Milyonlarca emekli için konuşulan formüller

Milyonlarca emeklinin gözü enflasyon rakamlarına çevrildi. Enflasyonun beklentilere paralel gelmesi halinde emekli zammının yaklaşık yüzde 38 olması bekleniyor. Emeklinin refah seviyesini yükseltmeye yönelik iki düzenleme yapılacak.

GİRİŞ 02.01.2024 13:51 GÜNCELLEME 02.01.2024 17:17
Bu Habere 45 Yorum Yapılmış

Milyonlarca memur ve emeklilik gözü yarına çevrildi. Enflasyon rakamları ile birlikte SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zammı da açıklanacak.

Aralık ayında enflasyonun aylık yüzde 3,19, yıllık ise yüzde 65,19 olarak açıklanması bekleniyor. TÜFE'nin aylık yüzde 3 civarında gelmesi halinde emeklilere yaklaşık yüzde 38 zam yapılacak. Bu rakamın uygulanması halinde en düşük emekli maaşı 7 bin 500 TL'den 10 bin 350 TL'ye yükselecek.

MASADAKİ FORMÜLLER

Alınan bilgiye göre Meclis düşük gelir grubunun refahını artırmaya yönelik düzenlemeler için harekete geçti. Bu çerçevede ocak ayından itibaren geçerli olmak üzere emekli kök maaş zammı ve en düşük emekli maaşı olmak üzere 2 düzenlemenin masada olduğu belirtildi. Refah payı ve seyyanen zam düzenlemesinin de yapılabileceği ifade edildi.

EŞİTLEME FORMÜLÜ DEVREYE GİREBİLİR

Öte yandan SSK, Bağ-Kur ve memur emeklisi ayrımı olmadan bütün kesimlere aynı oranda zam yapılabileceği de konuşulanlar arasında yer alıyor. Geçen yıl benzer bir formülle tüm kesimlere yüzde 30 zam yapılmıştı. En düşük maaşta eşitleme yapılmış ve refah payı uygulanmıştı.

Bu yıl da benzer bir uygulamanın hayata geçmesi halinde emeklilere yüzde 50'lik artış yapılabilir ve en düşük emekli maaşı 11 bin 250 TL'ye çıkabilir. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin yüzde 38 olan enflasyon farkına yüzde 12 oranında refah payı verilecek.

EMEKLİYE ÖZEL ÇALIŞMA VURGUSU

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, memur ve memur emeklisinin zammının toplu sözleşme ve enflasyon farkı ile yüzde 50'ye yakın olacağını söylemişti. Yılmaz, en düşük emekli maaşı için özel bir çalışma yapıldığını da bildirmişti.

Yılmaz, Orta Vadeli Program'da (OVP) tahmin edilen yüzde 65 enflasyon oranının gerçekleşmesi halinde memur zammının yüzde 50'ye yakın seviyede oluşacağını dile getirmişti.

Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 45
  • Misafir 3 ay önce Şikayet Et
    emekli maaşı ile milletvekili gecinsinde görelim bakalım.adelet böyle olur.uygulayinda görelim
    Cevapla
  • Misafir 3 ay önce Şikayet Et
    Adalet masallarda kaldı
    Cevapla
  • Herşey vatan için. 3 ay önce Şikayet Et
    milyonları 40 yaşlarında eyt den emekli ettiniz şimdi onlar sızlanıyor 7.5 tl az diye bilerek emekli oldunuz kimse size emekli olun demedi hatta seçimlerde zora koştunuz şimdi maaşımız az demek haksızlık bence sadece belirlenen oran zam oranı olmalı bunlar için
    Cevapla
  • Misafir 3 ay önce Şikayet Et
    Çok doğru bende EYT den emekli oldum 9800 günle 50 yaşındayım 52 olsun isterdim
    Cevapla
  • ahiret yolcusu 3 ay önce Şikayet Et
    adaletli bir sistem yapin Allah askina
    Cevapla
  • nefes 3 ay önce Şikayet Et
    Dost görüşü ,,,,sayın cevdet yılmaz başkan yardımcımız ,,muhalefet şunu derse neyapacaksın...şuradaki rakamı buraya kadar çekti ,siz yedi sekiz senedir yerinizde saydırılıyorsunuz frenleniyorsunuz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle