İstanbul'a demiryolu müjdesi! İhalesi bu yıl içinde yapılacak

Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerinden geçecek demiryolu projesinin ihalesi bu yıl içerisinde yapılması planlanıyor. Bakan Abdülkadir Uraloğlu, "İnşallah 2028 yılı içerisinde de hayata geçirmeyi hedefliyoruz" dedi.

GİRİŞ 12.01.2024 12:29 GÜNCELLEME 12.01.2024 12:58
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Kalkınma Yolu Projesi’nin en önemli güzergâhlarından birisi olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden geçecek olan Demiryolu Projesinin ihalesinin bu yıl içerisinde yapılacağını açıkladı.

Uraloğlu, projesi hakkında da bilgiler verdi.

"YAVUZ SULTAN SELİM KÖPRÜSÜ ÜZERİNDE DEMİRYOLU PROJESİ HAYATA GEÇECEK"

‘Kalkınma Yolu’ ve ‘Zengezur Koridoru’ projelerinin Türkiye'nin ticari, lojistik ve siyasi bağlarını güçlendirmesi açısından önemli olduğuna dikkati çeken Uraloğlu, "Çin ve Hindistan gibi büyük ülkelerden Basra Körfezi'ne gelen her türlü emtianın FAW Limanı'ndan Ovaköy Sınır Kapısı vasıtasıyla ülkemize ulaştırılması yönünde çalışmalarımıza devam ediyoruz. Basra Körfezi'nde elleçlenen bir ürün buradan yüklendiğinde Türkiye üzerinden şimdilik Marmaray'dan Avrupa'nın her noktasına ulaşabilecek durumdadır. İlerde de ‘Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ üzerinden hayata geçireceğimiz demir yolu projesiyle beraber buradaki kısıtlı kapasiteyi, kısıtlı saatler kullanımını artık tüm zamanlara yayma imkânımız olacak. ‘Kalkınma Yolu Projesi’ kuzey-güney koridorları arasındaki Uzak Doğu, Güney Asya ve Orta Doğu'ya, Avrupa'ya bağlayacak en kısa ve en ekonomik koridor olacaktır. Yine Türkiye ile Azerbaycan arasında doğrudan demir yolu ve karayolu ulaşımını sağlayacak olan ‘Zengezur Koridoru Projesi'ni de hayata geçiriyoruz.” diye konuştu.

İHALESİNİ BU SENE YAPMAYI PLANLIYORUZ

Gebze'den başlayan ‘Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü geçerek İstanbul Havalimanı üzerinden Çatalca'ya gidecek demir yolu projesinin ihalesinin bu yıl yapılacağını ifade eden Uraloğlu, “İhalesini yaptığımız takdirde 4-5 yıl iş olacaktır. İnşallah 2028 yılı içerisinde hayata geçirmiş oluruz.” ifadelerine yer verdi.

Uraloğlu, Marmaray sayesinde Asya ile Avrupa arasında kesintisiz bir demir yolu ulaşımı sağlanmakla birlikte kent içi yolcu taşımasının yoğunluğundan dolayı ana hat yük ve yolcu taşıması için yeterli bir kapasite sağlanamadığını belirterek, kesintisiz yük ve yolcu ulaşımının sağlanması için ilave bir çift-hat demir yolu ihtiyacı doğduğunu dile getirdi.

DEMİR YOLU HATTI 120 KİLOMETRE UZUNLUĞUNDA OLACAK

 Demir yolu projesi güzergâhını aktaran Uraloğlu, “Gebze- Yavuz Sultan Selim Köprüsü – Çatalca Demiryolu güzergâhı Marmaray hattının Çayırova mevkiinden ayrılarak, Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan sonra kuzeye yönelerek Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü geçerek, İstanbul Havalimanı’na ulaşmakta ve devamında Halkalı –Kapıkule hattına bağlanmaktadır. Söz konusu demir yolu hattı 120 kilometre uzunluğunda olup; yük ve yolcu olarak işletilecektir. Ayrıca, proje kapsamında 29 viyadük, 11 aç-kapa, 21 tünel yapılacaktır.” açıklamasında bulundu.

YÜKSEK KAPASİTELİ YÜK VE YOLCU TAŞIMASI YAPILACAK

Uraloğlu, Gebze – Yavuz Sultan Selim Köprüsü – Çatalca demir yolu hattının yapılması ile birlikte, Asya ile Avrupa arasında kesintisiz olarak yüksek kapasiteli yük ve yolcu taşıması yapılacağını bildirdi. Uraloğlu ayrıca, Sabiha Gökçen Havalimanı ile İstanbul Havalimanı’nın birbirine yüksek standartlı demir yolu ile bağlanacağını ifade etti.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 8
  • Şaphane 3 ay önce Şikayet Et
    Şu apartman altlarındaki imalatları kapatın ve artık üniversite izni vermeyin İstanbul'a,
    Cevapla
  • Türker ertugrul 3 ay önce Şikayet Et
    Istanbul 20 milyon nüfusu kaldırmiyor bu nüfus kademeli azaltilmalı nüfus anadoluya dagıtilmalı trafikte araba ilerlemiyor yeter artık 2 mikyona yakın suriyeli var istanbulda sikaktavyürumek bile zor lutfen artık istanbula insaat yapilmasın ormanlar kesilmesin bu nufus cok fazla heryer beton heryer insaat
    Cevapla
  • Remzi 3 ay önce Şikayet Et
    bir bilen bu demir yolu ticari yolcu taşımacılığı deyil aklını kendine sakla yapılan her hizmet güzeldir haritada iyi baksan olayı çözerdin çok bilen deyil bir bilen olduğun için ancak bukadar biliyorsun sanırım
    Cevapla
  • bir bilen 3 ay önce Şikayet Et
    Haritadanda anlaşılacağı üzere hat tamamen hatalı,nufusun olmadığı yerden hat geçirmek nedir,nufusun %90 ı marmara kıyısında yani hat avcılar silivri tekirdağ edirne şeklinde olmak zorundadır,akıl bunu söylüyor.
    Cevapla
  • misafir 3 ay önce Şikayet Et
    İstanbul trafiğinin rahatlaması için 4.ve 5. köprüye ihtiyaç var sayın bakanım
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle