Yatırımcı şaşkın! Ne dolar ne borsa... Sadece altın ve Bitcoin para kazandırdı

2023 yılı yatırımcılar için ilginç bir sene oldu. Finansal yatırım araçları, 2023 yılında genel olarak negatif bir görünüm sergilerken yatırımcısına reel getiri sağlayan sadece altın ve Bitcoin oldu.

GİRİŞ 04.01.2024 08:17 GÜNCELLEME 04.01.2024 08:23
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

2023 yılı, yüksek enflasyon oranlarına sahne oldu. Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, yılın sonunda tüketici enflasyonu yüzde 64,77 olarak kaydedildi. Gram altın ve Bitcoin, yatırımcıları için enflasyonun üzerinde bir getiri sağlayarak pozitif bir yıl geçirdi. Özellikle Bitcoin, yıl içinde gösterdiği performans ile dikkat çekti ve yatırımcılarına yüzde 56'ya varan reel getiri sağladı.

Bitcoin'de rüzgar terse döndüBitcoin'de rüzgar terse döndü

YATIRIMCILARI HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRATTI

Diğer yandan, dolar, Euro, devlet iç borçlanma senetleri (DİBS) ve TL mevduat gibi geleneksel yatırım araçları 2023 yılında yatırımcılarını hayal kırıklığına uğrattı. Bunlar, yüksek enflasyon oranları karşısında reel olarak değer kaybetti. Özellikle BİST100 endeksi, yıl içindeki performansıyla yatırımcılarına yüzde 18 reel kayıp yaşattı.

Altın fiyatları, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) 2024’te faiz indirimleri gerçekleştireceği beklentilerinden destek bularak yükselirken, Bitcoin ise neredeyse iki yıl sonra ilk kez 45 bin doları aşarak rekor kırdı.

Merkez Bankası'nın para politikasındaki değişimler, TL mevduat faizlerinin yükselmesine yol açtı ancak yıl sonu itibarıyla bu yatırım aracı da yatırımcısına yüzde 8,26 reel kayıp yaşattı. Dolar ve Euro, yılın ikinci yarısında TL karşısında değer kazansa da, yatırımcılarına reel olarak kaybettirdi. Bitcoin'in aksine, devlet iç borçlanma senetleri, yıl boyunca nominal olarak yüzde 23,79 gerileyerek yatırımcılarına büyük kayıplar yaşattı.

BORSA SON AYDA YATIRIMCIYI ÜZDÜ

Aralık ayında ise, BİST100 yatırımcılarına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu. DİBS, yılın son çeyreğindeki Merkez Bankası politikaları ve yabancı yatırımcıların ilgisiyle yükselişe geçti. Bitcoin, aralık ayında hızlı bir yükselişle yatırımcısına yüzde 9,78 reel getiri sağladı. TL mevduat faizleri de, yılın son ayında politika faizindeki artış ve bankaların TL mevduat faizlerini yükseltmeleriyle, yatırımcılarına ilk kez Mayıs'tan bu yana pozitif reel getiri sundu.

BİTCOİN VE ALTININ YILI OLDU

Son üç ayda, Merkez Bankası'nın etkileri daha belirgin hale geldi. Gram altın, bu dönemde yüzde 9,43 reel getiri sağladı. BİST100 ise yatırımcısına yüzde 18,5 reel kaybettirdi. TL mevduat faizleri, üç aylık süreçte yatırımcısına yüzde 0,42 reel getiri sağladı. Ekonomim'de yer alan habere göre Euro, son çeyrekte yatırımcısına yüzde 2,71 reel getiri sağlarken, Bitcoin bu dönemde yüzde 42,79 kazandırdı.

Altı aylık vadede, sadece Bitcoin yatırımcılarına reel getiri sağladı. Diğer yatırım araçları, 6 aylık enflasyon oranı olan yüzde 37,56 karşısında geride kaldı. Bitcoin, bu dönemde yüzde 40 yükselerek yüzde 1,77 reel getiri elde etti. Ancak, global piyasalardaki olumsuz hava nedeniyle, Bitcoin'in değeri bir gün içinde yüzde 9 kadar düştü.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 17
  • Haluk 3 ay önce Şikayet Et
    Sanal olan her şeyden uzak durun,olmayan bir şeye para yatırmak akıllıca bir iş değil..
    Cevapla
  • Nihat 3 ay önce Şikayet Et
    Altın bitcoin hikaye Arsa yatırımı daha fazla kazandırdı Tecrübeyle sabit
    Cevapla
  • Sakin 3 ay önce Şikayet Et
    Bitcoin üç beş yıl çok yükselecek en son kimde kalırsa o sıfır olarak batacak
    Cevapla
  • Misafir 3 ay önce Şikayet Et
    Bizim borsamız çok hareketli maşallah hergün ky dan mal nasıl çalarız derdindeler kurumlar
    Cevapla
  • Yavuz 3 ay önce Şikayet Et
    Bitcoin şişirilmiş balondur.Balon patladımı geriye hava kalır.Altın elle tutulur bir metaldir.Yani her zaman gerçek olan akıllıcadır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle