Türkiye ve Çin'den batarya ortaklığı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Togg'un Farasis Energy ile batarya yatırımını en hızlı şekilde hayata geçirmesini beklediklerini belirtti.

Türkiye ve Çin'den batarya ortaklığı
Türkiye ve Çin'den batarya ortaklığı
GİRİŞ 21.12.2023 16:48 GÜNCELLEME 21.12.2023 16:48
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Çin’in Zhenjiang kentinde bulunan Farasis Energy’nin 24 Gigavat/saat kapasiteli batarya üretim tesislerini ziyaret ettiklerini belirterek, ''Farasis ve Togg yöneticileriyle ortaklaşa toplantı yapma imkanı bulduk. Farasis; Çin’in ve dünyanın önemli batarya üreticilerinden biri. Geçtiğimiz yıllarda Togg ve Farasis Türkiye’de Siro ismiyle bir şirket kurdular ve Gemlik’teki Togg tesislerinin hemen yanında bir batarya üretim tesisi kurma konusunda adım attılar. Biz de bu yatırımı güçlü şekilde destekledik.'' ifadelerini kullandı.

BATARYA YATIRIMLARINI ÇOK ÖNEMSİYORUZ

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak Türkiye’de batarya yatırımlarını çok önemsediklerini anlatan Kacır, ''Türkiye’nin elektrikli araçlar konusunda bir üretim merkezi olabilmesi için batarya üretiminde de bir üretim merkezi olması çok önemli. Bu anlayışla Togg ve Farasis ortaklığında gerçekleşecek Siro yatırımını hem Togg’a rekabet gücünü kazandırması hem de Türkiye’nin elektrikli araçlarda bir üretim merkezi olması adına çok önemli görüyoruz.'' şeklinde konuştu. 

PAZAR PAYI ARTMAYA DEVAM EDECEK

Bu ziyarette hem mevcut üretim kabiliyetlerinden hem de batarya teknolojisindeki son gelişmelerden haberdar olma imkanını bulduklarını kaydeden Kacır, ''Görünen o ki önümüzdeki dönemde bu teknoloji gelişmeye devam edecek. Böylelikle elektrikli araçlar adım adım daha uzun menzilli ve çok daha kullanıcı dostu hale gelecekler. Elektrikli araçların toplam otomobil pazarındaki payı da günden güne artmaya devam edecek.'' dedi.

YATIRIMLARIN DESTEKÇİSİYİZ

Bakan Kacır, ''Farasis’in Türkiye’de Togg ile birlikte adım atmakta oldukları yatırım sürecinde her zaman destekçileri olacağız. Arzumuz Farasis gibi pek çok yatırımcının önümüzdeki dönemde Türkiye’yi tercih etmesi ve böylelikle Türkiye’de hızla batarya üretim kapasitemizi çok daha ileri bir düzeye çıkarmak. Sadece Farasis değil, önümüzdeki dönemde bu sektörde farklı oyuncular da Türkiye’de yatırım konusunda adım atacaklardır diye düşünüyoruz. Tabii batarya dediğimizde sadece otomotiv sektöründe değil aslında enerji santrallerinde depolama çözümleri açısından da çok yaygın kullanımı olan bir üründen bahsediyoruz. Özellikle yenilenebilir enerji santrallerinde, rüzgar santrallerinde, güneş santrallerinde bataryalı çözümler bu santrallerde üretilen elektriğin şebekeye bağlanması aşamasında çok önemli bir rol üstleniyor.'' ifadelerini kullandı. 

MOBİLİTE VE ENERJİ SEKTÖRÜNE KATKI

Türkiye’de önümüzdeki dönemde her yıl yaklaşık 5 Gigavat ilave rüzgar ve güneş kapasitesi oluşturmayı hedeflediklerini anlatan Kacır, ''Bu anlamda batarya çözümlerinin Türkiye’de geliştirilmesi ve üretilmesi de yine çok anlamlı olacak. Biz, Farasis’ten ve Togg’dan Siro yatırımını en hızlı şekilde hayata geçirmelerini bekliyoruz. Böylelikle hem Türkiye’nin mobilite sektörüne hem de enerji üretim sektörüne önemli bir katkı sunmuş olacaklar.'' diye konuştu.

Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 2
  • Cevdet 4 ay önce Şikayet Et
    Çok güzel bir gelişme hem Türkiye kazanır hem Çinliler! Çin Batterya ve Batterya hammadesi üretimi konusunda dünyada Lider konumda!
    Cevapla
  • Necdet 4 ay önce Şikayet Et
    Benim anlayamadığım elektrikli aküler kendilerini kendi tekerler mekanizmalarından nasıl hareket halindeyken dolduramıyorlar. Bundan tam 50 sene önce o meşhur çift kadrolu bisikletim vardı. Bisikletin ön tekerindeki dinamodan farları yakardık. 50 senede teknoloji bu kadar mı gelişti, şaşırdım.
    Cevapla