Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Türkiye kararını açıkladı

Son dakika haberine göre Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi notunu "B3" olarak teyit ederken, not görünümünü "durağan"dan "pozitif"e çevirdi.

GİRİŞ 13.01.2024 00:46 GÜNCELLEME 13.01.2024 09:45
Bu Habere 30 Yorum Yapılmış

Moody's, Türkiye ekonomisine ilişkin takvim dahilinde değerlendirmeye gitti.

Kredi derecelendirme kuruluşundan yapılan açıklamada, Türkiye'nin kredi notunun "B3" olarak teyit edildiği, daha önce "durağan" olan not görünümünün ise "pozitif"e yükseltildiği bildirildi.

"ORTODOKS PARA POLİTİKASINA DÖNÜŞ"

Açıklamada, görünümün pozitife çevrilmesinin ana nedeninin "ekonomi politikasındaki belirleyici değişiklik, özellikle de ortodoks para politikasına dönüş" olduğu belirtildi.

Manşet enflasyonun yakın vadede artması muhtemel olsa da enflasyon dinamiklerinin değişmeye başladığına dair işaretler olduğu vurgulanan açıklamada, bunun da para politikasının güvenilirliğini ve etkinliğini yeniden kazandığının göstergesi olduğu anlatıldı.

"DIŞ ŞOKLARA KARŞI KIRILGANLIĞI AZALTACAK"

Açıklamada, parasal sıkılaştırmanın aynı zamanda Türkiye'nin büyük dış dengesizliğinin azaltılması ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) döviz rezervlerinin yeniden yapılandırılması olasılığını da artırdığına işaret edilerek, her iki durumun da ülkenin dış şoklara karşı kırılganlığını azaltacağı kaydedildi.

Ülkenin dış açığındaki azalmanın 2024'te daha da hızlanmasının beklendiği bildirilen açıklamada, açığın yıl toplamında 40 milyar doların altında olmasının beklendiği aktarıldı.

Açıklamada, Türkiye'nin kredi notunu etkileyebilecek faktörlere değinilerek, mevcut para politikası duruşunun yaklaşan yerel seçimler sonrasında da sürdürülmesi ile büyümenin yavaşlaması, enflasyonun düşmesi ve makroekonomik dengesizlerin azalmasına ilişkin kanıtlar görülmesi durumunda, ülkenin notunun yükseltilebileceği belirtildi.

"KREDİ NOTUNUN DÜŞÜRÜLMESİ PEK OLASI GÖZÜKMÜYOR"

Derecelendirme kuruluşunun açıklamasında, pozitif görünüm dikkate alındığında ülkenin kredi notunun düşürülmesinin pek olası gözükmediği ifade edildi.

Moody's, 12 Ağustos 2022'de Türkiye ekonomisine ilişkin takvim dışı değerlendirmeye gitmiş ve ülkenin kredi notunu "B3" olarak güncellemiş, not görünümünü de "durağan"a çevirmişti.

Daha sonra, derecelendirme kuruluşunun takviminde Türkiye'nin kredi notuna ilişkin değerlendirme bulunulması için 16 Haziran ve 15 Aralık 2023 tarihleri yer almış ancak bu günlerde bir güncelleme yapılmamıştı.

KAYNAK: AA
Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 30
  • Trakyalı 3 ay önce Şikayet Et
    Bütün bunların aslı; abrakadabra soygun.
    Cevapla
  • aga 3 ay önce Şikayet Et
    Ne başarı ne başarı. Dolar düştü, enflasyon düştü, alım gücü yükseldi, ekonomi ile kaan yarışıyor, toğğ onları solluyor. Sevinelim .. ağlanacak halimize.. Emekliye de formül ile lutüf ediliyor.
    Cevapla
  • Emekli işçi 3 ay önce Şikayet Et
    Emekli zam haberlerine yorumlara bile izin vermiyorsunuz Devamlı söylenen şu enaz alan emekliler siz degilmisiniz aboyu düşüren o beş bin alıyorsa bende 9150 gün prim 9127 TL alıyorum cokmu enaz 20 bin olmalıydı sizi Allah'a havale ediyorum
    Cevapla
  • Misafir 3 ay önce Şikayet Et
    Bunların değerlendirmesinin zerre önemi yok , moodys fitch vs yahudinin kontrol aparatları
    Cevapla
  • Şebeke borsada 3 ay önce Şikayet Et
    Şimdi bu kararın açıklanma zamanı ile şehitlerin gelmesi birbirinden bağımsızmı?ADAMLAR HER ANLAMDA ŞEBEKE.HERŞEYİ HESAP EDEREK HER ANLAMDA HEM KÜRESEL AMAÇLARINA UYGUN PROJEYİ HEMDE FİNANSAL HADİSELERİ KAZANACAK ŞEKİLDE HER ŞEYİ MİLİM MİLİM HESAPLAYARAK PLANLI PROJELİ HATLREKET EDİYOR.OYUNA GELME.ARTSIN DÜŞSÜN BORSAYA FAİZE ASLA BULAŞMA NORMAL HAYATA DÖN.en iyi Müslüman bu çarkı bulaşm
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle