Elektrik faturasının 3’te 2’sini devlet ödüyor

Hükümet, geçen yıl enerjide uyguladığı destek politikaları ile vatandaşın yaklaşık 400 milyar TL’lik faturasını üstlendi. 900 TL’lik elektrik faturasının 600 TL’si, Hazine’den karşılanıyor

Elektrik faturasının 3’te 2’sini devlet ödüyor
Elektrik faturasının 3’te 2’sini devlet ödüyor
GİRİŞ 22.01.2024 09:47 GÜNCELLEME 22.01.2024 16:00
Bu Habere 20 Yorum Yapılmış

Hükümet geçtiğimiz yıl enerjide uyguladığı destek politikaları ile vatandaşın yaklaşık 400 milyar TL'lik faturasını Hazine'den karşılarken, destekleme mekanizması bu yıl da devam ediyor.

Cengiz Enerji İcra Kurulu Üyesi Mustafa Eskiçırak, devletin üretim maliyetlerinin çok altında bir fiyatla elektriği vatandaşa sunduğunu belirterek, "Devlet şu anda vatandaşın faturasının 3'te 2'sini kendisi karşılıyor. Yani vatandaşın tükettiği elektriğin maliyeti 900 TL ise bunun 600TL'sini devlet bütçesinden karşılıyor, vatandaşa 300 TL fatura kesiyor" dedi.

Eskiçırak, Cengiz Enerji'nin rüzgâr enerji santrali (RES) ve güneş enerji santralinden (GES) oluşan Sinop'taki Hamsi Hibrit Enerji Santrali'nde bir grup gazeteci ile bir araya geldi. Şirketlerinin devam eden ve tamamlanan yatırımlarının toplam gücünün 4 bin 937 megawatt olduğunu ve portföylerinin yüzde 60'ını yenilenebilir enerjinin oluşturduğunu anlatan Eskiçırak, şu anda 2 bin 800 megawatt olan güneş, rüzgâr ve sudan oluşan yenilenebilir kaynaklı elektrik üretimlerini önümüzdeki birkaç yıl içinde 3 bin 900 megawatta çıkaracaklarını belirtti. Grubun sanayi tesislerinin iç tüketimine yönelik yatırımlar da gerçekleştirdiklerini anlatan Eskiçırak, yenilenebilir enerji üretiminin yanı sıra Karabiga'da bin 320 megawattlık termik santrali, Samsun'da 610 megawattlık doğal gaz çevrim santrali, Konya ve Mardin'de 61 megawattlık kojenerasyon santrallerinin olduğunu da sözlerine ekledi.

KAYNAK: SABAH
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 20
  • Misafir 3 ay önce Şikayet Et
    Nankörlük etmeyin birkere de hamd edin.
    Cevapla
  • baybars 3 ay önce Şikayet Et
    Fabrika çatılarındaki ges enerji üretenlerin yekdeme bedelsiz verdiklerinden dolayı ortalama üretim maliyetleri düştüğü için elektrik ucuz yani epdk elektik üretenlerin elektiriğini bedava maliyetle .........
    Cevapla
  • Misafir 3 ay önce Şikayet Et
    Maşallah karşılamasa 10 bin gelecek
    Cevapla
  • DURSUN 3 ay önce Şikayet Et
    Bende diyorum elektrik parası neden düşük geliyor
    Cevapla
  • Mehmed 3 ay önce Şikayet Et
    Elektrikte devlet desteği olabilir ama abone başına belli miktarda destek olmalı. Örneğin abone başına aylık ilk yüz kilovat için şu anki ücret sonrasında kademeli olarak yüksek fiyat tarifesi uygulanabilir. Böylelikle hem insanlar tasarrufa yönlendirilmiş olur hem de gelir grubuna göre adil bir fiyatlandırma yapılmış olur.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle