SİHA'ların ihracat başarısı vergi şampiyonluğu getirdi

Dünyanın önde gelen teknoloji firmaları arasında yer alan Baykar'ın Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, 2021 ve 2022 yıllarında Türkiye'nin en çok vergi ödeyen ismi oldu.

SİHA'ların ihracat başarısı vergi şampiyonluğu getirdi
SİHA'ların ihracat başarısı vergi şampiyonluğu getirdi
GİRİŞ 03.01.2024 12:28 GÜNCELLEME 03.01.2024 15:34
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Gelir İdaresi Başkanlığı, Türkiye'de 2021 ve 2022 yıllarında en çok vergi ödeyen mükelleflerin listesini açıkladı.

Bayraktar, 2021 ve 2022 yıllarında en çok gelir vergisi ödeyen isim oldu. Bayraktar, şirketinden elde ettiği gelir karşılığında 2021 yılı için 153 milyon 345 bin 596 lira, 2022 yılı için ise 564 milyon 124 bin 318 lira vergi ödedi.

Baykar'dan alınan bilgiye göre, savunma ve havacılık sektörünün en çok ihracat yapan firması olan Baykar, gelirlerinin önemli bir kısmını yurt dışına yapılan İHA ve SİHA satışlarından elde ediyor. Baykar'ın 2022 yılı cirosunun yüzde 86'sı ihracat gelirlerinden oluşuyor. 2022 yılında 1,2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren Baykar'ın aynı yıl imzaladığı ileriye dönük sözleşmelerin yüzde 99,3'ü de yine yurt dışı satışlara ilişkin oldu.

Firma, bugüne kadar Bayraktar TB2 SİHA için 32, Bayraktar AKINCI TİHA için ise 8 olmak üzere 33 ülkeyle ihracat anlaşması imzaladı. İhracattaki başarı grafiğini AR-GE çalışmalarına başladığı 2003 yılından bu yana sürdüren Baykar, geride kalan 20 yılda tüm gelirlerinin yüzde 83'ünü yine ihracattan elde etti.

SAVUNMA İHRACATININ YÜZDE 25'İNİ TEK BAŞINA YAPIYOR

Baykar, Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, 2021 ve 2022 yıllarında savunma ve havacılık sektörünün de ihracat lideri oldu.

Mevcut durumda Türkiye'nin savunma sanayisi alanında gerçekleştirdiği tüm ihracatın yüzde 25'ini tek başına üstlenen Baykar, yaptığı dış satımla Türk ekonomisi ve savunma sanayisine katkı sağlıyor.

Kuruluş aşamasından bu yana kamudan teşvik veya hibe almadığı bilinen, kredi kullanmayı da tercih etmeyen Baykar, tüm AR-GE projeleri ve üretim faaliyetlerini kazandığı gelirleri yatırıma dönüştürerek öz kaynaklarıyla sürdürüyor.

OYUN DEĞİŞTİREN SİHA'LAR

Baykar'ın milli ve özgün olarak geliştirdiği İHA ve SİHA'ların yıldızı Dağlık Karabağ ve Ukrayna savaşlarıyla parlamıştı. Ulusal ve uluslararası medyada Baykar'a ait İHA ve SİHA'ların başarısı ve savaş konseptindeki oyun değiştirici rolü üzerine yüzlerce makale yazıldı.

Baykar ürünü İHA ve SİHA'ların en büyük katkısı ise Türkiye'nin terör örgütleriyle mücadelesine oldu. Türk Silahlı Kuvvetleri ve güvenlikle ilgili diğer kurumların ihtiyaçlarını karşılayan Baykar'a 2022 yılında yapılan ödeme Türkiye'nin toplam savunma harcamasının yüzde 1'inin altında gerçekleşti.

Savunma Sanayii eski Başkanı İsmail Demir, Ocak 2023'te yaptığı açıklamada, savunma ve güvenlik harcamalarında kamu kurumlarının Bayraktar TB2 ve Bayraktar AKINCI sistemleri için yaptığı ödemenin yüzde 1'in altında olduğunu belirtmişti.

KAYNAK: AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 12
  • ÜMRAN AKBAŞ 3 ay önce Şikayet Et
    SELÇUK BAYRAKTAR GURURUMUZDUR Güzel evlatlarımızı kutluyorum onu yetiştiren anne babadan Allah razı olsun Gençlere örnek oluyorsunuz RABBİM işininizi gücünüzü rast getirsin inşallah
    Cevapla
  • cibilliyetsizler 3 ay önce Şikayet Et
    koçlarım tosunlarım nereyesunuz.
    Cevapla
  • Mardinli 3 ay önce Şikayet Et
    Koçlar sabancılar Ülkerler v.s bunlar peki en zenginlerimiz bunlar degil mi
    Cevapla
  • Mustafa Arı 3 ay önce Şikayet Et
    Diğer holding sahibi firmalarımız devlet zengini."Devlet bize beş versin biz devlete boş verelim" sevdasındalar. Bayraktar devletten bir kuruş kredi almadığın defalarca söyledi Helal olsun.
    Cevapla
  • Misafir 3 ay önce Şikayet Et
    ülkesine milletimize hizmet budur. Allah razı olsun.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle