Gram altında tarihi zirve! Tırmanış sürüyor

Yılın son günlerinde altındaki hareketlilik sürüyor. 2023 yılını rekor seviyede kapatmaya hazırlanan gram altın 1974 liraya kadar yükselirken, bu sabah saatlerinde 1961 liradan işlem görüyor. Gram altın bu yıl yüzde 78'den fazla yükseldi

GİRİŞ 29.12.2023 09:18 GÜNCELLEME 29.12.2023 09:27
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Altın fiyatları yılın son haftasında tarihi zirvesini gördü.

1974 liraya kadar yükselen gram altın, bu sabah 1961 lira seviyesinde seyrediyor.

Altının spot piyasadaki ons fiyatı ise 2 bin 68 dolar seviyesinde işlem görüyor.

Çeyrek altın 3 bin 304 liradan, Cumhuriyet altını ise 13 bin 595 liradan satılıyor.

FED ETKİSİ

Analistler, Noel tatili dönüşü yatırımcıların temkinli davranışlarının devam ettiğini belirterek ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz indirimlerine gelecek yılın mart ayında başlayabileceğine yönelik öngörülerin güçlü kalmasının varlık fiyatlarını etkilediğini ifade etti.

Para piyasalarındaki fiyatlamalar, Fed'in 2 yıldır süregelen enflasyon mücadelesinin sonuna yaklaşıldığına işaret ederken, bu durum hem pay piyasalarında hem de tahvil piyasalarında alış ağırlıklı seyri destekliyor.

DOLARDA HAREKETLİLİK SÜRÜYOR

Dolarda yıl sonu hareketliliği sürüyor. 

İstanbul serbest piyasada dolar 29,50 liradan, euro ise 32,66 liradan işlem görüyor. 

Dolar dün de güne 29,41 liradan başlamış ve yükseliş eğilimini sürdürmüştü. 

Asgari ücret 17 bin 2 TL olarak açıklandı. Ekonomistler, açıklanan rakamın alım gücünü Mayıs ayına kadar koruyacağını ancak artan enflasyon ile bu rakamın açlık sınırı altına düşeceğini hesaplıyor. Eski Merkez Bankası Başekonomisti Ali Hakan Kara "Asgari ücret yüzde 49 artışla 17.002 TL oldu. Şu an için geçmiş enflasyonu telafi etse de Mayıs ayından itibaren maalesef açlık sınırının tekrar altına düşecek." değerlendirmesinde bulundu. 

Yeni asgari ücretin enflasyona etkisi izlenecek. Merkez Bankası, açıkladığı son enflasyon raporunda 2024 enflasyon tahminini yüzde 33'ten yüzde 36'ya yükseltmişti. 

Yılın son haftaları yaklaşırken Kur Korumalı Mevduat'tan çıkış yeniden hızlanıyor. 15 Aralık'ta biten haftada yüzde 0,7 olan KKM hesaplarının azalış hızı 22 Aralık'ta yüzde 1,1 oldu. 22 Aralık ile biten haftada KKM hesaplarından 30 milyar TL çıkış yaptı.

TCMB rezervleri rekorlarını yenilemeye devam ediyor. Merkez Bankası rezervleri, mayıs sonundan bu yana 47 milyar dolar artarak 145,5 milyar dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. 

MOODY'S ASGARİ ÜCRETE İŞARET ETMİŞTİ

Moody's'te geçtiğimiz hafta yayımladığı Türkiye değerlendirmesinde asgari ücretin TCMB'nin enflasyon politikasına uyumlu olması halinde Türkiye'nin notunun artabileceğini açıklamıştı.

Öte yandan Moody's Türkiye için kredi notu gözden geçirme 2024 takvimini açıkladı. Buna göre, ilk değerlendirme 12 Ocak 2024'te yapılacak. İkinci rapor tarihi ise 19 Temmuz 2024 olarak belirlendi.

DOLAR 2020'DEN BERİ EN KÖTÜ ZAMANINI GEÇİRİYOR

Dolar ise küresel para birimleri karşısında 2020'den beri en kötü yılını geçiriyor. Yeni yıla 101,595'te başlayan Dolar Endeksi bugün 100,900'den başladı. 2022 yılında 111'e kadar yükselen endeks bu yıl en yüksek seviyesi olan 106'ya kadar çıktı ancak bu seviyelerde kalıcı olamayarak yeniden geri döndü.

Dolar endeksindeki en büyük düşüş Fed'in 2024 yılında faiz indirmeye başlayacağı spekülasyonlarının başladığı yılın son çeyreğinde gerçekleşti. Ekim 2023'te yılın en yüksek seviyesini gören DXY endeksi bu seviyelerden geri döndü ve 106'dan 100'e geriledi.

Dolar, Euro karşısında 2023 yılında yüzde 5,36 değer kaybetti.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 7
  • doğa 3 ay önce Şikayet Et
    sizler bu doları altını yükseltmeye devam ettikçe paramızın değeri dahada düşer alım gücümüz kalmadı başkaları zengin etmek için halk dahada fakirleşir insannar markete gitmeye korkar oldu bu pahalılıktan geçim şartları çok zorlaştı
    Cevapla
  • Ahmet Demir 3 ay önce Şikayet Et
    Gram altındaki yükselişin ana sebebi TL'nin değersizliği. Zaten TL bu yıl %50 değer kaybetti
    Cevapla
  • Misafir 3 ay önce Şikayet Et
    Dünyada kriz var yatırım yapma parada iz var faizi şımartma krizin sebebi faiz krediler ödenmemiş kimine göre caiz paradaki iz ticaretten değil tahville olan bir şey temiz.
    Cevapla
  • Muro 3 ay önce Şikayet Et
    Bizde yastık altında biriktirmeye devam, tahminlere göre sekiz bin tona yaklaşmış yastık altındaki altınlarımız aman zekatını vermeyi unutmayalım birde hırsızlara çok dikkat edelim hergün mutlaka bir altın hırsızlığı haberi okuyoruz veya dinliyoruz aman dikkat.
    Cevapla
  • uğurr 3 ay önce Şikayet Et
    alçaklar hepiniz türkiyenin gücünü göreceksiniz reis size yeter
    Cevapla
  • Derdo 3 ay önce Şikayet Et
    Reis dediğin şahıs oda sen gibi insan onu çok görmeyin o oldukça bu faizler ve herşeyin fiyatı iki katına çıkar sen gibilerde onu çok görüyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle