Tarlada 16 TL, markette 90 TL

Market fiyatları 50 ile 90 lira arasında değişen pirincin yeni yılda daha da zamlanacağı konuşuluyor. Üretici ise “Benden 16-20 lira arasında alınan çeltik, nasıl olur da 90 liraya çıkar?” diyerek tepki gösteriyor.

Tarlada 16 TL, markette 90 TL
Tarlada 16 TL, markette 90 TL
GİRİŞ 23.12.2023 17:13 GÜNCELLEME 23.12.2023 17:13
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Pirinç fiyatları tarladan markete gelene kadar 90 liraya kadar yükseliyor. Üretici de bu duruma isyan ediyor. Bafra’da çeltik üretimi yapan üreticiler, “80 liraya pirinç almayın, boykot edin” çağrısı yaptı.

Bafra’da bu yıl 100 bin ton çeltik üretimi yapıldı. Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, çeltik hasadının bittiğini, fiyatların hasat ortası düştüğünü ama Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)’nin müdahalesiyle alımların hızlandığı bilgisini verdi. Tosuner, marketlerde bazı markaların pirinç fiyatlarının çok yüksek olduğunu belirterek, fiyatları ‘inanılmaz’ olarak değerlendirdi.

Tosuner, “Bir marka bizden 18 liraya ürün aldı, 80 liraya satamaz. Üretici fiyatları, 23 liradan açıldı, 22 oldu, 17-18 liraya kadar düştü. 24 liraya hiçbir çeltik üreticisi ürün satamadı bu yıl. Sadece baldo pirinç, biraz yüksek fiyata satıldı” diye konuştu.

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı da 500 bin dekarda ekim yapılan çeltiğin fiyatının piyasaların en düşük olduğu dönemde, TMO tarafından ufak tanede 18 lira olarak açıkladığını bildirdi.

Arabacı, fiyatların sezon ortası 16-17 liraya kadar düştüğü halde fazla talep olmadığını ve üreticinin pazar bulamadığını söyledi. Arabacı, “TMO araya girdi, iyi oldu. Şimdi fiyatlarda bir miktar artma olacağı söyleniyor. Küçük tane 18 lirayı buldu. Umarım alım fiyatları bir miktar artar, çiftçi de nefes alır. Ama bizden 18 liraya alınan ürünün market fiyatları şu anda yüksek, üretici zarar etmiş oldu” diye konuştu.

 

Derya Yüce Haber7.com - Editör-Muhabir
Haber 7 - Derya Yüce

Editör Hakkında

YORUMLAR 7
  • Deli Veli 4 ay önce Şikayet Et
    Üç harflilerde de 2,5 Kg baldo 115 TL civarı , 2,5 Kg Yerli Pilavlık 95 TL civarı . Daha ucuzu da var. Tarla fiyatı düşünüldüğünde normal bir fiyat görünüyor. Kilosu 80 TL olsaydı 2,5 Kilosu 200 TL olurdu.
    Cevapla
  • Mizah 4 ay önce Şikayet Et
    Bakan bakıyor kadrosu eksikmiş 1500 tane yeni bakıcı alacakmış. Sonra bakacakmış. Gülersiniz tabii bende gülüyorum sinirimden.
    Cevapla
  • isa 4 ay önce Şikayet Et
    işçi maaliyetleri. taşıma maaliyetleri. kaç el değiştiriyor. normalll
    Cevapla
  • Ay üssü Alfa. 4 ay önce Şikayet Et
    Ofisin size sahip çıktığı gibi yarın sizde ofise sahip çıksanız, aradaki tefeciler bir bir ortadan kalkar. Ancak para icad olunca mertlik te bolzuldu.
    Cevapla
  • Mişmiş 4 ay önce Şikayet Et
    Şu hal yasasını bana verseler 1 hafta da bitirirdim. Çok basit. Devlet her ilde ve büyük ilçelerde soğuk hava depolu hal tesisleri işletecek. İçeriye giren mallar ve çıkan mallar evraklı çıkacak. Üretici tarlada satamayacak. Hasat edip bu tesise getirecek. Tüccara satarsa evraklı satacak. Satmazsa kendisine depolama imkanı verilecek. Böylece marketlere malı kim kaçtan satıyor belli olur
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle