'Dolar, TL karşısında yüzde 45 artmalı'

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, ihracatta rekabetin sağlanması ve maliyet artışlarıyla başa çıkılması için yıl sonunda dolar kurunun en az yüzde 45 artması gerektiğini söyledi.

GİRİŞ 25.01.2024 08:51 GÜNCELLEME 25.01.2024 09:44
Bu Habere 535 Yorum Yapılmış

TİM Başkanı Mustafa Gültepe, "2024 yılı için 402 milyar dolarlık ihracat hedefini verirken hizmeti de beraber verdik. 267 milyar dolar mal ihracatı, 135 milyar dolar da hizmet ihracatı hedefliyoruz. Eğer dünya normalleşirse bu rakamlara çok rahat ulaşabiliriz diye düşünüyorum.

Özellikle rekabet konusunda girdi maliyetleriyle dövizin paralel gitmesi gerekir. Biz yukarı ya da ekstra farklı bir kur istemiyoruz. Son bir yılda sadece işçi maliyetleri yüzde 105 arttı. Dolar yüzde 60 yükseldi. Yüzde 45'lik bir fark var. Kuru dengeye oturtamadığınız taktirde ithalatçı olmadığınız sektörlerde dahi ithalat yapmaya başlıyorsunuz. Sebebi kurun düşük kalması.



Çünkü dışarısı çok daha ucuz. Hazır giyim ithalatı 300-400 milyon dolarken, 2023'te 3-4 milyar dolara çıktı. Sebebi kur politikasının düşük kalması.


ÜCRET ARTIŞLARI YÜZDE 45, DOLAR DA YÜZDE 45 ARTMALI

Yıllık ücret artışı ortalama yüzde 45 civarında olması bekleniyor dolayısıyla doların da TL karşısında yüzde 45 artması gerektiğini düşünüyorum. Böylece vermiş olduklarımızla almış olduklarımız başabaş gelsin." dedi.
 

BAKAN BOLAT EMEĞİN PAYINA DİKKAT ÇEKMİŞTİ
 

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Kanal 7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet’in sunduğu Başkent Kulisi programında ücret artışlarının mal ve hizmet fiyatlarına yansımaları ile ilgili dikkat çeken bir açıklama yapmıştı.

Bakan Bolat, maaş artışları sonrası ürün ve hizmet fiyatlarında maliyette emeğin payını dikkate almak gerektiğinin altını çizdi.


Mehmet Acet’in "ücret artışlarının mal ve hizmetlere nasıl yansıyacak" sorusu üzerine Bakan Bolat, "Türkiye’de ücret artışlarının dönemi Ocak ve Temmuz ayları. Hizmet sektörlerinde emeğin maliyetteki payı yüksektir. Kimi hizmet sektörleri vardır ki bu oran yüzde 50’leri bulur. Mesela otomotiv sektöründe emeğin maliyetteki payı yüzde 4-5 civarındadır. Makine sektöründe ise yüzde 8’dir… Bu sektörden sektöre değişir. Şimdi enflasyonu bir virüse benzetirsek, virüs damardan içeri girdiği zaman CRP oranı yükselir. Bununla mücadele etmek için ise antibiyotik verilir. Bu enflasyon virüsü de kovid döneminde damardan içeri girdi. Bununla mücadele için hap yöntemi de damardan serum yöntemin de kullanılıyor. Şu anda en kuvvetli antibiyotiği veriyoruz.

Burada ücret artışlarının maliyete yansıtılması noktasında, kendi maliyet hesaplarındaki emeğin maliyetteki payını yansıtmasını engellemek mümkün değil.

EMEĞİN MALİYETTEKİ PAYI HESAPLANARAK YANSITILMALI

Örnekle açıklamak gerekirse; siz bu ay ücret artışı alacaksınız, sizi çalıştıran televizyon kanalı da maliyetlerini hesaplayarak reklam fiyatlarına zam yapıyor.

Ancak burada bunu asgari ücrete yüzde 50 zam geldi ama senin maliyetinin içindeki emeğin payı yüzde 30 ise asgari ücrete gelen zam oranının senin ücret maliyetine yansıması en fazla yüzde 15 artış şeklinde olur.

Asgari ücrete yüzde 50 zam yapıldı diye ürüne hizmete yüzde 50 zam yapayım dersen fahiş bu fahiş fiyat olur. Yani emeğin maliyetinin toplam maliyetindeki payına göre ürün ve hizmet fiyatına yansıtma refleksi olmalı. Uyanıklık yapıp yüzde 50 ücret arttı ben de mala/hizmete yüzde 50 zam yapıyorum demek tipik bir fahiş fiyattır." demişti.

KAYNAK: HABER7
Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümlerinden mezun oldu. Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi’nde yüksek lisans Eğitimini tamamladı. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlendi. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü olarak katılan Öner, şu anda Haber7.com'da Yayın Koordinatörü olarak görev yapmaktadır. Evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 535
  • hıghlander 7 ay önce Şikayet Et
    Biraz ucuz evde oturup,biraz ucuz arabaya bin hemşehrim,emekçiyi bahane etme.Bende o zaman diyorum ki devlet servet vergisi çıkarsın!
    Cevapla
  • Okur 7 ay önce Şikayet Et
    3 sene de gelen artışlara zamlara baktığınızda doların olması gereken rakam Zaten 45 lira
    Cevapla
  • Taktak 7 ay önce Şikayet Et
    Millet düşmanları bunlar.
    Cevapla
  • caner 7 ay önce Şikayet Et
    dünyada dolar enflasyonu da var ihracatçılarda dışarıya sattıkları ürüne zam yapsınlar hep ülkenin sırtına binmek nedir.
    Cevapla
  • Hakab 7 ay önce Şikayet Et
    1 sıfır silinsin. Ayrıca 500 liralık banknot üretilsin. 1 dolar= 3 lira olmalı :)))
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle