Ev kadınlarına yıllık 25 bin 600 TL destek

2024 yılında uygulanacak yeni asgari ücretle beraber 6 bin 400 lira olan isteğe bağlı sigorta tutarının 2 bin 133 lirası devlet tarafından karşılanacak.

GİRİŞ 23.01.2024 08:14 GÜNCELLEME 23.01.2024 09:02
Bu Habere 80 Yorum Yapılmış

Aile ve Sosyal Politikalar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, sosyal politikaları güçlendirmek amacıyla çeşitli önlemler üzerinde çalışıyor. Bu önlemler arasında ev kadınlarına prim desteği, her ailede bir sigortalı oluşturulması, Bağ-Kur primlerinin düşürülmesi gibi konular öne çıkıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, ev kadınlarına prim desteği konusunun Orta Vadeli Programları içinde yer aldığını belirtti.

AYLIK 2133 TL DEVLET TARAFINDAN KARŞILANACAK

Bu program kapsamında, emeklilik yaşının kadınlarda anne olma ve çocuk sayısına göre düşürülmesi, çalışan annelere yıpranma payı ile hem yaş koşulu hem de prim desteği sağlanması gibi seçenekler değerlendirilmektedir. Ev kadınlarının emekliliğini desteklemek için devlet, isteğe bağlı olarak ödeyecekleri sigorta primlerinin üçte birini karşılayacaktır. Bu, en az brüt asgari ücretin yüzde 32'sini, en fazla ise bunun 7.5 katı kadar yatırarak isteğe bağlı sigorta yaptırma imkanı sunmaktadır. Aylık en düşük isteğe bağlı sigorta primi 6.400 lira olacak ve yasal bir düzenleme yapılması halinde, en düşük primi ödeyen ev kadınlarının primlerinin 2 bin 133 lirasını devlet karşılayacaktır.

EMEKLİLİK İÇİN ŞARTLAR

Ev kadınları, emeklilik hakkı kazanabilmek için doğum borçlanması, vergisiz esnaflık ve isteğe bağlı sigorta gibi farklı seçenekleri kullanabilirler. İsteğe bağlı sigorta yaptırmak için 18 yaşını doldurmak ve sigorta zorunluluğu olan işlerde çalışmamak yeterlidir. Bu şekilde emeklilik hakkı kazanan ev kadınları, kendileri ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler için sağlık hizmetlerinden de yararlanabilecektir.

EV KADINLARINA ERKEN EMEKLİLİK MÜJDESİ


Bu çalışmaların ilk aşamasında, sosyal güvencesi olmayan ve prim ödeme imkanı sınırlı olan ev kadınlarının isteğe bağlı sigorta sistemine dahil edilmesi teşvik edilecektir. Bu sayede ev kadınları, daha düşük primlerle daha erken emekli olma fırsatına sahip olacaklardır. Ayrıca, çocuk sahibi olan ev kadınları, isteğe bağlı sigorta yaptırdıklarında prim desteğinin yanı sıra erken emeklilik hakkına da sahip olacaklardır.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 80
  • Ulkiye Baran 3 ay önce Şikayet Et
    Hiç sigorta girişim yok 53 yaşındayım 5 çocuk annesiyim emekli olmak için ne yapmam lazım
    Cevapla
  • Orhan uzuntaş 3 ay önce Şikayet Et
    Önce 40 yıl işyeri isletip bagkurunu ödeyen devletin çalıştırdığı merun maaşı ödensin diye devlete 40 yıl gergi veren emeklinin maaşını düzelt sayın devletim SONRA ev hanimlarini düşünürüz
    Cevapla
  • Aslı gibi. 3 ay önce Şikayet Et
    Bizim ülkemizde yaşanan tüm olaylar başka bir ülkede olmamıştır..gezi olayları,darbe, salgın ve 11 şehir yıkıldı hala şikayet ediyoruz..yok emekli maaşı yok geçinemiyoruz.. Biraz şükür edelim.. Avrupa ülkelerinden biri yaşamış olsaydı bu olayları çokdan iflas etmişti.. şükür şükür şükür..
    Cevapla
  • madenci 3 ay önce Şikayet Et
    bu kadınları, yada insanları emekli yapma sevdası nedir arkadaş erken yaşta ?
    Cevapla
  • Selo 3 ay önce Şikayet Et
    Kac para maas aliyoruzki ...emekli olsa ne olacak...surunmeye devam
    Cevapla
  • Mert 3 ay önce Şikayet Et
    Ne kadar prim ödersen o kadar alırsın ! Okuyup , meslek sahibi olsan yüksek maaş alır ileride emekli maaşında yüksek olurdu ! Biraz da aynaya bakıp kendinizi sorgulayın ! Her şeyi devletten beklemeyin 100 yıldır böyle gidiyor hep devlet versin bize mantığı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle