Borsa İstanbul'da 'fibonacci desteği' detayı! İki gün bekleyin

Borsa İstanbul'da yıl sonu olması nedeniyle işlem hacminin düşük olduğunu belirten uzmanlar, yaşanan dalgalanmanın bir düşüş veya çıkış trendi anlamı taşımadığını ifade ediyor. Uzmanlar, fibonacci desteği seviyesine de dikkat çekiyorlar.

GİRİŞ 25.12.2023 15:33 GÜNCELLEME 25.12.2023 17:11
Bu Habere 66 Yorum Yapılmış

Borsa İstanbul'da geçen hafta genelinde yaşanan yüzde 5.5'lik düşüşün ardından bugün de satışlar devam etti.

Cuma gününü 7.558 puandan kapatan BIST 100 endeksi bugün yüzde 3'ün üzerinde bir kayıpla önce 7.305 puana kadar geriledi. TSİ 16.30'da yüzde 2.6'lık düşüşle 7.358 puandan işlem gördü. Ardından 16.56 itibarıyla yeniden 7.320 puana geriledi. Günlük kayıp yüzde 3.15'i buldu. Bankacılık endeksindeki düşüş yüzde 3.78 olurken, bilişim endeksi yüzde 6.7 ile en fazla kaybettiren endeks oldu.

Söz konusu saat itibarıyla BIST 100'de yer alan 100 hissenin 97'sinde düşüş kaydedildi.

Borsada özellikle yılın son günlerinde yaşanan fiyat hareketliliği yatırımcılar tarafından da yakından takip ediliyor. 2023 yılının son aylarında yaşanan sert kayıplar endişe yaratırken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklama gelmişti. Borsa İstanbul'un 150. Yıl Gong Töreni'nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sermaye piyasalarını manipüle etmeye çalışan tamahkarlara meydanı boş bırakamayız" ifadelerini kullanmıştı.

2024 yılı için piyasalar da artık geri sayıma geçerken, herkes "Yeni yılda borsa nasıl olacak? 2024 yılı borsa tahmini ne?" sorularına yanıt arıyor.

GÜBRETAŞ'TA 6 GÜNLÜK KAYIP YÜZDE 50'YE YAKLAŞTI

Endekste önemli bir ağırlığa sahip olan Gübretaş'ın hisselerinde bugün de yüzde 10'luk düşüş yaşandı. Gübretaş hisseleri 15 Aralık cuma gününü 360 liradan kapatmıştı. Bunun ardından firma, SPK'ya yaptığı yüzde 300'lük bedelsiz sermaye artırımı başvurusunun reddedildiğini açıkladı. Bu da piyasayı ciddi oranda etkiledi. Gübretaş hisseleri 15 Aralık'tan bu yana 6 işlem gününde yüzde 46.7'yi değer kaybetti.

HİSSELERDE DENGELENME

Bunun yanında yakın zamana kadar hızlı yükselişleriyle gündeme gelen bazı hisselerde geçen hafta derinleşen kayıplar yeni haftaya da taşındı. Sasa'da günlük kayıp yüzde 3.6'ya ulaşırken, Hektaş yüzde 2.5 değer kaybetti. Ayrıca son aylarda halka arzı gerçekleşen ve ilk günlerinde art arda tavan olan şirket hisselerinde de bugün yüzde 6 ila 9 arasında düşüşler görüldü. Analistler genel satış baskısının yanında bu hisselerde yaşanan düşüşlerin beklenen bir dengelenme olduğunu ifade etti.

MOODY'S'TEN BEKLENEN AÇIKLAMA GELMEDİ

Geçen haftaki düşüşte Moody's'in bir önceki cuma beklenen Türkiye kredi notu değerlendirmesini yayımlamaması da etkili olmuştu. Piyasalar kredi derecelendirme kuruluşunun bir not artışına gitme ihtimalini fiyatlıyordu. Beklenen açıklamanın gelmemesi negatif bir etki yarattı.

KREDİ FAİZ ORANLARI OLUMSUZ ETKİLEDİ

Borsayı aşağı çeken bir başka neden ise TCMB'nin faiz artırımları sonrası yüzde 90'lara çıkan kredi faiz oranları olarak gösteriliyor. Kredi kullanarak yatırım yapan bir çok yatırımcı bu faiz oranı ile para kazanması zorlaştığı için artık kredi kullanmaktan vazgeçmiş durumda. Bu da özellikle kredi kullanarak satın alınan küçük ve orta ölçekli şirketlerin hisselerini olumsuz etkiliyor.

TL MEVDUAT FAİZLERİ ALTERNATİF HALİNE GELDİ

Faiz artırımlarının bir diğer etkisi de mevduat faizlerinin borsa yatırımlarına alternatif haline gelmesi oldu. 3 aya kadar vadeli mevduat faizleri yüzde 52'yi aşarken son yaşanan satışların ardından küçük yatırımcının garanti getirisi olan TL mevduata yöneldiği belirtiliyor. Faiz artırımlarından önce TL mevduat faizinin enflasyona oranla çok düşük kalması pek çok tasarruf sahibini getiri arayışına itmiş ve Borsa İstanbul bu arayıştaki ilk duraklardan birisi haline gelmişti.

FİBONACCİ DESTEĞİ DETAYI

Ekonomist Hikmet Baydar, borsayla ilgili yaptığı değerlendirmelerde şu ifadeleri kullandı:

"Yılsonuna yaklaşıyor olmamız nedeniyle pozisyon ayarlamalarının olduğu bir dönemdeyiz. İşlem hacmi sığ olduğu için sert dalgalanma ihtimalinin yüksek olduğu bir dönemdeyiz. Sert düşüşle geldiğimiz 7557 puan seviyesi 10 iş günü önce gördüğümüz 7529 puan seviyelerine yakın. Yatay seyirde dalgalanan bir borsamız var. O yüzden bu tür dalgalanmalar bir düşüş veya çıkış trendi olduğu anlamına gelmiyor. Borsanın yabancılar tarafından da önemli görülen fibonacci desteği 7574 civarıdır. Her ne kadar kapanış bu seviyenin altında olsa da, emin olmak için bir-iki gün bu seviyede tutunup tutunmadığını izlemek gerekiyor. Şimdilik bu desteğin çalışma ihtimali fazladır. Düşük işlem hacmi bir risk oluştursa da yılsonuna kadar piyasaya önemli bir satışın geleceğini düşünmüyoruz. 7450 seviyelerinden alım gelme potansiyeli fazladır."

"ENDEKSİN 11000-12000 ARALIĞINA KADAR YÜKSELMESİ MÜMKÜN"

Borsanın yabancılar tarafından da önemli görülen fibonacci desteği 7574 civarında olduğuna değinen Baydar, "2024 yılı için beklentiler 2023 kadar iyi olmasa da yine de bir büyüme beklentisi var. Bunun yanında sektör ve firma bazında büyüme çok farklılıklar gösterebiliyor. Not artırımları, gri listeden çıkma, jeopolitik risklerin azalması, resesyon kaygılarının son bulması, yerel seçimin atlatılması sonrasında eğer yabancı girişi sağlanırsa ve yabancı payı %60’lara kadar çıkabilirse endeksin 11000-12000 aralığına kadar yükselmesi mümkün. Ancak bu sayılanlar olmazsa, kar realizasyonları daha şiddeti gelebilir" ifadelerini kullandı.

NOEL TATİLİYLE LİKİDİTE AZALDI

Tüm bunların yanında yurtdışında Noel tatili sebebiyle işlem yapılmaması bugün piyasada likidite azalmasına yol açtı. Yabancı yatırımcı 15 Aralık haftası itibarıyla son 7 haftada 1 milyar 762 milyon dolarlık net hisse senedi alımı gerçekleştirdi. Son haftalarda ağırlıklı alım tarafında olan yabancıların bugün alım yapmaması borsada düşüşü hızlandırdı.

BORSA İSTANBUL'DAN ÖNEMLİ TEMETTÜ KARARI

BIST Temettü Endekslerinin dönemsel değerleme sayısının artırılması amacıyla BIST Piyasa Değeri Ağırlıklı Pay Endeksleri Kural Setinde değişiklikler yapıldı.

Buna göre Temettü ve BIST Temettü 25 Endekslerinin kapsamını belirlemeye yönelik halihazırda yılda 1 defa yapılmakta olan dönemsel çalışmaların, endekslerin temasına uygun temsil kabiliyetlerinin artırılması amacıyla yılda 4 defa yapılması kararlaştırıldı.

Borsa İstanbul'dan yapılan açıklamada, Pay Endeksleri Kural Setlerinin, Borsa İstanbul Finansal Ölçütler Komitesi (Komite) tarafından periyodik olarak gözden geçirildiği, piyasalardaki gelişmeler ile yerel ve uluslararası mevzuattan kaynaklanan değişiklikler yansıtıldığı, piyasa katılımcılarından gelen ve uygun bulunan talepler karşılandığı ve bunlara ilişkin gerekli güncellemeler yapıldığı belirtildi.

Açıklamada şöyle devam edildi:

"Borsa İstanbul Genel Müdürlüğü'nün 22.11.2023 tarih, 21450 numaralı Duyuru'su ile BIST Temettü Endekslerinin dönemsel değerleme sıklığının artırılması hususu 27.11.2023–12.12.2023 tarihleri arasında Finansal Ölçüt Yararlanıcılarının görüşüne açılmıştı. Gelen Görüşler ve Borsa İstanbul'un Görüşlere İlişkin Değerlendirmeleri Ek 1'de yer almaktadır.

Gelen görüşler de dikkate alınmak suretiyle Borsa İstanbul Genel Müdürlüğü'nce; BIST Piyasa Değeri Ağırlıklı Pay Endeksleri Kural Seti'nin;

- Temettü ve BIST Temettü 25 Endekslerinin (Endeksler) kapsamını belirlemeye yönelik halihazırda yılda 1 defa yapılmakta olan dönemsel çalışmaların, Endekslerin temasına uygun temsil kabiliyetlerinin artırılması amacıyla Şubat-Nisan, Mayıs-Temmuz, Ağustos-Ekim ve Kasım-Ocak dönemleri için yılda 4 defa yapılması,

- Endekslerde olup içinde bulunulan yıl içinde yaptığı genel kurul toplantısında temettü dağıtmama kararı alan şirketlerin paylarının ilk Endeks Döneminden itibaren Endekslerden çıkarılması,

- Endekste olmayan ancak yıl içinde yaptığı genel kurul toplantısında nakit temettü dağıtma kararı alan ve Endekslerin genel kuralı olan son 3 yılda nakit temettü dağıtma kuralını karşılar hale gelen şirketlerin paylarının ilk Endeks Döneminden itibaren Endekslere dahil edilmesi,

- Görüşe açılan Kural Seti madde 6.11.c.i'de yapılması planlanan değişikliğin daha anlaşılır hale getirilmesi,

amacıyla Ek 2'te gösterilen değişiklikler yapılarak Ek 3'teki son halinin kabul edilmesine karar verilmiştir."

KAYNAK: AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 66
  • İhtiyar 4 ay önce Şikayet Et
    İngilizler manipülasyon yapıyor!sığırtlanların geçim kaynağı olmuş
    Cevapla
  • MKocasoy 4 ay önce Şikayet Et
    Daha da düşer Çünkü insanlar parasını faize yatırıyor. Haram olayına dikkat eden yok. Ama sabit gelir, iyi de bir faiz oranı söz konusu olunca, borsadan çıkarlar
    Cevapla
  • hkm44tr 4 ay önce Şikayet Et
    Şirketleryılda 4 kez temettü vermek zorunda bırakılmalı,dolarizasyonun belini bu kırar,abd de gyo şirketleri karlarının%90 nını temettü olarak dsğıtmak zorunda,bizde spk temettü dağıtmasın diye karar alıyor,sektörel olarak değişir ama temettü ödeme zorunluluğu olmalı
    Cevapla
  • Mkl 4 ay önce Şikayet Et
    Batı basınında yazyor daha da batacakmiş, çıkmaz tüneli kararlılığı da gidiyor müşüz,
    Cevapla
  • Koyun kuzu 4 ay önce Şikayet Et
    Sus bre kafir sen dış mihrakların adamı mısın herşey güzel gidiyor amacın ne
    Cevapla
  • Can 4 ay önce Şikayet Et
    Borsa işini beklemeyeceksin girmeyeceksin..kolay para yok..atacaksın parayı unutacaksın..unutamıyorsan girme..borsa sabırsızdan alır sabredene katlayarak verir..sabredemiyorsan işin yok çık git.sabredersen kazanırsın
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle