TCMB: Yılın ilk çeyreğinde taşıt kredi talebinde azalma bekleniyor

Merkez Bankası, 2023 yılının dördüncü çeyreğinde, konut ve diğer bireysel kredi talebindeki azalış seyri zayıflayarak devam ederken, taşıt kredi talebindeki azalışın ise yerini artışa bıraktığını açıkladı.

GİRİŞ 05.01.2024 12:10 GÜNCELLEME 05.01.2024 12:11
Bu Habere 56 Yorum Yapılmış

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), tarafından bankaların 2023 yılının dördüncü çeyreğine ilişkin değerlendirmeleri ile 2024 yılının ilk çeyreğine ilişkin beklentilerini içeren Banka Kredileri Eğilim Anketi sonuçları incelendi.

Merkez Bankası, banka incelemelerinin sonucuna göre yayınladığı değerlendirmesinde, 2023 yılının son çeyreğinde, bankaların genel olarak işletmelere kullandırdıkları kredilere uyguladıkları standartlardaki sıkılaşma seyrinin sona erdiğinin görüldüğünü belirtti.

"KREDİLERDEKİ SIKILAŞMA SON BULDU"

Merkez Bankası'nın anket sonuçlarından elde ettiği değerlendirme şöyle:

Alt kırılımlar incelendiğinde, büyük işletmelere verilen krediler ile yabancı para cinsinden açılan kredilere uygulanan standartlardaki sıkılaşma yönlü seyrin zayıflayarak devam ettiği, diğer işletme kredilerine uygulanan standartlardaki sıkılaşmanın ise son bulduğu gözlenmektedir.

2024 YILININ BİRİNCİ ÇEYREĞİ İÇİN BANKALARIN BEKLENTİLERİ

2024 yılının birinci çeyreği için bankaların beklentisi, genel olarak işletmelere verilen kredilere uygulanan standartların gevşemeye başlayacağı yönündedir. 2023 yılının dördüncü çeyreğinde, konut ve taşıt kredilerine uygulanan standartlardaki sıkılaşma seyrinin belirgin şekilde zayıfladığı, diğer bireysel kredi türüne uygulanan standartlarda ise sıkılaşmanın sona erdiği görülmektedir.

SIKILAŞMANIN DÜŞÜK SEVİYEDE DEVAM ETME BEKLENTİSİ

2024 yılının ilk çeyreği için, konut kredisi standartlarındaki sıkılaşmanın daha da zayıflayacağı, diğer bireysel kredi standartlarının ise bir miktar sıkılaşacağı beklenmektedir. Bankaların yılın ilk çeyreği için taşıt kredilerine uygulanan standartlardaki beklentisi sıkılaşmanın düşük seviyede devam edeceği yönündedir.

"İŞLETMELERE VERİLEN KREDİLERE OLAN TALEP ZAYIFLADI"

Anket sonuçları kredi talebi açısından incelendiğinde, genel olarak işletmelere verilen kredilere olan talepteki artış yönlü seyir, 2023 yılının son çeyreğinde zayıflayarak devam etmiştir. Alt kırılımlar incelendiğinde, küçük ve orta ölçekli işletmelere verilen krediler ile kısa vadeli kredilere olan talepte artış olduğu ve yabancı para cinsinden açılan kredilere olan talepte azalış olduğu yönündeki değerlendirmelerin zayıflayarak devam ettiği görülmektedir.

"TAŞIT KREDİ TALEBİ ARTTI"

2024 yılının ilk çeyreğinde, genel olarak işletmelere verilen kredilere olan talepteki artışın oldukça zayıf bir şekilde devam edeceği beklenmektedir. 2023 yılının dördüncü çeyreğinde, konut ve diğer bireysel kredi talebindeki azalış seyri zayıflayarak devam etmiş, taşıt kredi talebindeki azalış ise yerini artışa bırakmıştır.

"YILIN İLK ÇEYREĞİNDE TAŞIT KREDİ TALEBİNDE İSE BELİRGİN BİR AZALIŞ BEKLENMEKTEDİR"

2024 yılının ilk çeyreği için bankaların beklentisi, konut kredi talebindeki azalış yönlü seyrin daha da zayıflayacağı, diğer bireysel kredi talebinde ise azalış yönlü seyrin güçleneceği yönündedir. Yılın ilk çeyreğinde taşıt kredi talebinde ise belirgin bir azalış beklenmektedir.

"YURT İÇİ FONLAMA KOŞULLARINDAKİ SIKILAŞMA DEVAM EDECEK"

Bankaların fon sağlama imkanlarının gelişimi incelendiğinde, 2023 yılının son çeyreğinde yurt içi fonlama koşullarındaki sıkılaşma yönlü seyrin devam ettiği, yurt dışı fonlama koşullarındaki gevşemenin ise güçlendiği görülmektedir. 2024 yılının ilk çeyreği için, yurt içi fonlama koşullarındaki sıkılaşmanın ve yurt dışı fonlama koşullarındaki gevşemenin devam edeceği beklenmektedir.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 56
  • Bilin istedim 3 ay önce Şikayet Et
    Memura zam yapmayın herşeyin fiyatı artıyor ,memur maaşı standart 30.000 TL olmalı ,SAĞLIK SEKTÖRÜ hariç onların hakkı ödenmez
    Cevapla
  • BAMSI BEYREK 3 ay önce Şikayet Et
    Yav kim kredi veriyor araç kredisi dalga mı geçiyorsun MB
    Cevapla
  • Alim 3 ay önce Şikayet Et
    Faiz haram, faiz herkese haram, faizin düşüğü, yükseği, azı, çoğu, araba için olanı, ev için olanı fark etmez, faizin herr türlüsü HARAM
    Cevapla
  • 1 Kayseri'li 3 ay önce Şikayet Et
    Krediyle hiç işim olmadı kaplumbağa gibi gittim benden hızlı koşanlar tez yoruldu İNSAN 60-70 i zor yaşıyor ne gereği var maceranın KREDİ ALMAYIN BANKALARIN OYUNCAĞI OLMAYIN
    Cevapla
  • Özkan 3 ay önce Şikayet Et
    Almayın kardeşim düşsün ellerinde kalsın mallar görsünler. Aç gözlulukten hersey başımıza geldi. Arabalara yol yetmiyor artık kimde yok bu para anlamadim
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle