Putin duyurdu: 30 ülke BRICS üyeliğine talip

Rusya Devlet Başkanı Putin, BRICS'in yeni katılımlarla artık 10 ülkeden oluştuğunu belirtti. Putin, "BRICS'in çok boyutlu gündemine şu veya bu şekilde katılmak isteyen yaklaşık 30 ülkenin ne derece hazır olduğunu değerlendireceğiz" dedi.

Putin duyurdu: 30 ülke BRICS üyeliğine talip
Putin duyurdu: 30 ülke BRICS üyeliğine talip
GİRİŞ 01.01.2024 13:46 GÜNCELLEME 01.01.2024 15:09
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Putin, Rusya'nın BRICS'te 2024 dönem başkanlığını devralması üzerine yazılı açıklama yaptı.

BRICS'in benzer politikalara sahip devletlerin dikkatini çektiğini dile getiren Putin, "15. BRICS Zirvesi'nde onaylanan karara göre BRICS artık 10 ülkeden oluşuyor. Mısır, İran, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Etiyopya BRICS'e yeni tam üyeler olarak katıldı. Bu, birliğin artan otoritesinin ve dünya meselelerindeki rolünün güçlü bir göstergesidir" değerlendirmesini yaptı.

Putin, Rusya'nın BRICS'teki dönem başkanlığı için "Adil küresel kalkınma ve güvenlik için çok taraflılığın güçlendirilmesi" sloganını kullanacaklarına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Gelenekleri koruyarak ve birliğin önceki yıllarda biriktirdiği deneyimin rehberliğinde, yeni katılımcıların tüm faaliyetlere uyumunu kolaylaştırmak için gerekli tüm adımları atacağız."

ÜLKELER DEĞERLENDİRİLECEK

BRICS'e katılmak isteyen yeni ülkelere ilişkin de değerlendirmeler yapılacağını vurgulayan Putin, "BRICS'in çok boyutlu gündemine şu veya bu şekilde katılmak isteyen yaklaşık 30 ülkenin ne derece hazır olduğunu değerlendireceğiz." açıklamasını yaptı.

Putin, üye ülkelerin uluslararası ve bölgesel güvenliğe yönelik zorluklar için ortaklaşa etkili yanıtlar bulmasına özel önem vereceklerine değinerek, şunları belirtti:

"BRICS Ekonomik Ortaklık Stratejisi 2025 ve Yenilikçi İşbirliği Eylem Planı 2021-2024'ün uygulanmasına, enerji ve gıda güvenliğinin sağlanmasına, BRICS'in uluslararası para ve finansal sistemdeki rolünün güçlendirilmesine, bankalar arası işbirliğinin geliştirilmesine ve karşılıklı ticarette ulusal para birimlerinin kullanılmasına katkıda bulunacağız."

Bu yıl BRICS dönem başkanlığı kapsamında Rusya'nın çeşitli şehirlerinde, farklı düzeylerde 200'den fazla etkinlik düzenlemeyi planladıklarına işaret eden Putin, BRICS’e katılmak veya işbirliği yapmak isteyen tüm ülkelerden temsilcileri söz konusu etkinliklere davet ettiklerini bildirdi.

Vladimir Putin, Ekim 2024'te Kazan'da yapılacak BRICS Zirvesi'nin, Rusya'nın dönem başkanlığının "doruk noktası" olacağının altını çizdi.

Derya Yüce Haber7.com - Editör-Muhabir
Haber 7 - Derya Yüce

Editör Hakkında

YORUMLAR 8
  • hakan toköz 4 ay önce Şikayet Et
    ab zaten bizi almayacak adamlar hristiyan kulübü olduklarını itiraf ettiler. biz zaten NATO üyesiyiz ve natoda olmamıza rağmen bize bu kadar saldırıyorlarsa yemişim böyle teşkilatı.
    Cevapla
  • Objektif bakış 4 ay önce Şikayet Et
    Hayır efendim AB girmek kurallar var 33 Fasıl T.C. 1 Fasılını yerine getirdi! T.C. acayip şekilde Dinsiz komunist Çin propaganda ve dezenformasyon etkisi var Çin=BRiCS yeni dünda düzeni ve T.C. ve nice ülkekeri batı AB ABD hristiyan ve musevileri karşı kışkırtıp batıdan koparıp kontroll etme peşinde! Çin samimi ve dost olsa soydaş&dindaşları iyi nuamele ederdi!
    Cevapla
  • DURSUN 4 ay önce Şikayet Et
    Bir an evvel bizde burda olmalıyız kapris, dayatma, ambargo, teröristlere yardım, içimizdeki hainlere maddi destek yeter bu kadar çile çektiğimiz
    Cevapla
  • Misafir 4 ay önce Şikayet Et
    Biz bir asırdaha beklesek bizi avrupa birligine almazlar çünkü biz müslüman bir ülkeyiz. Onların amacı bizi insan hakları , demokratikleşme ayaklarıyla bizi bömek . Biz kendi ayaklarımız üzerinde durmalıyız.
    Cevapla
  • Osman 4 ay önce Şikayet Et
    inanin bir 50 sene daha AB nin önünde beklesek bir cacik olmaz .bizi hor görüp tepeden bakarlar .Nato da ayni si .. Türkiye buraya BRICS e katilmali .
    Cevapla
  • Vatandaş 4 ay önce Şikayet Et
    Herkes Nato dan BM den çekilsin BRICS üye olsun . Zaten ikisi de hiçbir işe yaramıyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle