İşte asgari ücrette en güçlü artış senaryosu! Tarih ve saat belli oldu

Asgari ücreti belirleme çalışmaları sürürken nihai karar bu hafta beklenen üçüncü toplantıyla birlikte açıklanacak. Bu hafta belirlenecek ve yüzde 50 zam senaryolarının konuşulduğu asgari ücretin açıklanacağı tarih ve saat belli oldu.

GİRİŞ 26.12.2023 14:24 GÜNCELLEME 26.12.2023 14:44
Bu Habere 47 Yorum Yapılmış

Doğrudan 7 milyondan fazla çalışanı, dolaylı olarak ise toplumun tamamını ilgilendiren yeni asgari ücret rakamıyla ilgili çalışmalar devam ediyor.

11 Aralık’ta yapılan ilk toplantının ardından asgari ücret belirleme aşamalarındaki takvim oluşturularak, yapılan çalışmalar paylaşıldı.

ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ikinci toplantısını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda yaptı. Pazarlık çerçevesinin belirlenmesi açısından önem taşıyan bu toplantıda, temel ekonomik veriler masaya yatırıldı. Toplantıda, taraflar bir rakam telafuz etmedi.

TÜRK-İŞ'TEN AÇIKLAMA: RAKAM KONUŞULMADI

Türk-İş Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, 2. toplantı sonrası açıklama yaptı.

Ağar şunları söyledi:

"TÜİK'in, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın görüşü alındı. Şu anda bir sonuç yok. Görüşmeler süratle devam edecek. Kısa zaman içinde mutabakata varlarak bitirilmesini arzu ediyoruz. Rakam konuşulmadı, henüz belli değil. Mutabakat olur mu, olmaz mı demenin anlamı yok; çünkü ortada rakam yok. Bu hafta içinde tekrar bir araya gelerek bu işin sonuca varmasını diliyoruz."

BAKAN IŞIKHAN: ENFLASYONA EZDİRMEYECEĞİZ

Toplantılarda şu ana kadar rakam konuşulmazken hükümet tarafından çalışanların enflasyona ezdirilmeyeceği mesajı gelmişti.

Komisyonun ilk toplantısının açılışında konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, çalışanların enflasyona ezdirilmeyeceği söylemini yinelemişti.

Bakan Işıkhan şunları kaydetti:

"2024 yılı asgari ücret miktarının, sosyal diyalog ve istişare yoluyla ekonomimizi büyütecek, çalışanlarımızın gelirlerini enflasyona ezdirmeyecek, istihdamı koruyacak ve artıracak en makul noktada belirlenmesi için çalışacağız. Bu süreçte temel hedefimiz, hakem rolü üstlenerek işçi ve işverenlerimizin mutabakatıyla asgari ücreti tespit etmektir."

AKBAŞOĞLU: YÜZDE 50’YE YAKIN BİR ZAM OLACAĞI ORTAYA ÇIKIYOR

AK Parti Grup Başkanvekili Akbaşoğlu, katıldığı televizyon programında gündeme dair açıklamalarda bulundu.

Asgari ücret sürecine ilişkin bilgi veren Akbaşoğlu şu ifadeleri kullandı:

"Asgari ücret ile ilgili hiçbir zaman enflasyona ezdirmedik ve ezdirmeyeceğiz alım gücünü arttıracak bir perspektifi çerçeveyi ortaya koyacağız işçi kardeşlerimize çalışan kardeşlerimize bunu ifade etmek isteriz. Üçüncü görüşmeyi inşallah önümüzdeki hafta yapıp aralık ayı içerisinde önümüzdeki hafta pazartesiden itibaren asgari ücret tespit komisyonu tekrar bir araya gelmek suretiyle cuma gününe kadar belli olacaktır. Bu hafta içerisinde memur ve memur emeklilerine yüzde 50’ye yakın bir zammın söz konusu olacağı ortaya çıkıyor."

ASGARİ ÜCRETTE OLASI SENARYOLAR

Asgari ücrete gelecek zam oranlarına göre oluşacak net ve brüt rakamlar ise şu şekilde:

Yüzde 35’lik zamda asgari ücret 15 bin 392 lira

Yüzde 40’lık zamda 15 bin 962 lira

Yüzde 45’lik zamda 16 bin 532 lira

Yüzde 50’lik zamda 17 bin 103 lira

YENİ ASGARİ ÜCRET NE ZAMAN BELLİ OLACAK?

2024 yılında uygulanacak yeni asgari ücretin 29 Aralık Cuma günü saat 13:00'den önce açıklaması bekleniyor. Bakan Işıkhan 31 Aralık'tan önce sürecin tamamlanacağını ifade etti.

ASGARİ ÜCRET NE KADAR?

Asgari ücret halen ne 11 bin 402 lira olarak uygulanıyor. Zam oranının aralık sonuna kadar belirlenmesi gerekiyor.

ASGARİ ÜCRETİM İŞVERENE MALİYETİ NE KADAR?

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 15 bin 762 lira 4 kuruş. Bunun 13 bin 414 lira 50 kuruşunu brüt asgari ücret, 2 bin 79 lira 25 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 268 lira 29 kuruşunu işveren işsizlik sigorta primi oluşturuyor.

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Komisyon, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından toplantıya çağrılıyor ve yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında teamül üzerine aralık ayında dört kez toplanıyor.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 47
  • Yalnız Kurt 4 ay önce Şikayet Et
    Zamların önüne geçilmediği sürece 20 bin lira da olsa fark etmez, çünkü daha zam gelmeden herşeye zam yaptılar. 30 tane yumurta 140 lira olur mu? Yazık günah haram zıkkım olsun.
    Cevapla
  • Ulubatlì 4 ay önce Şikayet Et
    Asgari ücret, emekli maaşları 20000tl ile 18000tl arasında olmalı vesselam. Herşey uçmuş gitmiş şimdi pazara gittim birşey alamadan döndüm çünkü emekli maaşım bitti . Borç alıp markete gidicem. Hükümete duyurulur. 8000 bin liramızı verin biz zam istemiyoruz adalet istiyoruz . Haksızlık yapmayın.
    Cevapla
  • lüz alberto 4 ay önce Şikayet Et
    bence görüşmeler çanlı yayında yapılmalı ve el insaf deyip sürünme rakamların belirlenmemeli
    Cevapla
  • ARTUKBEY 4 ay önce Şikayet Et
    geçen yıl memur Esra'nın bir asgari ücret zammı verildi %50 zam artı seyyanen bize 1.8000 lira geçen yıl memura verilen zam verilsin asgari ücret o kadar olsun zamlar konusunda da Ticaret Bakanlığı Geçen hafta veya 15 gün önce yumurta 80 liradan Şu anda 120 lira kolisi peki neyini tartışıyorlar bu işin
    Cevapla
  • yusuf bin abdal 4 ay önce Şikayet Et
    türkiye şartlarında en az 26 bin ile 32 bin arası olması gerekiyor istanbul tekirdağ gibi yerler 32 olması gerekiyor hayat şartları ağır çünkü en ucuz kira bulabilirsen 8 bin lira gece kondu tarzında ekmek 10 tl hadi bakalım buyur buradan yak devletde denetleme yokki kendi direk zaten vermeden zam yapıyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle