Sakarya Gaz Sahası'yla 1,5 milyon hanenin doğal gaz ihtiyacı karşılandı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Sakarya Gaz Sahası'nda üretilen günlük 4 milyon metreküp doğal gazla 1,5 milyon hanenin ihtiyacının karşılandığını bildirdi.

GİRİŞ 05.01.2024 11:26 GÜNCELLEME 05.01.2024 11:26
Bu Habere 54 Yorum Yapılmış

Türkiye enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için kendi kaynaklarına yöneldi.

Doğalgaz alanında da Sakarya Gaz Sahası'nda önemli çalışmalar yürütülüyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, 2023 yılında yapılan doğal gaz arzı çalışmalarına ilişkin verileri açıkladı.

Alparslan Bayraktar

2023 yılı sonu itibarıyla doğal gaz erişimi olan yerleşim yeri sayısını 836’ya çıkarttıklarını kaydeden Bakan Bayraktar, “Bir yandan Karadeniz’de keşfettiğimiz yerli gazımızı vatandaşlarımızın hizmetine sunarken diğer yandan son bir yılda 93 yeni yerleşim yerini daha doğal gaz konforuyla tanıştırdık. Doğal gaza erişebilen nüfus da 2022’ye oranla 1,1 milyon artarak 71,3 milyona ulaştı” dedi.

"81 İLİMİZİN TAMAMINI DOĞAL GAZ İLE BULUŞTURDUK"

Bakan Bayraktar, Türkiye’de doğal gazın coğrafi ve demografik olarak kullanımına yönelik bir değerlendirmede bulunurken şunları kaydetti:

2002 yılında sadece 5 şehirde; Ankara, İstanbul, Kocaeli, Sakarya ve Eskişehir’de doğal gaz kullanılıyordu. Doğal gaz ulaşan yerleşim sayısı 57 idi. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın gösterdiği hedef doğrultusunda 2018 yılı sonu itibarıyla 81 ilimizin tamamını doğal gaz ile buluşturduk.

71 MİLYON KİŞİ DOĞAL GAZA ERİŞTİ

2022 yılı sonunda 743 yerleşim yerinde 70,2 milyon nüfusa doğal gaz ulaştırıldığını hatırlatan Bakan Bayraktar, 2023 yılı sonunda doğal gaz erişimi olan yerleşim yeri sayısını 836’ya yükselttiklerini dile getirdi.

Bayraktar, "Bir yandan Karadeniz’de keşfettiğimiz yerli gazımızı vatandaşlarımızın hizmetine sunarken diğer yandan son bir yılda 93 yeni yerleşim yerini daha doğal gaz konforuyla tanıştırdık. Doğal gaza erişebilen nüfus da 2022’ye oranla 1,1 milyon artarak 71,3 milyona ulaştı" dedi.

"BAŞARI HİKAYESİ YAZIYORUZ"

Bakan Bayraktar şunları söyledi:

“Karadeniz’deki Sakarya Gaz Sahası’nda her gün 4 milyon metreküp doğal gazı üreterek şebekeye veriyoruz. Bir buçuk milyon hanenin doğal gaz ihtiyacını buradan karşılıyoruz. Elbette bununla kalmayacağız. Günlük üretimi önce 10 milyon metreküpe, daha sonra da 40 milyon metreküpe çıkartacağız. Doğal gazın üretiminde, kullanımının yaygınlaştırılması ve evlere, iş yerlerine ulaştırılmasında bir başarı hikayesi yazıyoruz.”

SAKARYA GAZ SAHASI

Batı Karadeniz’deki doğalgaz sahası günlük 4 milyon metreküp üretim yapıyor.

Sakarya Gaz Sahası, Zonguldak ilinin, Çaycuma İlçesinin yaklaşık 190 kilometre kuzeyinde ve deniz seviyesinden 2 bin 200 metre derinlikte bulunan Tuna-1 kuyusuyla ulaşılan ve birçok rezervden oluşan ve çok büyük miktarda doğalgaz rezervini barındıran bir saha.

Sakarya gaz sahasının keşfi ve doğalgazın karaya çıkartılması; Türkiye'nin enerji bağımsızlığını artırmak için umut verici bir gelişme olarak kabul ediliyor.

TPAO verilerine göre, Sakarya Gaz Sahası'nda planlanmış bir kapasite var ve tesisin tamamı devrede. Bölgedeki üretim de artırılarak geliştiriliyor.

KAYNAK: AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 54
  • Tuik 3 ay önce Şikayet Et
    Benim anlıyamadığım geçen sene 600 ödediğim doğalgaza bu sene 1200 TL ödüyorsam. Ben doğalgaz bulsamki ne ola? Hani kendim üretiyorumya ucuz olmalıya. Ben yazın bedava faturanın acısı mı çıkıyor? Yoksa ucuzmu oluyor?
    Cevapla
  • Tuğba 3 ay önce Şikayet Et
    Çok yol almalıyız artık umudum da kalmadı gaz çıktı hala yüklü faturalara mağrur kaldık su parası her ay 300 ile 500 TL arasinda geliyor elektrik keza aynı yani çözüm çok basit ama sorunu çözen yok sanki
    Cevapla
  • Huseyin 3 ay önce Şikayet Et
    Sinop Ayancik icin de Dogalgaz bekliyoruz Kac yildir gelecek deniliyor hala gelmedi
    Cevapla
  • Emekli 3 ay önce Şikayet Et
    Bende bekliyordum seçim varbu doğalgaz ne zaman fışkıracak eh artık sırtımız yere gelmez . Ne zamanki milli görüş gömleği çıktı bes bereket kalmadı. Rahmetlinin ahı birilerini iflah etmeyecek
    Cevapla
  • Muraaattt 3 ay önce Şikayet Et
    Türkiyenin hemen hemen her yerinde termal sular boşa gidiyor bunların acilen ısınmada kullanılması lazım yetkililere duyurulur. Bedava yaradanın büyük nimeti kaplıca suları.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle