JPMorgan'dan şaşırtan açıklama: Türkiye geri adım atmayacak

Yabancı yatırımcıların Türk varlıklarına geri dönmeyi sürdürebileceğini belirten JPMorgan'ın borç sermaye piyasalarından sorumlu yetkilisi Stefan Weiler, "Türkiye'yi gelecek yılın potansiyel büyük hikayelerinden biri olarak görüyoruz" dedi

GİRİŞ 21.12.2023 11:22 GÜNCELLEME 21.12.2023 17:10
Bu Habere 42 Yorum Yapılmış

JPMorgan'a göre, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından uygulanan uluslararası kabul gören politikalara dönüşün başlaması, uluslararası sermayeyi tekrar Türkiye'ye çekti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Haziran ayında Hafize Gaye Erkan'ın başkan olarak göreve getirilmesinin ardından hızla faiz oranlarını artırımına gidildi.

JPMorgan'ın Orta Avrupa, Ortadoğu ve Afrika borç sermaye piyasalarından sorumlu yetkilisi Stefan Weiler, Türkiye'nin ortodoks mali politikayı tekrar uygulamaya alması sayesinde 2024 yılında yurtdışı piyasalardan yapılacak borçlanmanın rekor kırabileceğini ve yabancı yatırımcıların Türk varlıklarına geri dönmeyi sürdürebileceğini söyledi.

JPMorgan

"TÜRKİYE'Yİ GELECEK YILIN POTANSİYEL BÜYÜK HİKAYELERİNDEN BİRİ"

Weiler, gelecek yıl devletin ve şirketlerin ihraç ettiği tahvil ve bono tutarının 25 milyar doları rahatlıkla aşabileceğini düşündüğünü söyleyerek, şöyle konuştu:

Bizim açımızdan bakılacak olursa Türkiye'yi gelecek yılın potansiyel büyük hikayelerinden biri olarak görüyoruz.

TÜRK ŞİRKETLERİ İÇİN BORÇLANMA PİYASALARI TEKRAR AÇILDI

Sonbaharda daha büyük faiz artırımlarının başlamasıyla birlikte Türk şirketleri için borçlanma piyasaları tekrar açılmış oldu.

18 MİLYAR DOLARLIK TAHVİH İHRACI

Türk şirketleri, bankaları ve devletin 2023 yılında yaptığı tahvil ihraçlarının büyüklüğü 18 milyar doları aştı.

JPMorgan'ın hesaplamalarına göre bu yılki dış borçlanma büyüklüğü tüm zamanların en yüksek ikinci değerini aldı.

MERKEZ BANKASI'NIN POLİTİKA FAİZİ KARARI

Seçim öncesi yüzde 8,5 seviyesinde olan politika faizi şu anda yüzde 40 seviyesinde ve bugün 1.400'da açıklanacak olan faiz kararı ile yeniden artırılarak yüzde 42,5'e yükseltilmesi bekleniyor.

2024'TE 10 MİLYAR DOLAR BORÇLANMA BEKLENTİSİ

Hükümetin 2024'te bu yılki rakamı tutturarak yurtdışı piyasalardan yaklaşık 10 milyar dolar borçlanması bekleniyor. Weiler, nakit açlığı çeken şirket ve bankaların borçlanmalarında "önemli bir artış" beklediğini söyleyerek şöyle konuştu:

Küresel piyasa koşulları yapıcı olduğu ve yapılan bazı değişikliklerden geri dönülmediği sürece, Türkiye uluslararası sermaye piyasası ihraç faaliyetleri açısından şimdiye kadarki en yoğun yılı kaydedebilir.

"TÜRKİYE İÇİN HAVA DEĞİŞMİŞ GİBİ GÖRÜNÜYOR"

Yabancı sermaye şimdiden geri gelmeye başladı ve Türkiye için hava değişmiş gibi görünüyor.

31 MART'TAKİ YEREL SEÇİMLERE ATIF

Weiler, "Bu durum tersine dönerse oldukça şaşırırım ve yaklaşan yerel seçimlerin Türkiye'nin gidişatını daha da belirginleştireceğini düşünüyorum." diyerek 31 Mart'taki yerel seçimlere atıfta bulundu.

KÜRESEL BİR ARTIŞ BEKLENİYOR

JPMorgan'ın önümüzdeki yıl gelişmekte olan ülkelerin döviz cinsinden borçlanma miktarında küresel bir artış beklediğini belirten Weiler, Çin'in yaptığı borçlanma azaldığı için toplam seviyenin tarihi zirvelere yaklaşmayacağını ifade etti.

KAYNAK: REUTERS
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 42
  • Vatansever 4 ay önce Şikayet Et
    AB ülkelerinde yükselmeyen merkez bankası faizleri bizim üstümüzden yükseltilmekte. Yabancı ülkelere sıcak parayı bizim ülkemize yatırmakta. kendi ülkelerindeki açığı bizden kazandığı para ile enflasyonu düşürmektedir. Uyanmalıyız, ABD nin tüm ülkelerden faiz adı altında haraç aldığı açık meydanda.
    Cevapla
  • Vatansever 4 ay önce Şikayet Et
    Bir ülkeyi işgal etmenize gerek yokki. Bir ülkenin tüm kaynaklarını öncelikle Doları aşağı çekmek için harcayıp, sonrada faizi yükselterek özkaynakları yıllarca yabancılara vermek modern köleliktir.Tüm ülke faizi ve doları düşürmek için çalışıyoruz.42,5 faiz demek ülke kaynaklarının %42 sini para baronlarına faiz adı altında haraç vermektir. Neden yabancı yatırım yapsın ki.
    Cevapla
  • Deniz 4 ay önce Şikayet Et
    Sıcak para gelir, halkın alın terini, yani faizini alır gider. ciddi yatırımlar yapılmadıkça, yabancılar kârlarını alır giderler.
    Cevapla
  • Morelli 4 ay önce Şikayet Et
    Bu yahudilerin kuruluslarina dinleye dinleye tlyi bitirdiniz birakin bunlari amarikadan bikmadinizmi?
    Cevapla
  • Bozkurt 4 ay önce Şikayet Et
    Yüksek faiz ile para babalarına haraç verirsiniz,bazı devletleri güç kullanarak sömürüller güçü yetmediklerinide faiz ile sömürüller,her iki durumda para babaları haracını alır, Bozkurtlar gibi dalın cakalların sofrasına kimseye haraç vermeyin,enerji ve paraya güç çökün
    Cevapla
  • İskender 4 ay önce Şikayet Et
    Fazla kurtlar vadisi izleme istersen..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle