MÜSİAD Başkanı: Asgari ücreti bahane edip, fahiş artışlar yapılmamalı

MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı, asgari ücret artış oranını Haber7'ye değerlendirdi. Asmalı ayrıca asgari ücret zammını fırsat bilip fahiş artışlar yapanları da uyardı. "Bu zaman çok kar etme zamanı değil, fahiş artışlardan kaçınılmalı" dedi.

GİRİŞ 28.12.2023 17:20 GÜNCELLEME 28.12.2023 17:36
Bu Habere 88 Yorum Yapılmış

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Mahmut Asmalı, Haber7'ye açıklamalarda bulundu. Asgari ücret artışını değerlendiren Asmalı, asgari ücret artışını bahane edip, fahiş artışlar yapanları da uyardı. "Bu zaman çok kar etme zamanı değil, fahiş artışlardan kaçınılmalı" çağrısında bulundu. Türkiye ekonomisinin 2023 performansını da değerlendiren MÜSİAD Başkanı Asmalı, 2024'e dair beklentileri anlattı. 

"BÖLGESEL ASGARİ ÜCRETE GEÇİLMELİ"

"İş dünyası 16 bin 500 TL bekliyordu ancak 17 bin 2 TL de iş insanlarını zorlayacak bir rakam değil, hayırlı olsun" diyen Asmalı, bölgesel asgari ücrete geçilmesi gerektiğine işaret etti. İstanbul'da veya büyükşehirlerde yaşayan kişiler için 17 bin 2 liranın da yetersiz kalabileceğini ancak bir taraftan da Anadolu'daki KOBİ'ler için bu rakamın yüksek olduğunu ve işvereni zorlayabileceğini belirten Asmalı, sektörel asgari ücretin de gündeme gelmesi gerektiğini vurguladı. Ağır işlerde çalışan kişilerin asgari ücret oranının farklı olması gerektiğini ifade eden Asmalı, "Emek yoğun ve ağır işlerde çalışan kişilerle, daha hafif işlerde çalışan kişilerin asgari ücreti aynı olmamalı" dedi. Asmalı, işveren desteğinin 500 liradan 700 liraya çıkarılmasını da memnuniyetle karşıladıklarını belirtti. 

"ASGARİ ÜCRETİ BAHANE EDİP, FAHİŞ ARTIŞLAR YAPILMAMALI"

Enflasyonist ortamlarda algılar ve davranışların değişkenlik gösterebildiğine dikkat çeken Asmalı, ticari ahlaksızlığa giden bir takım uygulamaların var olduğunu belirtti. "Nasıl olsa insanlar satın alıyor, almak zorunda mantığı ile karlarını en üst düzeye çıkarmak isteyen kişiler ve firmalar var. Bu son derece yanlış ve adaletsiz bir tutum" diye konuştu. Ticaret Bakanlığı'nın Ömer Bolat önderliğinde fahiş artışlarla çok sıkı mücadele ettiğini, fırsatçılara geçit vermediğini ifade eden Asmalı, otomotiv sektörüne nizam geldiğini, konut fiyatlarının da dengelendiğini belirtti. "Hammaddede enerjide döviz kurunda bir artış yok dolayısıyla minimum düzeyde kar artışları yapılmalı" dedi. Enflasyonla mücadele noktasında fiyat indirimlerine MÜSİAD olarak 450 perakende satış mağazalarıyla destek olduklarına dikkat çeken Asmalı, enflasyonla mücadeleye tüm iş insanlarının destek vermesi gerektiğini söyledi. "Bu zaman çok kar etme zamanı değil, fahiş artışlardan kaçınılmalı" diye konuştu. 

TÜRKİYE EKONOMİSİNİN 2023 PERFORMANSI

2023'e Türkiye ekonomisinin çok iyi başladığını ancak 6 Şubat deprem felaketiyle tüm dengelerin değiştiğine dikkat çeken Asmalı, 2026'ya kadar deprem bölgesinde yaraların sarılacağını belirtti. Jeopolitik risklerin de Türkiye ekonomisini etkilediğini ifade eden Asmalı, seçim sonrası değişen ekonomi yönetiminin politikalarını değerlendirdi. Yeni dönemde iş dünyasının da fikirlerine başvurulduğunu ve ortak akılla hareket edildiğine dikkat çeken Asmalı, Orta Vadeli Program ile birlikte tüm belirsizliklerin ortadan kalktığının altını çizdi. "Enflasyonla mücadele noktasında kademeli faiz artışına gidildi. Bu politikaların sonucunda Türk Lirası'na talep arttı, Merkez Bankası'nın rezervlerinde rekor artışlar oldu, CDS'ler düştü. Ekonomi şuanda kontrol altına alınmış durumda" diye konuştu. Asmalı, Ekim ve Kasım aylarında enflasyon verisinin beklenenin altında arttığını, enflasyonda kademeli düşüşün 2024'te başlayacağını belirtti.

"TÜRKİYE'NİN POTANSİYELİ ÇOK YÜKSEK"

Mayıs ayında enflasyonun zirveyi gördükten sonra kademeli olarak düşmeye başlamasının hedeflendiğini belirten Asmalı, "Enflasyonun 2024'te hızlı bir şekilde düşmesini bekliyoruz" dedi. Konutlarda kullanan doğalgazda uygulanan sübvansiyonellerin kademeli olarak gevşetilmesi gerektiğini ifade eden Asmalı, enflasyondaki etkisini azaltmak için kontrollü bir geçişin yapılmasının doğru olacağını düşündüklerini belirtti. Türkiye'ye fon akışının başladığına işaret eden Asmalı, yılın ikinci yarısından itibaren enflasyonda ve faiz oranlarında geri çekilmelerin olacağını söyledi. Türkiye ekonomisinin potansiyelinin çok yüksek olduğuna dikkat çeken Asmalı, "Vatandaşlarımız ve yatırımcılarımız biraz daha sabırlı olmalı, önümüzdeki dönemde çok büyük fırsatlar olacak" dedi.

KAYNAK: HABER7
Derya Yüce Haber7.com - Editör-Muhabir
Haber 7 - Derya Yüce

Editör Hakkında

YORUMLAR 88
  • Asi 3 ay önce Şikayet Et
    Ee zam yapanda sizler degilmisiniz fabrika calisanin urunu yokki asgari ucretli calisipta birde urunlere zam yapsin
    Cevapla
  • Erol 3 ay önce Şikayet Et
    Müsiad bunu diyor ama zam yapmaktan faiş fiyattan da geri durmuyor bunlara inanmayın bunlara kalsa işçinin sırtından derisini yüzer bunlar müslüman görünümlü inanmıyor bunlara
    Cevapla
  • Selami 3 ay önce Şikayet Et
    Bim, A101 ,Şok gibi 3 harfli marketler zincirleri zaten zamlarini yaptilar hemen.Devlet bunlara bir sey yapabiliyor mu,Hayir.4 senedir sadece uyariyor ve komik cezalar veriyor.Onlarin da isine geliyor.Demek ki bu marketler kimseden korkmuyor.Hele ki hukumetten hic korkmuyorlar ve inadina zam yapiyorlar.Denetim yok caydirici ceza yok.O zaman bu halk nasil isyan etmesin.
    Cevapla
  • orh38 3 ay önce Şikayet Et
    Müsiad asgari ucretin miktarini uygun gormuş komedi ya.17 bin tl uygun öyle mi yazik size.17 bin tl.kira ucreti olan bir ulkede bu asgari ucretli sokakta mi yasayacak sizce.
    Cevapla
  • Poyraz 3 ay önce Şikayet Et
    İşveren denilen paragözlere kalsa utanmadan asgari ücretin devlet tarafından karşılanmasını isterler!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle