700 bin kamu işçisini ilgilendiriyor! Zam talebi Bakan'a iletildi

TÜRK-İŞ, 700 bin kamu işçisini ilgilendiren Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolünde, "sözleşme başlangıç tarihlerinin ocak ayına çekilmesi" ve "kamu işçisine refah payı verilmesini" içeren taleplerini Bakan Vedat Işıkhan'a iletti.

700 bin kamu işçisini ilgilendiriyor! Zam talebi Bakan'a iletildi
700 bin kamu işçisini ilgilendiriyor! Zam talebi Bakan'a iletildi
GİRİŞ 18.01.2024 11:01 GÜNCELLEME 18.01.2024 11:58
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay ve TÜRK-İŞ Kamu Koordinasyon Kurulu'nda yer alan sendika genel başkanlarını makamında kabul etti.

Basına kapalı yaklaşık 2 saat süren toplantının ardından Atalay, bakanlık girişinde basın mensuplarına açıklamada bulundu.

Atalay, kamudaki 700 binden fazla işçinin 2023-2024 dönemindeki mali ve sosyal haklarının belirlendiği Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü'nü mayıs ayında imzaladıklarını anımsattı.

Sözleşmeyle en düşük kamu işçisi ücretinin 15 bin liraya çıkarıldığını, 2023'ün ilk altı ayında refah payı dahil ücretlere yüzde 45, ikinci altı ayında yüzde 15 artış yapıldığını belirten Atalay, şöyle konuştu:

"O dönem güzel bir kamu sözleşmesi imzaladık ama aradan geçen süredeki enflasyondan kaynaklı sıkıntının bedelini ödüyoruz. Geldiğimiz noktada ortada bir ücret dengesizliği var. Çeyrek asırdır görmediğimiz bir sıkıntı söz konusu. Bir elektrik işçisiyle teknisyen arasında yaklaşık 18 bin lira ücret farklılığı var. Arkadaşlarımız işveren sendikası TÜHİS ile geçen hafta ve bugün görüştü. Bu konu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığıyla ilgili. Toplantıda arkadaşlarımızın tamamı görüşlerini paylaştı."

"OCAK AYINA BAŞKA, MART AYINA BAŞKA ENFLASYON ÇIKIYOR"

Enflasyonun yüksek çıkması nedeniyle işyerlerinde ücret dengesinin ve iş barışının bozulduğunu savunan Atalay, "Sözleşmelerimiz ocak ayında başlayıp, şubat, mart, haziran, temmuz ve ağustos dönemlerinde başlayanlarla devam ediyor. Ocak ayına başka enflasyon oranı çıkıyor, şubat ayına başka, mart ayına başka bir enflasyon oranı çıkıyor." dedi.

Kamudaki ücret dengesizliğinin bir an evvel çözülmesi gerektiğini dile getiren Atalay, şöyle devam etti:

"Sayın Bakan, bu hafta işveren sendikası TÜHİS ile görüşeceğini, önümüzdeki hafta bununla ilgili bize bilgi vereceğini dile getirdi. Bundan önceki gayrı resmi toplantıydı. Bu akşam kamu koordinasyon kuruluyla resmi toplantı yaptık. Ücretlerimiz öyle eridi ki. TÜİK'e göre enflasyon yüzde 65 civarında. Pazara ve raflara baktığınız zaman yüzde 90'ların üzerinde. Haklı talebimize bir an evvel müspet bir cevap bekliyoruz. Bize nefes aldıracak bir düzenleme yapsınlar. Sözleşme başlangıcını da ocak ayına çeksinler."

KAYNAK: AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 6
  • Misafir 3 ay önce Şikayet Et
    700 bin kamu memur işçisi mi olur, hepsi ayrı kafa ayrı ses, buna bir çözüm üretmeli devlet.
    Cevapla
  • İstanbul 3 ay önce Şikayet Et
    Kamu işçisi kadar altta kalan bir sinifmi var Allah'tan korkun biraz el atın yardımcı olun diycem ama bu sendika başkanlarından hiç umut yok
    Cevapla
  • mahmuthan 3 ay önce Şikayet Et
    Kamu işçisi ikramiye ile birlikte memurdan çok fazla maaş aliyor
    Cevapla
  • TorpilizM 3 ay önce Şikayet Et
    Vasfın ney rumuzluya.. BELEŞ kadro bahşedilen kamu işçilerinin kahir ekseriyeti develet bürolarında sözde çalışıyorlar. Hiç bir sorumlulukları yoktur. Aksine memurdan farklı olarak maaşları haricinde Tediyeler, normal ikramiyeler, bayram ikramiyeleri, yemek/yol ücretleri, ilave ek ödemeler, sosyal yardımlar, ... alıyorlar. Maden işçisini diline dolama, çarpılırsın. Cambaza bak işleri, ..
    Cevapla
  • Vasfın ney 3 ay önce Şikayet Et
    Hangi memurdan çok alıyor en düşük memur danmı öyleyse 20 yıllık bir işçi bırakta fazla alsın 45 saat haftada çalışma saati olan işçi masa başında okey oynayan memurdan yerin altındaki işçi fazla alcak tabi işçinin iki katı maaş alan memurda var onu niye demiyorsunuz bu kafa yüzünden iflah olmuyorsunuz
    Cevapla
  • Misafir 3 ay önce Şikayet Et
    Kamu İşçisi ve Memur YILLARCA Devletten ALIYOR.. Özel Sektör İşçisi ise HEP Devlete VERİYOR..Şimdi Özel Sektör Emeklisinin DAHA FAZLA ALMASI GEREKMEZ Mİ...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle