARINDAN BİRİ OLMAYA DEVAM EDİYOR"

Türkiye ile Türkmenistan arasındaki ilişkilerin her alanda geliştiğini, ilişkilerde yakalanan ivmenin ticari ve ekonomik işbirliğinin seyrine de yansıdığını belirten Demirok, şu bilgiyi paylaştı:

Türkiye, Türkmenistan'ın en büyük ticari ortaklarından biri olmaya devam etmektedir. Türkiye'nin Türkmenistan'la mevcut ticaret hacmi son 4 yılda 3 kat artarak 2022'de 2,1 milyar dolara ulaştı. İşbirliği potansiyelimiz çok daha büyük. Ticari ilişkilerimizdeki mevcut pozitif seyirle bu hacmin yakın gelecekte daha da artacağını ve ortak hedefimiz olan 5 milyar dolarlık ticaret hacmine rahatlıkla ulaşabileceğimizi düşünüyoruz.

"TÜRKMENİSTAN'DA 50 MİLYAR DOLARI AŞAN 1.080 PROJE BAŞARIYLA TAMAMLANDI"

Demirok, Türkmenistan'da düzenlenen fuarlara Türk iş insanlarının yoğun katılım sağladığını, bu ülkede Türk ürünlerinin büyük ilgi gördüğünü söyleyerek, şunları kaydetti:

Ticaretin yanında yatırım, ulaştırma ve enerji de Türkmenistan'la ilişkilerimizde öne çıkan başlıklardır. Türkmenistan'ın bağımsızlığını kazanmasının ardından yaşanan dönüşümde Türk müteahhitlik firmaları önemli katkılar sağlamıştır. Türk firmaları, bağımsızlığını kazanmasından bugüne kadar Türkmenistan'da 50 milyar doları aşan yaklaşık 1080 projeyi başarıyla tamamlamıştır. Bu veriler, şüphesiz Türkmenistan'ın Türk firmalarına duyduğu güvenin yansımasıdır.

Türk şirketleri deneyimlerini Türkmen firmalarıyla paylaşıyor.

ENERJİDE İŞ BİRLİĞİ

Enerji güvenliği ve kaynak çeşitlendirilmesinin önemini vurgulayan Demirok, sözlerini şöyle tamamladı:

Türkiye, doğalgazda bir hub olma yönünde önemli adımlar atmaktadır. Esasen Türkiye'nin bu gayretleri özelde yakın coğrafyamızda, genelde ise Avrupa'da istikrarın korunmasına katkı sağlamaktadır. Türkiye, halihazırda Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı'yla (TANAP) Hazar gazını Avrupa'ya taşımaktadır. Türkmenistan, mevcut ve inşa edilmekte olan enerji çevrim santralleriyle birlikte yalnızca doğalgaz konusunda değil elektrik ihracatında da önemli konumdadır.

Türkmen doğalgazı ve elektriğinin Batı pazarlarına taşınmasına yönelik çalışmaların yakın zamanda başlamasını ümit ediyoruz.

KAYNAK: AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 25
  • Amir 2 ay önce Şikayet Et
    Orada Rusya'nın borusu öter.Rusya parçalanmadan orta asyadaki devletler bı halt edemez.Yönetimde zaten Rus asıllı ve yanlıları agirlikta.Hatirlayin Kazakistan kendi içindeki ayaklanmayı Rusya desteğiyle bastırdı .Gidin gezin oraları çoğunluk sonuna kadr Rusya der.
    Cevapla
  • keamu 3 ay önce Şikayet Et
    SSCB zamanında İslami kimliği unutturulmaya çalışılan ve Ruslaştırılmaya çalışılan bir millet bugün Türkiye 'nin çabaları ile hem kültürel yönden özüne dönmekte hem de ekonomik yönden ayağa kalkmaktadır .
    Cevapla
  • Gülcemal Han 3 ay önce Şikayet Et
    40 milyar dolar ödediğini göre Türkmenistan Türkiye'm ekonomisine katkıda bulunmaktadır . Bizi zorla dinden çıkarmaya çalışıldığı doğrudur.dedemler ağlayarak anlatîrlardı cenaze namazı kılabilmek için cenazemizi gece defn ettik diye .Bir tarafta zorla dinden uzaklaştırılan bir millet var .Diğer tarafta da buğun ki Türkiye kendi isteği ile güle oynaya batıya özenerek dinden çıkan .
    Cevapla
  • Resmen 3 ay önce Şikayet Et
    Onlarda turk soyundan geliyor. Niye degisik bir irk degilki
    Cevapla
  • Gayri resmi 3 ay önce Şikayet Et
    "Onlarda turk soyundan geliyor". Onlar senin ataların arkadaş.
    Cevapla
  • toprak 3 ay önce Şikayet Et
    Kültürel dini baglari güçlendirmek daha karlı olur. Tabii insanlar acliktan olmesin fakat bazilari lüks içinde yasayip diğeri sefalet çekerse hangi vicdan kabul eder. Korfez ülkeleri bunun en iyi örneği rezilik aç gözlülük.
    Cevapla
  • Erdi 3 ay önce Şikayet Et
    Ah birde rusyanin güdümünden çıksalar ve Türk birliğine üye olsalar...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle