İSO Başkanı Bahçıvan: Teminata dayalı bankacılık anlayışı yumuşatılmalı

İSO Başkanı Bahçıvan, Eximbank’ın teminata dayalı bankacılık anlayışının yumuşatılması gerektiğini söyledi.

İSO Başkanı Bahçıvan: Teminata dayalı bankacılık anlayışı yumuşatılmalı
İSO Başkanı Bahçıvan: Teminata dayalı bankacılık anlayışı yumuşatılmalı
GİRİŞ 11.01.2024 13:59 GÜNCELLEME 11.01.2024 14:00

İstanbul Sanayi Odası (İSO), sanayi sektörünün güncel konularını konuşmak ve mevcut sorunlara çözüm odaklı öneriler sunmak üzere Meslek Komiteleri İstişare toplantısı düzenledi.

İSO Başkanı Bahçıvan, burada yaptığı konuşmasında, ihracatçı sanayicinin en önemli iş ortağı ve finansal paydaşı olan Eximbank’ın kaslarının çok daha güçlendirilmesi gerektiğini belirtti. Bahçıvan, Eximbank’ın başta sermaye yapısının güçlendirilmesi olmak üzere sanayicinin yanında olacak imkânların artırılması gerektiğini ifade etti.



Eximbank’ın teminata dayalı bankacılık anlayışının yumuşatılması gerektiğini vurgulayan Bahçıvan, "Banka teminat mektubu dışında, geçmiş dönemde başlayan İhracatı Geliştirme Fonu modelinin çok doğru bir metot olduğunu ve bunun kesinlikle daha da güçlendirilmesini beklediğimizi özellikle vurgulamak isterim. Çünkü sadece bankalar üzerinden sağlanan bir model, banka teminat mektubuna dayalı bir sistem; içine girmiş olduğumuz dönemde enflasyona karşı eriyen bilançolar nedeniyle, teminat oluşturmaya ne yazık ki imkân sağlamamaktadır. Bu bağlamda İhracatı Geliştirme Fonuna ilave olarak, birikmiş KDV alacaklarının başta Türk Eximbank kredilerinde ve kamuya dönük işlemlerde teminat olarak gösterilebilmesinin de sanayimizin teminat sorununa bir ölçüde çözüm olabileceğini değerlendiriyoruz.'' şeklinde konuştu.

Toplantıya 55 Meslek Komitesi temsilcileri, Ticaret Bakan Yardımcısı Özgür Volkan Ağar ve bakanlık bürokratları ile katılım gösterdi.

Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.