Birleşik Krallık'tan Türkiye açıklaması: Çok ciddi görüşmeler yapıyoruz

Küçük Modüler Reaktörler (SMR) konusunda en gelişmiş teknolojiye sahip ülkelerden biri de Birleşik Krallık. İstanbul Başkonsolosu Kenan Poleo, 'SMR ile ilgili Türk hükümetiyle de ciddi görüşmeler yapıyoruz." dedi.

GİRİŞ 26.12.2023 08:11 GÜNCELLEME 26.12.2023 09:23
Bu Habere 54 Yorum Yapılmış

Türkiye'nin en büyük dördüncü ihracat ülkesi aynı zamanda 17'nci ticaret partneri olan Birleşik Krallık ile başta savunma ve ağır sanayi olmak üzere son dönemde ciddi işbirlikleri ve karşılıklı yatırımları var. Avrupa Birliği ile ayrıldıktan sonra Türkiye ile serbest ticaret anlaşması için masaya oturan Birleşik Krallık'ın İstanbul Başkonsolosu Kenan Poleo, yeni dönem ile ilgili olarak soruları cevapladı.

BAYKAR'DAN ÇOK ETKİLENDİM

Birleşik Krallık ve Türkiye'nin birinci sınıf savunma teknolojileri geliştirmek için birlikte çalışabileceği çok ciddi alanlar olduğunu belirten Kenan Poleo, buna en güzel örneğin TUSAŞ ile BAE Systems arasında geliştirilen yerli muharip uçak KAAN olduğunu dile getirdi.

Poleo, "Türkiye NATO'nun önemli bir müttefiki, dostu ve ortağı; bu nedenle ikili ilişkiye çok fazla enerji ve kararlılık harcıyoruz. Canik ve Nurol gibi firmalar Birleşik Krallık'ta aktif. Gerçekten olumlu işbirliğinin pek çok örneğini görmüş olmak umut verici. Bu sadece birbirimizin pazarı için değil. Türkiye'deki olağanüstü inovasyon ve mühendislik kapasitesi göz önüne alındığında, üçüncü ülkelerde işbirliklerine gitmek de çok mümkün. BAYKAR'ın yeni tesislerine gittim ve çok etkilendim. Burası dünya standartlarında. Türkiye'de bunun gibi dünya standartlarında pek çok tesis ve hizmet var" dedi.

7 BİN 500 FİRMANIN İLİŞKİSİ VAR

Birleşik Krallık, araç, tekstil, elektrik jeneratörleri ve metaller de dâhil olmak üzere 16 milyar sterlinlik ihracat karşılığında, taşıt, giyim ve elektrikli makina gibi ürün gruplarında önemli bir tedarikçi. Türkiye'ye ihracat yapan Birleşik Krallık şirket sayısı 7 bin 500'i geçmiş durumda. 2021 yılında Birleşik Krallık'tan Türkiye'ye gelen doğrudan yabancı yatırım da 8.9 milyar sterlini buldu.

Poleo, "İki büyük ticaret ulusunu, iki büyük yenilikçi ulusu ve mühendislik yetenekleri fırsatını bir araya getirmemiz gerekiyor. Savunma yeteneklerine her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulan bir zamandayız. Türkiye ile zaten bir ticaret anlaşmamız var, ticaret rakamlarımız büyük. 26 milyar sterlinlik bir hacim var. Daha fazlasına ihtiyacımız var çünkü işletme sayısı, Birleşik Krallık'tan Türkiye'de çalışan binlerce işletme ve bunun tersi de var. Birlikte yapabilecekleri daha çok şey var. Eğer gerçekten modern bir ticaret ilişkimiz varsa, bu dünyanın geri kalanına örnek teşkil edebilir" değerlendirmesinde bulundu. Pek çok Serbest Ticaret Anlaşması'nın esas olarak mallara ve malların erişimine odaklandığını söyleyen Poleo, "Veri, hizmetler ve dijital teknolojiler gibi alanların da anlaşma kapsamına alınması gerektiğini düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

MİKRO NÜKLEER YENİ ALAN

Türkiye'nin enerji çeşitliliği hedefleri doğrultusunda küçük nükleer santrallerin yani Küçük Modüler Reaktörler (SMR) konusunda en gelişmiş teknolojiye sahip ülkelerden biri de Birleşik Krallık.

Sabah'ın haberine göre, Poleo, "Bu konuda devlet başkanlarımız arasındaki bazı üst düzey görüşmelerin temeli oluşturuldu. Küçük modüler reaktörler (SMR) dönüşümü sağlayabilecek bir teknoloji. Henüz tesisleri kurmadık ama kanıtlanmış bir teknolojiye dayanıyor. Dolayısıyla bu, Türkiye ile yakın çalışmayı umduğumuz bir konu. Türkiye'nin olağanüstü bir üretim merkezi olduğu göz önüne alındığında, Türkiye'de bölgeye veya dünyaya satılabilecek SMR'leri ürettiğiniz bir dünya görebilirsiniz. Birleşik Krallık ve Türkiye'nin birlikte nasıl çalışabileceğine dair bir fikir de bu. SMR ile ilgili Türk hükümetiyle de ciddi görüşmeler yapıyoruz. Türkiye'nin daha düşük karbonlu bir ekonomiye geçiş yaparken aynı zamanda enerji esnekliğini ve kendi kendine yeterliliğini sağlaması için de önemli. Enerji arz güvenliği açısından da çok kritik" ded

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 54
  • mim cim 4 ay önce Şikayet Et
    Aleyhte bir yoruma hemen şikayet et çıkıyor. Gel de batı emperyalizmine güven.
    Cevapla
  • Erman 4 ay önce Şikayet Et
    İnsanlar Neden Brexit? diye düşünseler İngiltere'nin bölgesel bir müttefik arayışında olduğunu anlar.
    Cevapla
  • EKOLL 4 ay önce Şikayet Et
    Kritik sektörlerde İngiliz ile yapılacak işbirliği konusunda dikkatli olmak gerek.
    Cevapla
  • Mehmet 4 ay önce Şikayet Et
    İngiliz siyonistleriyle nükleer enerji işbirliği yapmak için delirmiş olmak lazım.
    Cevapla
  • E. T 4 ay önce Şikayet Et
    Arapların tepesindeki yönetici prens arapların hepsi onlarla beraber 100 yıldır.
    Cevapla
  • Hüseyin 4 ay önce Şikayet Et
    Birleşik krallıkta yahudi siyonizm elinin altındadır. Alman nazileri de siyonist yahudilerin etkisiyle kendi vatandaşlarına zulüm yapmıştır neden mi çünkü tüm yahudileri bir yerde tutmak ve arz-ı mevud düşüncesinde toparlayabilmek için firinlarda yakılmasını sağlamıştır. Düşünün hiç kimse avrupa gibi yeri bırakıp çorak yere kim gitmek ister.
    Cevapla
  • Misafir 4 ay önce Şikayet Et
    Yakma, sabun yapma falan en büyük yalanlar. Gaz odalarında öldürülen bir insan bile ispatlanamadı. 1968' e kadar soykırım diye bir şey konuşulmuyor dünyada. 1967 6 gün savaşlarından sonra tüm dünyaya ellerindeki medya, hollywood v.b vasıtasıyla bu büyük yalanı yayıyorlar. Amaç yahudileri mağdur göstererek yaptıkları zulümleri unutturmak. "Soykırım yalanı" adlı kitabı okuyun lütfen..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle