Dev proje 9 yıldır bekliyordu! EPDK haklı bulundu: Ciner Grubu'na mahkemeden büyük şok

Konya Ilgın Termik Santrali ilgili EPDK ve Ciner Grubu arasında süren davada mahkeme EPDK'yı haklı buldu. Ciner Grubu ve ortakları 3 yıl boyunca elektrik piyasasında lisans alamayacak...

GİRİŞ 18.01.2024 14:04 GÜNCELLEME 18.01.2024 15:00
Bu Habere 49 Yorum Yapılmış

Haber7

Konya Ilgın Termik Santralinin üretim lisansı EPDK tarafından 2022 yılında iptal edilmiş Ciner Grubu mahkemeye başvurmuştu. 9 yıl boyunca 500 MW’lık yerli kömürden üretilecek kapasiteyi bloke eden, istihdam ve yatırım katkısı sağlamayan Ciner Grubu mahkemeye başvurdu ancak mahkeme EPDK'yı haklı buldu…

9 yıl boyunca gerekli yatırımları yapmayan, istihdam yaratmayan ve yerli kömürden elektrik üretmeyerek ithal ikameye sebep olan Ciner Grubuna ve ortaklarına 3 yıl boyunca elektrik piyasasında lisans verilmeyecek. Ayrıca 7 milyon 575 bin TL’lik teminatı da yanmış olacak.

YERLİ KAYNAKLARLA ÜLKE EKONOMİSİ KAZANACAKTI
 

Konya Ilgın linyit sahası Türkiye’nin yerli kömür kaynağı açısından en değerli bölgelerinden biri. Bu bölgedeki rezervlerin kurulacak bir termik santral vasıtasıyla ülke ekonomisine kazandırılması da hem yerli üretimin artması hem de tüketicilere yansıyan fiyatlara etkisi açısından büyük önem taşıyor. Çünkü termik santraller; gerek istihdam yaratma kapasitesi gerekse yerli kaynaklardan elektrik üretimi ile verimlilik açısından çok değerli.

Ancak 2013 yılında bu bölgede yaklaşık 650 milyon dolarlık bir yatırıma tekabül eden 500 MW’lık bir termik santral kurmak ve elektrik üretmek için EPDK’dan elektrik üretim lisansı alan CİNER Grubu 2022 yılına kadar yükümlülüklerini yerine getirmediği gibi santral inşasına dahi başlamadı. Bunun üzerine EPDK; 27 Ekim 2022 tarihinde Ciner grubunun üretim lisansını iptal etti. 
 

9 YILDIR SANTRALİN İNŞASINA BAŞLANMADI
 

Haber7.com'un edindiği bilgiye göre; Ciner grubu bu karar üzerine mahkemeye başvursa da yargı da CİNER Grubunun 9 yılı aşkın bir süredir santral inşasına dahi başlamaması ve Türkiye’nin yerli kaynaklarını bloke etmiş olması sebebi ile EPDK’yı haklı buldu.


650 MİLYON DOLARLIK YATIRIM YAPILMADI
 

9 yıl boyunca lisans yükümlülükleri kapsamında gereken adımların atılmaması ve yaklaşık 650 milyon dolarlık yatırımı yapılmamasına ek olarak, santral inşasına dahi başlamayarak hem istihdam yaratmayan hem de yerli kömür kapasitesinin blokesi nedeniyle ortaya çıkan ithal ikame sonucu Ciner Grubu ve ortakları 3 yıl boyunca elektrik piyasasında lisans alamayacak ve bu alanda yeni bir faaliyette bulunamayacak.

Ayrıca 7 milyon 575 bin TL’lik teminatı da yanmış olacak.

KAYNAK: HABER7
Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 49
  • i.çelenk 3 ay önce Şikayet Et
    ciner gurubu böyle bir şey yapmışsa vardır bir sebebi beyler, hayırlı cumalar.
    Cevapla
  • Özel biri 3 ay önce Şikayet Et
    Devletin zararını iyice araştırın malvarlığı dan alin bunlar İsrail menşeli zenginler veriyormuş gibi yapıp çarpan kitleler .
    Cevapla
  • SSS 3 ay önce Şikayet Et
    FİRMA gemileride yabancı personel çalıştıran bir firma !!!!
    Cevapla
  • Misafir 3 ay önce Şikayet Et
    Habertürk o yüzden meral ve kemal canlı veriyordu demek
    Cevapla
  • MEHMET DEMIRCI 3 ay önce Şikayet Et
    9 yıllık kaybun cezasını kesecek bir adalet anlayışı yokmu ? gasp edilen üretim nerede ? basın cezayı katmerli katmerli...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle