Kıdem tazminatı ne kadar oldu? 2024 Ocak-Temmuz kıdem tazminatı tavanı açıklandı!

Memur maaşlarına yapılan zammın belli olmasıyla birlikte 2024 yılının ilk yarısı geçerli olacak kıdem tazminatı da belli oldu. Peki kıdem tazminatı tavanı ne kadar oldu?

Kıdem tazminatı ne kadar oldu? 2024 Ocak-Temmuz kıdem tazminatı tavanı açıklandı!
Kıdem tazminatı ne kadar oldu? 2024 Ocak-Temmuz kıdem tazminatı tavanı açıklandı!
GİRİŞ 05.01.2024 17:01 GÜNCELLEME 05.01.2024 17:02

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren kıdem tazminatına ilişkin artış oranı belirlendi. Memur maaşlarına gelen zam oranı kadar kıdem tazminatı da arttı. Enflasyon aralık ayında aylık bazda 2,93 arttı. Enflasyondaki yıllık artış ise yüzde 64,77 oldu. Enflasyon rakamının netleşmesiyle yüzde 49,25 olan memur zammına bağlı olarak 2024 yılında uygulanacak kıdem tazminatı tavanı da belli oldu.

2024 Kıdem Tazminatı Açıklandı!

2024 KIDEM TAZMİNATI NE KADAR OLDU?

Kıdem tazminatı tavanı memur maaşlarına gelen artış oranında yükseliş yaşadı. Kıdem tavanı 23.489 liradan 35.58 liraya yükseldi. Bu tutar Ocak-Temmuz 2024 tarihleri arasında geçerli olacak. Konuya ilişkin duyuruyu Hazine ve Maliye Bakanlığı önümüzdeki günlerde yapacak.

KİMLERİ ETKİLEYECEK?

Kıdem tazminatı tavanının artması, brüt ücreti 35 bin 057 liranın üzerinde olan ve kıdem tazminatı almaya hak kazanan çalışanları etkileyecek. 

KIDEM TAZMİNATI NEDİR?

İşçinin, çalıştığı iş yerinden ayrılırken geçmiş hizmetlerine karşılık işveren tarafından kanunen ödenmesi gereken toplu paraya “kıdem tazminatı” denilmektedir. İşçinin hangi hallerde kıdem tazminatı almaya hak kazanabileceği ise İş Kanunda düzenlenmiştir.

Buna göre işçinin işverene ait işyerinde en az bir yıl çalışmış olması kıdem tazminatı talep edebilmenin ön şartıdır. Ayrıca işçi İş Kanununa tabi olarak çalışan işçilerden olmalıdır.

Kıdem tazminatına hak kazanabilmenin en önemli şartlarından bir diğeri de, iş sözleşmesinin kıdem tazminatına imkân verir biçimde sona ermesidir. Örneğin işçinin haklı bir sebep olmaksızın işten atılması halinde kıdem tazminatına hak kazandığı söylenebilir. Yine işçi tarafından haklı bir sebeple iş sözleşmesinin sonlandırılması halinde de işçi kıdem tazminatına hak kazanacaktır.

Ahmet Işık Haber7.com - SEO Editörü
Haber 7 - Ahmet Işık

Editör Hakkında

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümünden (İngilizce-Almanca) 2015 yılında mezun oldu. 6 yıllık gazeteci. TRT’de staj yaptı. Haber7.com’da mesleğe ilk adımı atarak internet haberciliğine başladı. Halen Haber7.com’da SEO editörü olarak görev yapmaktadır.