Dev projeye Türkiye’den destek! 'Körfez'i Avrupa'ya bağlayacak
Körfez ülkelerini Avrupa'ya bağlayacak Kalkınma Yolu Projesi'ne ilişkin konuşan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "Cumhurbaşkanımız bu konuda da büyük destek verdi, destek vermeye devam ediyoruz projeye" dedi.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Ankara’da aralarında Kanal 7 Ankara Temsilcisi ve Haber7.com yazarı Mehmet Acet’inde yer aldığı basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Körfez ülkeleri ile Avrupa’yı birbirine bağlayacak Kalkınma Yolu Projesi’ne ilişkin konuşan Hakan Fidan, projeye ilişkin şu ifadeleri kullandı:
Biliyorsunuz arkadaşlar Kalkınma Yolu Projesinin birkaç tane önemli ayağı var. Yani aslında inşaat yapılacak yer 2 ülke şu anda esas itibariyle. Yaklaşık 1200 kilometrelik projenin 10’da 1’i Türkiye’de yer alacak. Ağırlıklı olarak konu Irak’ın El Fav şehrinde bir büyük liman inşası. Ondan sonra döşenecek olan karayolu, demiryolu ve doğalgaz ve petrol boru hatlarının döşenmesi bunların yanına fiberler de konabilir. Basra Körfezi’ndeki El Fav’daki limanın man genişletilerek yapılması isteniyor. Şimdi bu lojistik bağlantısallığı açısından fevkalade önemli bir proje. Biz Irak hükümetinin Başbakan Şiya es-Sudani’nin bunu sahiplenmesini çok önemli ve kıymetli gördük. Yani Cumhurbaşkanımız bu konuda da büyük destek verdi, destek vermeye devam ediyoruz projeye. Şimdi projede ilk etapta çıkan fizibilite çalışmaları var.
Biz bölgesel kalkınma projelerinin son derece önemli olduğuna inanıyoruz, yani aslında bölgenin vizyonunu, yaşam kalitesini, iş birliği derinliğini yükseltecek tek şey bu türden proje, ortak projelerin hayata geçirilmesi. Yani bunlar bu coğrafyanın pek alışkın olmadığı projeler. Hani 1-2 tane enerji projesi oluyor genelde. Ama bu büyük çaplı bağlantısallık, ayrıca bölgesel ekonomik sistemlerin kurulması, ihracat imalat vesaire konularına ağırlık verilmesi.
Daha oturmuş yapıların yapacağı bir iş. Aslında Türkiye'nin ekonomik ve siyasi tecrübesi ve teknolojik alt yapısı bu sistemlere bölgesel sistemlere öncülük edecek düzeyde.
Dolayısıyla biz yeni hükümeti kurduğumuzda geliştirdiğimiz yani dış politika hedefi olarak hani bölgede bu türden projeleri hani arttırılması ve uygulanmasını bir numaralı hedef haline getirdik. Yani bunlar olduğu sürece yani ortak iş birliği alanı artar, çatışma alanı minimize olur görüşü bence doğru bir görüş.
TÜRKİYE'DEN BASRA KÖRFEZİ'NE: KALKINMA YOLU PROJESİ
1200 kilometre demiryolu ve otoyoldan oluşacak Kalkınma Yolu Projesi’nin temelleri 2005 yılında atıldı. Proje Basra Körfezi’nden başlayarak Divaniye, Necef, Kerbela, Bağdat ve Musul gibi Irak’ın önemli kentlerini aşarak Türkiye’ye, dolayısıyla Avrupa’ya ulaşacak. Proje, Türkiye'yi Basra Körfezi'ndeki Faw Limanı'na bağlayacak.
NE KADAR YATIRIM YAPILACAK?
Kalkınma Yolu Projesi'nde Türk ve Irak hükümetleri, devam eden çalışmalara ek olarak 23,8 milyar dolarlık yatırım yapacak. Türkiye, bu yatımları demir ve kara yolları için gerçekleştirecek.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Kalkınma Yolu Projesi kapsamında yürüttüğü çalışmalarla ülkeden geçen 2 bin 88 kilometrelik demir yolu bağlantısı için 615 kilometrelik yeni hat, 1912 kilometrelik kara yolu koridoru içinse 320 kilometrelik yeni otoyol yatırımı planladı.
Söz konusu demir yolu ağının 439 kilometresi mevcut durumda iken 1034 kilometresi devam ediyor, 615 kilometresi ise planlanıyor. Planlanan demir yolu ağları Gaziantep-Ovaköy arasında bulunuyor. Bu demir yolu için 5,8 milyar dolarlık yatırım yapılacak.
Proje kapsamında ülkeden geçen kara yolu 1912 kilometre olacak. Söz konusu kara yollarının 1592 kilometresi mevcut durumda bulunurken, 320 kilometresi için planlama yapıldı. Şanlıurfa-Ovaköy arasında planlanan kara yolunun yatırım tutarı 2 milyar dolar olarak öngörülüyor.
-
Kamil 11 ay önce Şikayet EtÇin ve Hindistan konteyner gemisi ticaretine önem veriyorlar . Hatta Çin , Nükleer enerji ile çalışacak devasa konteyner gemisi inşa ediyor . Durum böyle iken biz bu projeyi hem demiryolu , hem de karayolu olarak hızlıca tamamlamalıyız .Beğen Toplam 1 beğeni
-
Ersever 11 ay önce Şikayet EtMüslümanın müslümana yaptığı kötülüğü hiç kimse yapmadı, ama artık bu nifaklarin bitmesi lazım, nasıl geçmişte Avrupa , müslümanlara karşı birlik oldu da süper güç oldu, artık bizimde birlikte olup büyük projeler üretmek, birlikte yürümek lazım.Beğen Toplam 1 beğeni
-
Misafir 11 ay önce Şikayet EtYavuz Sultan Selim köprüsünün demiryolu trafiğine bir an evvel açılması lazım. Demiryollarımızın tamamı yüksek standartlı hale getirilmeli.Beğen Toplam 4 beğeni
-
zorbey 11 ay önce Şikayet Etneden bütün kapilar yollar hersey avrupa aciliyor,neden avrupa kendine kapi acmiyor,yav resmen dünya avrupanin hizmetcisi olmus,doyur doyur bitmiyor,veriyosun dahada istiyorlar,vermezsen kan gölüne ceviriyorlar,nezaman avrupaya sirt dönersen bilinki ac kalmislar,cizin avrupanin kalemini bitsin bu is,yoksa yüz seneler dünya gebe kalacakBeğen Toplam 8 beğeni
-
Misafir 11 ay önce Şikayet EtZorbey kardeş, senin bu saydıklarının tek bir karşılığı var:Küresel aktör. Para, teknoloji, askeri ve ekonomik güce sahip olmak demek.Beğen Toplam 4 beğeni
-
Mehmet 11 ay önce Şikayet EtYapacağız edeceğiz yok. Yapılacak, mutlaka hızlı bir şekilde yapılacak. Bu proje Çin'in bir yol, bir kuşak projesinden daha değerlidir.Beğen Toplam 11 beğeni