Mahkemeden yüzde 25 kira zammıyla ilgili önemli karar

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 54. Hukuk Dairesi, konut kiralarında kira artış oranının yüzde 25 olarak uygulanmasının “adil” olmadığına hükmetti.

Mahkemeden yüzde 25 kira zammıyla ilgili önemli karar
Mahkemeden yüzde 25 kira zammıyla ilgili önemli karar
GİRİŞ 20.12.2023 12:26 GÜNCELLEME 20.12.2023 15:31
Bu Habere 20 Yorum Yapılmış

Fahiş kira artışlarının önüne geçmek için yürürlüğe sokulan ve konutlarda kira artışını yüzde 25 ile sınırlayan düzenlemeye ilişkin, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 54. Hukuk Dairesi emsal niteliğinde bir karar verdi.

Gerçek Gündem’in haberine göre; mahkeme aldığı kararda, yüzde 25 sınırının ‘adil olmadığına’ hükmetti.

İstinaf mahkemesinin ‘kiralarda yüzde 25 artış düzenlemesini’ tartışmaya açan karar süreci şöyle gerçekleşti:

İstanbul’un Eyüpsultan ilçesinde 2019 yılında ev kiralayan bir kiracı, 2021 yılında kira bedelini yıllık yasal artış oranları üzerinden güncelledi.

Fakat ev sahibi, kiracının ‘yasal sınırlar’ içinde yaptığı artışın, taşınmazın bulunduğu site içerisindeki emsal taşınmazların kira rayiç bedellerinin altında kaldığını belirterek, olayı yargıya taşıdı.

“YÜZDE 25 ZAM ADİL DEĞİL”

Yerel mahkeme davada, ev sahibinin, kira uyarlama artışı başvurusunu reddetti. Bu karar üzerine ev sahibi davayı istinafa taşıdı.

Dosyayı gören İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 54. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararına katılmayarak, “ülkemizde yaşanan olağanüstü ekonomik koşullar nispetinde kira artışları için getirilen yüzde 25’lik sınırın adil olmadığına” hükmetti.

Kararda şu ifadelere yer verildi:

“Her somut olayın özelliğine göre, uyarlama istenen taşınmazın mevcut durumunun dikkate alınması gerektiği, yerel mahkemece uyarlama davalarında uygulanması gereken kurallar, belirtildiği şekilde tek tek ortaya konularak ve konularında uzman üç kişilik bilirkişi kurulundan, tüm bu veriler, kiralananın niteliği, kullanma alanı, konumu, bölgedeki kira parasını da etkileyecek normalin üstündeki imar ve ticaret değişiklikleri, emsal kira paraları, vergi ve amortisman giderlerindeki artışlar, döviz kurlarındaki ani ve aşırı iniş ve çıkışlar ile ülkeyi sarsan ciddi ekonomik kriz veya doğal afetlere bağlı ödeme esaslarının yeniden düzenlenmesini gerektirecek olayların varlığı araştırılıp değerlendirilmek suretiyle bir rapor alınarak hasıl olacak sonuca göre karar verilmesi gerektiği olduğundan bahisle hakkaniyete uygun hüküm kurulması gerektiği ifade edilmiştir.”

“DEĞER KAYBININ TESPİTİ İSTENDİ”

Mahkemenin kararını değerlendiren avukat Özgür Kip, “Kira tespit davası açmak için normalde 5 yıllık süre gerekli. Ancak burada mahkeme tarafından ülkenin içinde bulunduğu ekonomik kriz ve enflasyonla oluşan değer kaybının tespiti istenmiştir. Bilirkişiden istenen bu rapor doğrultusunda mahkemenin karar vermesi istenmiştir” dedi.

“EMSAL TEŞKİL EDER”

“Kira anlaşmazlığında ülkenin içinde bulunduğu ekonomik şartlar, yani enflasyon, kur ve doğal afet gibi olağanüstü durumlarla davanın koşulları gerçekleşmiş ise, bu karar emsal teşkil etmektedir” diyen avukat Kip, “Kira uyarlamasında bu şartlar oluşmuşsa hali hazırda yüzde 25’lik kira sınırı uygulanmaz. Yani mahkeme bu kararı ile yüzde 25’lik kira sınırının önüne geçmiştir” diye konuştu.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 20
  • İnsan 4 ay önce Şikayet Et
    Ne! mahkeme kararına gerek duymuyor ki evi olan istediği zammı yapıyor enflasyon oranında yapsa gene normal 100 yüz yapıyorlar zaten. O kadar çok kazansak kirada olmayız maaş belli. 8 saat günlük çalış ev alınamıyor.
    Cevapla
  • Goca GONYALI 4 ay önce Şikayet Et
    aynen, tefe tüfe baz alınmalı, kiracıda olsa-devlette olsa ev sahipleriyle kazanmadı, yaa enflasyon oranı, yada tefe-tüfe dikkate alınmalı, zira %25 oranı bütün tüketim mallarında uygulayın
    Cevapla
  • Misafir 4 ay önce Şikayet Et
    Bence dığrusunu yapmış
    Cevapla
  • Misafir 4 ay önce Şikayet Et
    kira fiyatı az olanlar İstanbul'da en az 7500 den a ise bunlara %25 az bunlara dikkat edilmeli Birde kiracı veya ev sahibi elini vicdanına koymalı Ölüm var hak var
    Cevapla
  • Afa 4 ay önce Şikayet Et
    sizin mahkemelerinizin allah belasını versin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle