Kira gelirinde vergi istisnası belli oldu

Gelir İdaresi Başkanlığı, kira gelirinde 2024 yılı için vergi istisnasını 33 bin lira olarak açıkladı.

Kira gelirinde vergi istisnası belli oldu
Kira gelirinde vergi istisnası belli oldu
GİRİŞ 04.01.2024 16:37 GÜNCELLEME 05.01.2024 10:09
Bu Habere 110 Yorum Yapılmış

Milyonlarca ev sahibini ilgilendiren gelir vergisi istisnası 2024 yılı için belli oldu. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın açıklamasına göre mesken kira gelirlerinde gelir vergisi istisnası 2024 yılı için 33 bin lira olarak belirlendi.

Böylece evini kiraya vermiş kişiler bir yıl boyunca 33 bin liranın altında kira geliri elde etmişse herhangi bir gelir vergisi ödemeyecek.

Bununla birlikte 33 bin liranın üstünde gelir elde etmişse 33 bin lira istisna sayılacak ve üstünde kalan rakam vergilendirilecek.

KİRALARI MUTLAKA BANKADAN "KİRA ÖDEMESİ" SEÇENEĞİYLE GÖNDERİN

Kiracı olanlar kira ödemelerini elden ya da para transferi ödemesi olarak değil, banka aracılığıyla IBAN'a "Kira ödemesi" olarak göndermesi gerekiyor. Aksi halde yasa dışı işlem yapıldığı için cezalarla karşı karşıya kalınıyor.

Ayrıca vergi kaçırma suçu nedeniyle de farklı yaptırımlarla karşılaşılabiliyor.

EVE YAPTIĞINIZ TÜM MASRAFLARI DÜŞEBİLİRSİNİZ

Kira geliri beyannamesi verirken konuta ilişkin yapılan tüm masrafları vergiden düşebilirsiniz. Faturalı olan tüm evrakları saklayıp ilerde istenmesi halinde beyan etmeniz yeterli olacaktır.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 110
  • Kul hakkı var ! 3 ay önce Şikayet Et
    Ankara'nin en lüks semti Çayyolu park caddesinde 4 katlı villada kendine özel bahçesi otoparki olan 7250 ye oturan kiracı tabi kendisinin kapalı -acik havuzlu sitede evi varken mesafe 4km ! Sizce ne kadar adil !!! Bu Kul hakkı değil mi ?
    Cevapla
  • Naci 3 ay önce Şikayet Et
    Ben tatile ,kuaföre ,restaurantta gitmeyip,doğum ve evlenme günü kutlamayıp ev alacam ve kiracı 2 bin kira verip keyif çatacak ve evde kırılan döküleni cepten tamir ettirmek cabası. Sonra kiracılar hep haklı.
    Cevapla
  • Oğuz Han 3 ay önce Şikayet Et
    Ev, yıllardır bir yatırım aracı olarak kabul edilmiş. Bir ev yetmemiş, üç beş, beş on, hatta 100 evi olanlar var. Enflasyon canavarsa bizim canavarlar yüzünden canavar! Evin yatırım aracı olduğu bu saçma sistemde gariban bankaya mahkum. Evin ömrü 50 -60 yıl zaten. Bankaya borç öde 20 yıl. Senin ne kadar yaşayacağın belli değil. Hayat mı bu?
    Cevapla
  • Galip yıldırım 3 ay önce Şikayet Et
    Ver evini kiraya al başına belayı. Dürüst kiracı kardeşlerimizden özür diliyorum ama gerçekten hükümetin uyguladığı yanlış politikalar yüzünden ev sahipleri de çok mağdur durumda. Yıllarca elimizden eteğimizden tasarruf Edip zarla zorla aldığımız evler şu anda ev sahiplerine hiçbir katkısı olmadığı gibi bir sürü de sorun oldu. ben de kiracımı çıkartabilirsem evimi kiraya vermeyecegim.
    Cevapla
  • Bahar Kazancı 3 ay önce Şikayet Et
    Aynı şey bizim başımızda çerez parasına oturuyor eşyalı 190 mu evde 1500 kira veriyor çıkaramıyoruz evi mahvetti çıkarıp kendimiz oturacağız cikmiyor
    Cevapla
  • ... 3 ay önce Şikayet Et
    o zaman sat evi faize yatır kimseyle de uğraşma...
    Cevapla
  • Kadir 3 ay önce Şikayet Et
    Kiraya verbildigine göre demekki iki üc tane evin var iki yüz bine aldigin evi şimdi üc trilyona vermiyonuz Allah gôzünuzü doyursun gelmiş burda birde mağdur edebiyatı yapiyonuz Allah insanları sizin gibi insanlardan kurtarsin
    Cevapla
  • Hasan sağlam 3 ay önce Şikayet Et
    Şimdi 33 bin sabit tutun üzerini devlete vergi verin. Ne güzel uygulama hukumettende bu beklenirdi. En iyisi ev boş kalsın kardeşim. Yıllardır bir ev almışım. Gitmişim kirada oturuyorum veya köye gitmişim. Yazıklar olsun size. Devlet hep kiracı diyor lâkin garibanın bir evi var onu da çok görüyorlar. Vermiyorum kiraya kardeşim boş kalsın.
    Cevapla
  • Emeklidur 3 ay önce Şikayet Et
    33 bin lira kira gelirinin üzerindeki miktarın hepsi vergi olarak verilmeyecek ki.Onun da yüzde şu kadarı kadar vergi verilecek.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle