ASRİAD Başkanı Yıldız: Türkiye Yüzyılı büyük bir umut

Asrın İş İnsanları Derneği (ASRİAD) Başkanı İbrahim Cemil Yıldız, 2023 Türkiye ekonomisini ve 2024'e dair beklentileri Haber7'ye değerlendirdi. Yıldız, "Türkiye Yüzyılı büyük bir umut" dedi.

GİRİŞ 11.01.2024 17:23 GÜNCELLEME 11.01.2024 18:02
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Asrın İş İnsanları Derneği (ASRİAD) Başkanı İbrahim Cemil Yıldız, 2023 Türkiye ekonomisini ve 2024'e dair beklentileri Haber7'ye değerlendirdi. 2024'te 2023'teki olumsuz tablonun silineceğine dikkat çeken Yıldız, Orta Vadeli Program'daki hedeflerin gerçekçi olduğunu ve ekonomi yönetiminin politikalarının yerinde olduğunu vurguladı. 

"TÜRKİYE YÜZYILI BÜYÜK BİR UMUT"

2024 yılının 2023'ün getirdiği sorunların çözümüyle ve tahribatıyla geçeceğini belirten Yıldız, enflasyonla mücadele noktasına uygulanan politikaların yerinde olduğunu söyledi. 2024'te 2023'teki tablonun silineceğini vurgulayan Yıldız, "Orta Vadeli Program'da enflasyonun yıl sonu yüzde 40'lara, 2025'te yüzde 25'lere düşmesi hedefleniyor. 2026 itibariyle de hedeflenen enflasyon tek haneler, mevcuttaki stratejilerin uygulanmaya devam etmesi durumunda enflasyon hedefi ulaşılabilir" diye konuştu. Türkiye ekonomisinin her yıl minimum yüzde 4 büyümesi gerektiğine dikkat çeken Yıldız, Türkiye Yüzyılı'nın büyük bir umut olduğunu vurguladı. "Daha çok üretmeliyiz ve ürettiklerimizi yurt dışına ihraç etmemiz lazım" dedi. 2023'te 255.8 milyar dolarlık ihracat yapıldığını hatırlatan Yıldız, "Bu rakamı daha çok çalışarak yukarı çıkarmalıyız, özellikle de katma değeri yüksek ürünler üretmemiz lazım" dedi. 

FAHİŞ FİYATLA MÜCADELE

Fahiş fiyatlarının önüne geçme noktasında sadece hükümetin mücadelesinin yeterli olmayacağını, Sivil Toplum Kuruluşlarının da elini taşın altına koyması gerektiğini vurgulayan Yıldız, "Üyelerimiz olan market sahiplerine ücretleri nasıl belirlediklerini soruyoruz. Maliyetlerin üzerinde ücret belirlememeleri noktasında uyarılarda bulunuyoruz" dedi. Belirli standartlar koyarak fahiş fiyatla mücadele edilebileceğini Belirten Yıldız, ürünün tarladan markete geldiği o sürecin şeffaf bir şekilde mutlaka yürütülmesi gerektiğinin altını çizdi. Yıldız, Ömer Bolat önderliğinde Ticaret Bakanlığı'nın fahiş fiyatla çok etkin bir şekilde mücadele ettiğini de vurguladı. 

"DEPREM BÖLGESİNİ AYAĞA KALDIRMALIYIZ"

"Pandeminin etkileri, Rusya-Ukrayna savaşı ve 6 şubat depremleri 2023'te ekonomiyi derinden etkileyen olayların başında geliyor" diyen Yıldız, özellikle deprem felaketinin insani dramın yanı sıra depremden etkilenen şehirlere ve ekonomiye derin tahribatlar açtığını belirtti. Deprem bölgesinde insani anlamda yaraların sarıldığını ancak ekonomik sorunların devam ettiğini ifade eden Yıldız, depremden etkilenen bölgelerde ticaretin canlanması için tüm çalışmaları hükümetten beklenmesinin doğru olmadığını, iş insanlarına da büyük sorumluluklar düştüğünü vurguladı. Yıldız, "Satın almalarını deprem bölgesindeki üreticilerden yapmaları için üyelerimize talimat verdik. Bu noktada da başarılı olduk, birçok üyemiz deprem bölgesindeki üreticilerle ticaret yapmaya devam ediyor" dedi. Yıldız, deprem bölgesinin ticari anlamda elbirliği ile ayağa kaldırılması gerektiğinin altını çizdi.

"YERLİ VE MİLLİ MARKALARIMIZIN SAYISINI ARTIRACAĞIZ"

ASRİAD'ta üretim sektörlerinin ağırlığını artırmak istediklerini ve bu noktada Organize Sanayi Bölgelerine hitap edecek bir komisyon kurduklarını belirten Yıldız, "Teşkilatlarımızın gücünü ve ekonomik potansiyellerini artırmak için çalışıyoruz" dedi. Yatırım komisyonu da kurduklarını ifade eden Yıldız, bu komisyonun amacının karlılığı yüksek ve riski az projeleri üyelere sunmak olduğunu söyledi. Kurdukları çalışma masaları ile ithal ikamesi ürünlerin Türkiye'de üretilmesi için projeler hazırladıklarını belirten Yıldız, "Türkiye'nin yerli ve milli markalarının artması için çalışıyoruz" diye konuştu.

 

KAYNAK: HABER7
Derya Yüce Haber7.com - Editör-Muhabir
Haber 7 - Derya Yüce

Editör Hakkında

YORUMLAR 1
  • Vatandaş 3 ay önce Şikayet Et
    Ne bu enflasyon düşer nede bu ihracat artar nede bu ekonomi düzelir 2018 den belli hepdusuyor enflasyona bir maydonoz 15 TL olmuş birkilo et 400 den başlıyor 750 TL kadar bir yumurta 6 TL süt 25tl simit 12tl maaş bir yıldır aynı 7500tl hep hayal dünyasında yaşıyoruz
    Cevapla