Türkiye'den doğal gaz hamlesi! Avrupa'da 3'üncü olacak

Türkiye, doğal gaz depolama tesislerinde kapasitelerin artırılması için çalışmalarını yoğunlaştırdı. Türkiye, Avrupa'nın 3'üncü büyük doğal gaz depolama kapasitesine sahip olacak.

GİRİŞ 13.01.2024 17:03 GÜNCELLEME 13.01.2024 17:11
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış

Türkiye, doğal gaz depolarında yapacağı kapasite artışlarıyla Avrupa'nın 3'üncü büyük kapasitesine sahip olmaya hazırlanıyor.

AA muhabirinin derlediği verilere göre, son yıllarda doğal gaz tedarik ve işleme altyapısı konusunda boru hatları, sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tesisleri, denizlerde gaz ve petrol arama filosuna ciddi yatırımlar yapan Türkiye, doğal gaz depolama tesislerinde kapasitelerin artırılması için çalışmalarını yoğunlaştırdı.

Mevcut durumda Türkiye'nin, 4,6 milyar metreküp kapasiteli Silivri Doğalgaz Depolama Tesisi ve 1,2 milyar metreküplük Tuz Gölü Doğal Gaz Yeraltı Depolama Tesisi olmak üzere iki depolama tesisi doğal gaz altyapısının önemli bileşenlerini oluşturuyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, 30 Aralık'ta yaptığı açıklamada Silivri Doğalgaz Depolama Tesisi'ne ilişkin, "Buradaki kapasiteyi 5,6 veya 6 milyar metreküpe yani 1 milyar metreküplük daha ilave kapasite geliştirecek şekilde bir proje üzerinde çalışıyoruz. Önümüzdeki 2-3 yıl içinde tesisin kapasitesini daha da artırmak istiyoruz." ifadelerini kullandı.

TOPLAM KAPASİTE 14,4 MİLYAR METREKÜPE ULAŞACAK

5,8 milyar metreküplük gaz depolama kapasitesine sahip tesislerden Tuz Gölü Yer Altı Doğal Gaz Depolama Tesisi'nin kapasitesinin yapılacak genişletme çalışmalarıyla 2028'e kadar 8,8 milyar metreküpe çıkarılması, böylece toplam kapasitenin 14,4 milyar metreküpe ulaşması hedefleniyor.

Avrupa'da ise yaklaşık 100 milyar metreküp doğal gaz depolama kapasitesi bulunuyor. Almanya 24 milyar metreküplük kapasiteyle 1'inci, İtalya ise 16 milyar metreküplük kapasiteyle 2'nci sırada bulunuyor.

TÜRKİYE, AVRUPA'DA 3'ÜNCÜ BÜYÜK KAPATİSETİYE SAHİP OLACAK

Doğal gazın elektrik üretimi ve ısınmada kullanılması sürecinde 40 yıllık tecrübesi bulunan Türkiye, 2028'e kadar tamamlayacağı depo genişletme çalışmalarıyla Avrupa'da 3'üncü büyük kapasiteye sahip olmayı hedefliyor.

KAYNAK: AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 19
  • mim cim 3 ay önce Şikayet Et
    Devletin yönetim paradigması sivil asker bürokrasinin egemenliği, 1960 askeri darbeyle de vesayeti altındaki Türkiye'de ki bu model kifayetsiz muhteris İnönü'cülerin Kemalizmin ardına saklanan bir çabaydı, o günlerde TPAO günlük üretimi40 bin varil petrol üretirken bugün doğalgaz ve petrol bularak cari açığı kapatacak sahalar buluyor.
    Cevapla
  • Misafir 3 ay önce Şikayet Et
    Doğalgaz mı fıkırdı haberimiz yokmuş
    Cevapla
  • Ev Sahibi 3 ay önce Şikayet Et
    Tipik başlığı okuyup hemen yorum diye hezeyan savuran cahil vatan haini.
    Cevapla
  • alicengiz 3 ay önce Şikayet Et
    Misafir, haberi okumzsan böyle lop diye düşersin. Doğalgaz fışkırmadı, doğalgaz depolamada Almanya 24mlyr m3le birinci diyor. Acaba Almanya'da da doğalgaz fışkırmış mıdır?
    Cevapla
  • Dede 3 ay önce Şikayet Et
    Her bölgede sondajı cogaltmaliyiz parayı sondaja yatirmaliyiz .Suriye'de sınırın karsisinda petrol kuyusu var bizim tarafta niye yok 100 mertre arası yok aynı yere petrol kuyuları açılmalı devlet uyuma para petrolda oncilik petrol tarım sanayi teknoloji birde Türkiye'nin telefonunu çıkartalım araba gibi fafrika kuralım vestelle ortak da olur
    Cevapla
  • subey 3 ay önce Şikayet Et
    bunu bence avrupaya göre kıyas etmemeli, 1.hedef en az 2 yıllık 100% kendimize yetecek depolama alanı
    Cevapla
  • Kasap Abbas 3 ay önce Şikayet Et
    Sen turkiye dusmanimisin? Chplimisin? Ucuza ver satisi artir? Gaz bu gaz enerji yani karpuz degil
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle