Cari açık rakamları açıklandı

Cari işlemler dengesi kasım ayında 2,7 milyar dolar açık verdi. 11 aylık açık 43,6 milyar dolar oldu.

GİRİŞ 12.01.2024 17:24 GÜNCELLEME 12.01.2024 17:25
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Merkez Bankası, kasım ayı cari işlemler hesabı istatistiklerini açıkladı.

Cari denge kasım ayında 2 milyar 722 milyon dolar açık verdi. Böylece eylül ve ekim aylarındaki fazlanın ardından cari dengede açık oluştu.

Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı ise 2 milyar 153 milyon dolar fazla verdi.

11 AYDA 43,6 MİLYAR DOLARLIK AÇIK

Ocak-kasım döneminde cari açık 43 milyar 605 milyon dolar oldu.

Doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler kasımda 921 milyon dolar olarak gerçekleşti.

5,4 MİLYAR DOLARLIK PORTFÖY YATIRIMI

Portföy yatırımları 5 milyar 367 milyon dolar tutarında net giriş oldu. Alt kalemler itibarıyla incelendiğinde, yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi piyasasında 753 milyon dolar ve devlet iç borçlanma senetleri piyasasında 353 milyon dolar net alış yaptığı görüldü.

BAKAN ŞİMŞEK: CARİ DENGEDEKİ İYİLEŞME DEVAM EDECEKTİR

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, cari işlemler dengesi verisine ilişkin olarak "Ekonomide dengelenmeye yönelik attığımız adımlar, altın ithalatındaki normalleşme ve enerjide dışa bağımlılığın azaltılması sonucunda cari dengedeki iyileşme devam edecektir" mesajını verdi.

Bakan Şimşek'in açıklaması şöyle:

Yıllık cari işlemler dengesindeki iyileşme kasım ayında da devam etti. Mayısa göre 10,7 milyar dolar düşüşle 49,6 milyar dolara gerileyen yıllık cari açık altın hariç 22,5 milyar dolar seviyesindedir. 2023’te dış ticaret açığının Orta Vadeli Program tahminin 6 milyar dolar altında gerçekleşmesine rağmen, yılsonu cari açığın OVP’nin üzerinde olacağını değerlendiriyoruz. Bu gelişmede jeopolitik gerginliklerden dolayı zayıflayan hizmet gelirleri etkilidir. Ekonomide dengelenmeye yönelik attığımız adımlar, altın ithalatındaki normalleşme ve enerjide dışa bağımlılığın azaltılması sonucunda cari dengedeki iyileşme devam edecektir.

Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 7
  • Erdal 3 ay önce Şikayet Et
    en büyük açık maalesef yine enerji petrol ve doğalgaz ne zaman bu ikisi ülke tuketiminj karşılar o zaman cari fazla veririz o yüzden bir an önce nerde petrol var çıkarmak gerekiyor
    Cevapla
  • f.ö 3 ay önce Şikayet Et
    Tarım çok yok kardeş satıyoruzda alıyoruzda asıl kalem enerjide enerji olmasa dış ticaret fazlası bile veriyor uz
    Cevapla
  • Misafir 3 ay önce Şikayet Et
    açık veren kalemlerin başında otomotiv elektronik tarım ve enerji geliyor, bunların ithalatını bitirmek için. kendi aracını üret kendi tarımını yap Çinlileri getir elektroniği öğren ve en önemlisi bunları yaptım demen için Musul Kerkükü Türkiye'ye bağla kendi kullandığın enerjiyi yönet.
    Cevapla
  • Misafir 3 ay önce Şikayet Et
    her şeyi dışardan alırsan olca bu çiftçi bitik esnaf bitik buyday mısır dışardan aliyoz gerisini anlatmaya gerek yok
    Cevapla
  • Hasan 3 ay önce Şikayet Et
    İPhone, Mercedes kullanmayın vekiller,vatandaş a örnek olun.yerli kullanin. Cari açık azalır
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle