Resesyon dönemlerinde hisse almak doğru mu?

ABD ekonomisi 2023’te bir resesyona girmedi. Ancak analistler 2024’e dair resesyon öngörülerini seslendirilmeye devam ediyor. Yatırımcılarsa olası bir resesyonda hisse senetleri portföylerine ne olacağını düşünüyor

Resesyon dönemlerinde hisse almak doğru mu?
Resesyon dönemlerinde hisse almak doğru mu?
GİRİŞ 03.01.2024 12:51 GÜNCELLEME 03.01.2024 15:33

ABD enflasyonu ılımlı hale gelmiş gibi görünüyor. Ülkedeki işsizlik oranı da düşük kalmayı sürdürüyor. Dolayısıyla ABD Merkez Bankası’nın (FED) 2024’e dair faiz indirimi yapacağına dair beklentiler de arttı. Bu ve diğer faktörlerin bir sonucu olarak birçok ekonomist ABD’nin yeni yılda bir resesyondan kaçınabileceğini tahmin ediyor. Ancak bunun aksini düşünen analistler de mevcut.

Amerikan yatırım firması Raymond James’in 2024’e dair ana senaryosu ABD’de düşük şiddetli bir resesyonun görüleceği yönünde. Bir diğer varlık yönetimi firması RBC Global yılın ilk yarısında resesyon ihtimalini %70 olarak gösteriyor. İsviçre bankası UBS de yıl ortasında bir resesyon yaşanacağını öngörüyor.

Yatırımcıların aklında ise resesyon yaklaşırken hisse almanın doğru olup olmadığı sorusu var. The Motley Fool haberinde tarihsel verilere dikkat çekilerek bu soruya bir cevap aranmaya çalışılıyor

Resesyon dönemlerinde borsa genellikle nasıl seyreder?

Kötü haberle başlamak gerekirse resesyon dönemlerinde hisse senetleri piyasaları genellikle zayıf bir performans gösterir. Haberde ‘berbat’ tabirinin durumu daha iyi betimleyeceği de belirtiliyor.

ABD borsalarında S&P 500 Endeksi’nin tüm borsalara dair bir gösterge olarak kullanılmasının önemli bir nedeni var. Zira genel piyasa performansı ile ABD'nin en büyük 500 şirketinin hisse senetlerinin performansı arasında güçlü bir ilişki bulunuyor. Söz konusu ilişki son 10 ABD resesyonu sırasında S&P 500’ün performansı incelendiği sırada da görülebiliyor.

S&P 500 Endeksi ABD’deki son 10 resesyon sırasında ortalama %31,5 oranında düştü. Bununla birlikte ortalama göstergeler standart sapmaların aykırı seviyelere ulaşabilmesi nedeniyle yanıltıcı da olabilir. Dolayısıyla haberde medyan göstergelere de yer veriliyor. Ancak bu gösterge de yatırımcılar için yardımcı olacak cinsten değil. Zira son 10 resesyonda S&P 500’ün medyan göstergelere göre de %30,5 düştüğü görülüyor.

Resesyon sırasında hisse almak için ikna edici bir neden

Tarihsel göstergelerin bu kadar kasvetli olduğu bir ortamda en akıllıca hamlenin resesyon sırasında hisse senetleri piyasalarından kaçınmak olduğu düşünülebilir. Ancak ekonomik kriz dönemlerinde hisse senedi almak için ikna edici bir neden de var: Paranızın karşılığını fazlasıyla alıyorsunuz.

Resesyonlar sonsuza kadar sürmüyor. II. Dünya Savaşı’ndan bu yana ABD’deki resesyonların ortalama uzunluğu sadece 10 ay civarında. Akıllı yatırımcılarsa bu resesyonu bir fırsat olarak görüyor.

Hisse senetleri piyasaları bir resesyon sonrasında güçlü bir toparlanma eğilimi gösteriyor. Örnek vermek gerekirse S&P 500 Endeksi Kovid-19 pandemisinin neden olduğu kısa süreli resesyondan itibaren oldukça güçlü bir performans gösterdi. Dolayısıyla satışların arttığı bir dönemde daha düşük fiyatlardan hisse senedi satın almak ve bu hisse senetleri uzun vadeli olarak tutmak yatırımcılar için çok mantıklı bir yöntem olabilir.

Hisse senetlerinin daha fazla düşüp düşmeyeceği veya toparlanıp toparlanmayacağı hiçbir zaman net olarak bilinmez. Bunun içinse Motley Fool haberinde hisse senetlerinin dolar-maliyet ortalamasını kullanmanın iyi bir strateji olabileceği belirtiliyor.

Resesyonun zamanını tahmin etmek imkansız

Yatırımcıların aklında tutması gereken önemli bir konu daha var. Bir resesyonun gelip gelmediğini kesin olarak bilmenin bir yolu bulunmuyor. Bir resesyon korkusu nedeniyle hisse senedi satın alımlarını ertelemek daha sonraki süreçte yatırımcılara pahalıya mal olabilir.

Geçen yıl yayınlanan bir Reuters anketine katılan ekonomistlerin %60’ı 2023’te ABD’de bir resesyon yaşanacağını öngörüyordu. Bloomberg’in benzeri bir anketinde ise bu oran %65’ti. Ekonomistlerin tahminlerinin hatalı olduğu bugün apaçık görülebiliyor. ABD ekonomisi 2023’te resesyona düşmedi ve S&P 500 Endeksi %25’e yakın yükseldi. Bu dönemde hisse senedi almayan veya daha kötüsü elindeki hisseleri satan yatırımcılar büyük bir borsa rallisini kaçırdı.

Yatırımcıların tıpkı diğer yıllarda olduğu gibi 2024’te de yapması en uygun olan şey uzun vadeli düşünmek. Borsa efsanesi Warren Buffett’ın deyimiyle “harika şeyleri uygun fiyata” satın almak gerekiyor. Daha da basit bir tutum sergilemek isteyen yatırımcılarınsa çeşitlendirilmiş bir hisse senedi sepeti içeren düşük maliyetli bir borsa yatırım fonu satın alması akıllıca olabilir. Motley Fool haberine göre bir resesyon gelsin ya da gelmesin bu iki strateji uzun vadede yatırımcılara kazandıracaktır.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.