Merkez Bankası 'Bekle-Gör' dönemine geçti

Merkez Bankası, politika faizini 250 baz puan artırarak yüzde 45'e yükseltti. MB, gerekli parasal sıkılık düzeyine ulaşıldığını ve bu düzeyin gerektiği müddetçe sürdürüleceğini bildirdi.

GİRİŞ 25.01.2024 16:00 GÜNCELLEME 25.01.2024 16:00
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Ahlatcı Yatırım Araştırma Müdürü Barış Ürkün, Merkez Bankası'nın faiz kararını ve karar metninde yer alan mesajları Haber7'ye değerlendirdi.

Merkez Bankası'nın faiz kararının piyasaların beklentisi doğrultusunda olduğunu hatırlatan Ürkün, Merkez Bankası'nın parasal sıkılaşmanın sonuna gelindiğini ancak gerektiği durumunda faiz artırımına devam edileceği mesajını verdiğini vurguladı. 

Ürkün, Merkez Bankası'nın "Bekle-Gör" dönemine geçtiğine işaret etti.

MERKEZ BANKASI POLİTİKA FAİZİNİ YÜZDE 45'E ÇIKARDI

Merkez Bankası'nın faiz artışlarının sonuna gelindiğine dair ifadeye karar metninde yer verdiğini belirten Ürkün, enflasyonda kalıcı düşüş sağlanana kadar ise sıkı para politikasına devam edileceğinin altının çizildiğini ifade etti. Merkez Bankası'nın 'Bekle-Gör' politikasına geçtiğini vurgulayan Ürkün, MB'nin karar metninde kullandığı ifadelerin şahin tonda olduğuna işaret etti. Karar metnindeki diğer bir önemli ifadenin ise Merkez Bankası'nın faiz artırım döngüsünü tamamen sonlandırmadığı ifadesi olduğunu belirten Ürkün, enflasyon üzerinde belirgin ve kalıcı riskler oluşması durumunda Merkez Bankası'nın faiz artırımlarına yeniden başlayacağına dair mesaj verdiğinin altını çizdi.

YIL SONU ENFLASYON HEDEFİ YÜZDE 36

Faiz politikasında enflasyonun yakından takip edileceğini belirten Ürkün, yıl sonu enflasyon hedefinin yüzde 36 olduğunu hatırlattı. Enflasyonu etkileyen birçok faktör olduğunu ifade eden Ürkün, ücret ve akaryakıt ürünlerindeki artışların gıda fiyatlarını da etkilediğini, tüm bu gelişmelerin enflasyonun yukarı yönlü hareketini devam ettireceğini gösterdiğini söyledi. Ürkün, "Yıl sonu enflasyon hedefine ulaşılabilmesi için yurt içi talebin yeterli ölçüde sınırlandırılması gerekiyor" dedi. 

KAYNAK: HABER7
Derya Yüce Haber7.com - Editör-Muhabir
Haber 7 - Derya Yüce

Editör Hakkında

YORUMLAR 12
  • misafir 7 ay önce Şikayet Et
    Mahvediyorlar faizden kim yarar görmüş
    Cevapla
  • Misafir 7 ay önce Şikayet Et
    faiz artırmanın nasıl bir faydası olabilir, yazık
    Cevapla
  • Misafir 7 ay önce Şikayet Et
    Bekle gör politikası yanlış... Enflasyonu düşürmek için ne gerekiyorsa yapılmalı
    Cevapla
  • ... 7 ay önce Şikayet Et
    Merak ediyorum. Faizler artırıldı artırıldı kurlar düşmedi, tersi gıdım gıdım arttı. Eğer piyasalar faizin düşürüleceği yönünde bir sinyal alırsa kurlar durdukları yerden füze gibi fırlar alimallah.
    Cevapla
  • Misafir 7 ay önce Şikayet Et
    çer çop ithalat yasaklanmali
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle