Petrole dolar darbesi

Petrol fiyatları güçlenen dolar ve jeopolitik risklerin etkisiyle geriledi. Brent petrolde kayıplar yüzde 2'ye yaklaştı.

GİRİŞ 17.01.2024 17:12 GÜNCELLEME 17.01.2024 17:12
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Petrol fiyatları doların güçlenmesi, jeopolitik riskler ve Çin'den gelen verilerin etkisiyle düşüşünü hızlandırdı.

ABD ve Avrupa'da merkez bankalarının erken faiz indirimi beklentilerine olumsuz tepki vermesi ile birlikte dolar endeksi güçlenirken, petrol fiyatları geriledi. Dolar endeksi, 103,5'le son 1 ayın en yüksek seviyesini gördü. Bu durum Ortadoğu'daki gerilimlerden kaynaklanan endişeleri dengeledi. Petrol fiyatlarındaki düşüşte önemli ham petrol ithalatçısı Çin'den gelen verilerdeki karışık sinyaller de etkili oldu.

Husiler, Kızıldeniz rotasındaki gemileri tehdit etmeye devam ederken, ABD ve İngiltere'nin Husilere yönelik hamleleri devam etti. İran ise birkaç günde hem Irak hem de Pakistan'da saldırılar düzenledi. Artan endişelerle birlikte birçok şirket Kızıldeniz'i kullanmayı bıraktı ve daha uzun bir rota olan Güney Afrika'ya yöneldi. Petrol devi Shell, dün Kızıldeniz üzerinden yapılan tüm sevkiyatları süresiz olarak askıya aldı.

Brent petrol yüzde 2'ye yakın düşüşle 76,75 dolara kadar geriledi. Ham petrol ise yüzde 2'nin üzerinde kayıpla 71 dolara kadar çekildi.

Uzmanlar, şu ana kadar Orta Doğu'da yaşanan krizin üretimi doğrudan etkilemediği için petrol fiyatları üzerinde çok sert etki göstermediğini belirtti. OPEC verilerine göre petrol üretimi, aralık ayında bir önceki aya göre günlük 0,41 milyon varil azalarak 100,9 milyon varil olarak gerçekleşti.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 11
  • Fatih 3 ay önce Şikayet Et
    Brend petrol düşüyor da bizim ülkemizde neden düşmüyor. Bunun arkasında kimler var.
    Cevapla
  • Mustafa38 3 ay önce Şikayet Et
    Bir haberiniz diğerini yalanlıyor. Bu haberde düşüş var diyor. Günün Gelişmeleri bölümünde ise tepki yükselişi diyor. Petrol çıkıyor mu? düşüyor mu? Karar verin.
    Cevapla
  • Alp 3 ay önce Şikayet Et
    Soygunnn varrr
    Cevapla
  • Emekli Memur 3 ay önce Şikayet Et
    Zamma devam daha fazla zam yapın daha fazla bu zamlar bizi kesmez. Ee nede olsa Türkiye yüzyılı birde bu yıl emekliler yılı ilan edildi daha ne olsun bunlar bize yeter.
    Cevapla
  • Neco 3 ay önce Şikayet Et
    Hiç moralinizi bozmayın hiç bir şey moralinizi bozmasın neşeli olun Allah her şeyi görüyor süreleri azalıyor ve Allah azabını yapacaktır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle