Petrolde gözler Kızıldeniz krizi ve OPEC'te

Petrol, nakliyecilerin artan saldırılar nedeniyle Kızıldeniz'den kaçınmasıyla iki ayın en büyük haftalık yükselişini sürdürürken, Angola'nın OPEC'ten ayrılması grubun birliğine dikkatleri çekti.

Petrolde gözler Kızıldeniz krizi ve OPEC'te
Petrolde gözler Kızıldeniz krizi ve OPEC'te
GİRİŞ 22.12.2023 09:24 GÜNCELLEME 22.12.2023 09:24

Küresel gösterge Brent varil başına 80 dolar civarında işlem gördü ve yedi ardışık düşüşün ardından ikinci haftayı kazanmaya hazırlanırken, ABD ham petrolü varil başına 74 doların üzerinde işlem gördü.

Yemen'deki İran destekli Husi isyancıların bölgedeki gemilere yönelik saldırılarını artırmasının ardından Kızıldeniz'deki tanker trafiği düştü.

Angola, 16 yıl sonra OPEC'ten ayrılacağını açıklayarak, yeni yıla girerken fiyatları desteklemek için üretimi sınırlamaya çalışan üretici grubu içindeki gerilimleri vurguladı.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve müttefiklerinin, ABD'deki rekor üretimin öncülüğünde grup dışındaki ülkelerde artan üretime karşı koymaya çalışmasıyla, ham petrol 2020'den bu yana ilk yıllık düşüşüne doğru gidiyor.

Bu arada, Uluslararası Enerji Ajansı'nın büyümenin gelecek yıl önemli ölçüde yavaşlamasını beklediğini yinelemesiyle talep görünümü de bozuldu.

SI Securities'in Kıdemli Emtia Analisti Will Sungchil Yun, "Kızıldeniz'deki gerilimler fiyatları büyük ölçüde artırdı, ancak bu, arz konusundaki belirsizlikle dengelendi. Petrol için artık daha çok bekle ve gör durumu söz konusu olsa da, OPEC+'nın üretim kesintileri gündeme gelirse fiyatların destek bulması zor olacak" dedi.

Derya Yüce Haber7.com - Editör-Muhabir
Haber 7 - Derya Yüce

Editör Hakkında