Asgari ücret zammı sonrası istihdamda hareketlilik artacak

Tüm çalışanları etkileyen asgari ücret 2024 yılı için 17 bin 2 lira olarak açıklandı. Eleman.net Kurucu Ortağı Özlem Demirci Duyarlar, “Yüzde 49’luk zam ile 17 bin 2 liralık maaşa ulaşılması son derece önemli” dedi.

Asgari ücret zammı sonrası istihdamda hareketlilik artacak
Asgari ücret zammı sonrası istihdamda hareketlilik artacak
GİRİŞ 30.12.2023 16:00 GÜNCELLEME 30.12.2023 17:00
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

2024 yılınca asgari ücret yüzde 49’luk zam ile 17 bin 2 TL olarak uygulanırken, şirketler çalışan giderlerini dengelemek için ürün ve hizmet fiyatlarını artırma yoluna gidecek. Tek seferlik zam yıllık çalışan maliyetlerini belirleme açışından faydalı olurken, alım gücünün korunması önem taşıyor. Konuyla ilgili Duyarlar, “Alım gücünün korunabilmesi kritik önem taşıyor. Enflasyondaki düşüş trendinin devam etmesi halinde yüksek maaş seviyesi iş gücünü motive edecektir. Bu doğrultuda tüketici harcamaları beraberinde ekonomik canlanmayı getirecektir” dedi. Devlet desteğinin önemli olduğunun altını çizen Duyarlar, “Her halükarda şunu gözden kaçırmayalım;  birçok firma asgari ücretten daha yüksek maaş alan çalışanlarına yüzde 49’luk oranda zam yapamayacaktır. Bu da mevcut çalışanlarla yeni işe başlayanlar arasındaki maaş makasının artmasına neden olacaktır. Buna bağlı olarak önümüzdeki dönemde çalışanların daha fazla iş değiştireceğini söyleyebilirim. Firmaların ihracatta rekabet avantajını koruması ve istihdamdaki artışın sürdürülebilir olması için devlet desteğinin devam etmesi gerekiyor” dedi.

“İŞ ARAYANLARIN SAYISINDA ARTIŞ BEKLİYORUZ”

Devlet desteğiyle birlikte yüksek asgari ücretle iş gücüne katılımın artmasını beklediğinin altını çizen Duyarlar, “Gelecek süreçte iş arayanların sayısında artış olmasını bekliyoruz.  Ancak küçük ve orta ölçekli işletmeler için bu artışın finansal planlamayı zorlaştırabileceği ve maliyetleri de artıracağı bir gerçek. Bu süreçte KOBİ’ler istihdam stratejilerini tekrar gözden geçirecektir. Personel sayısının sınırlı sayıda tutulup iş süreçlerinin daha verimli hale getirilmesi ilk etapta KOBİ'lerin alacağı önemler olacaktır. Yine de bu etki kalıcı olmayacak. Üretimde ve hizmette maliyetlerin fiyatlara yansıtılması ile istihdamdaki denge korunacaktır” dedi.

ASGARİ ÜCRET 17 BİN 2 TL OLDU

İşveren markalar ve çalışanların merakla beklediği asgari ücret Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından açıklandı. 1 Ocak 2024'ten itibaren geçerli olacak asgari ücret yapılan yüzde 49'luk zammın ardından 17 bin 2 lira oldu. Konuyla ilgili eleman.net Kurucu Ortağı Özlem Demirci Duyarlar, “Yüzde 49’luk zam ile asgari ücretin 17 bin liraya çıkması çok önemli. Bu sayede çalışanlar milli gelirden daha fazla pay alabilecek. Ancak asıl önemli olan bu noktadan sonra enflasyonu kontrol altında tutarak alım gücünü korumak olacak. Aynı zamanda asgari ücrette devlet tarafından karşılanan kısmın 500 TL’den 700 TL’ye yükseltilmesi de işverenleri koruma açısından önemli bir destek sağlayacak. Böylelikle işverenler daha sağlıklı bir finansal denge kurabilecek” dedi.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 1
  • Torpilliye Bolca 3 ay önce Şikayet Et
    Fabrika İşçisi 17.000 TL, Devlet İşçisi 40.000 TL. Bürolarda çalışan 4/D'li kamu işçilerinin (devlet işçilerinin) Maaşları haricinde aldıkları Tediyeler, normal ikramiyeler, bayram ikramiyeleri, yemek-yol ücretleri, ilave ek ödemeler, giyecek yardımı, sosyal yardımlar, ... vs.lerle ortalama aylık gelirleri 40.000 TL'yi evet 40.000 TL'yi aşacak. Devlete kapağı atan işçi kurtarıyor.
    Cevapla