Moody's, S&P ve Fitch Reuters'e konuştu: Türkiye'de 10 yıl sonra bir ilk olacak

Reuters, Moody's, S&P ve Fitch uzmanlarıyla görüşüp, kredi derecelendirme notlarıyla ilgili 2024 tahminlerini yayınlarken; 2024’te Türkiye’nin kredi notunun son 10 yılda ilk kez artması bekleniyor.

GİRİŞ 20.12.2023 14:10 GÜNCELLEME 20.12.2023 14:10
Bu Habere 78 Yorum Yapılmış

Londra merkezli uluslararası haber ajansı Reuters, ülkelere yatırım yapılırken önemli kriterlerden biri olarak görülen kredi derecelendirme notlarıyla ilgili 2024 tahminlerini yayınladı. Ajans, dünya kredi derecelendirme piyasasının yüzde 95'ini kontrol eden üç kurum; Moody's, Standard & Poor's (S&P) ve Fitch uzmanlarıyla görüştü.

Buna göre, 2024’te Türkiye’nin kredi notunun son 10 yılda ilk kez artması, İsrail’in ise ilk kez düşmesi bekleniyor.

MOODY’S: ABD YAKINDAN TAKİP EDİLECEK

Moody’s kredi derecelendirme kuruluşunun 2024 için dünyanın en büyük iki ekonomisi ABD ve Çin'in görünümlerini negatif olarak değerlendirdiğine dikkat çekti.

Moody's’ten uzman Marie Diron, kuruluşun 2024’te Washington'un “borç ödeyememe” tehdidiyle nasıl baş edeceğini ve Çin'in ise emlak ve yerel yönetim borçlarının azalıp azaltamayacağını yakından takip edeceğini bildirdi.

Moody’s'in yanı sıra, ağustos ayında ABD’nin kredi notunu düşüren Fitch ve Standard & Poor's da Kasım 2024’te yapılacak başkanlık seçimi nedeniyle ABD’yi yakından takip edeceği kaydedildi.

Fitch’ten Ed Parker, “ABD'nin notunu düşürürken işaret ettiğimiz faktörlerin çoğu geçerliliğini koruyor” dedi ve yüksek faiz oranları, savunma harcamaları ve yaşlanan nüfusun ABD'nin borç seviyelerini yükseltmeye devam edeceğini belirtti.

TÜRKİYE 10 YIL SONRA İLK KEZ NOT ARTIŞI GÖREBİLİR

Reuters, Türkiye’de ise yeni ekonomi yönetiminin iyileştirme planlarını sürdürmesi halinde son 10 yıldır ilk kez not artışı yaşanabileceğini kaydetti.

Marie Diron, martta Türkiye'de yapılacak yerel seçimin ekonomi yönetiminin yüzde 40'ın üzerindeki faiz oranlarına bağlı kalma konusundaki kararlılığını test edeceğini, yetkililerin rotayı koruması ve yabancı yatırımcıların ülkeye geri dönmeye başlamasının “olumlu bir ivmeye işaret edeceğini” söyledi.

S&P, 30 Kasım 2023’te Türkiye'nin kredi notunu "B" olarak teyit etmiş, kredi notu görünümünü ise “durağan”dan “pozitif”e çevirmişti.

Fitch Ratings de 9 Eylül 2023’te Türkiye'nin kredi notunu "B" olarak teyit ederken, not görünümünü 2 yıl sonra “negatif”ten "durağan"a çıkardığını açıklamıştı.

Moody's'in de 15 Aralık’ta Türkiye’nin kredi notunda ve not görünümünde iyileştirme yapabileceği yönünde beklenti vardı ancak bu gerçekleşmedi. Moody's, Türkiye'nin kredi notuna ilişkin değerlendirme yapmadığını bildirdi.

Moody's, halihazırda Türkiye'nin kredi notunu "B3" ve not görünümünü "durağan" olarak değerlendiriyor. Kurum, 12 Ağustos 2022’den bu yana Türkiye’nin notunu güncellemedi.

SAVAŞ, İSRAİL'DE NOT İNDİRİMİNE NEDEN OLABİLİR

Diğer yandan İsrail’in devam eden Hamas savaşı nedeniyle 2024’te ilk not indiriminin yaşanabileceği belirtildi.

S&P'nin İsrail ile ilgili not görünümü negatif iken, Fitch ve Moody's not indirimi uyarısı yaptı.

Fitch'ten Parker, Yemen'deki İran yanlısı Husi isyancıların Kızıldeniz'de İsrail'e giden gemilere saldırmaya başlamasıyla birlikte, "Savaşın ne kadar süreceği ya da sonrasında ne olacağı konusunda büyük bir belirsizlik olduğunu" söyledi.

Kredi derecelendirme piyasasının en büyük üç oyuncusu Moody's, S&P ve Fitch’in, ekonomik görünümü değerlendirerek ülkelere verdikleri notlar, yatırım dünyasına yön veriyor.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 78
  • ahmet 4 ay önce Şikayet Et
    çünkü notta daha dibi yok. şu an nijerya ile aynı nota sahibiz
    Cevapla
  • mim cim 4 ay önce Şikayet Et
    Türkiye'nin toplam milli hasılası 1 trilyon dolar, geçen yılki ihracatı 254,2 milyar dolar. Rakam konuş, boş lafa yer yok.
    Cevapla
  • Adlar 4 ay önce Şikayet Et
    Sizin ğibi Silah Fabirkamiz ve bir Ülkeleri Sömürmüyoruz Siz Dünyayo sömürüyorsunuz
    Cevapla
  • Nuri KAVAK 4 ay önce Şikayet Et
    Artık gaz pompalamayı bırakın sayın BASIN, vebal alıyorsunuz, benden söylemesi.
    Cevapla
  • RAMAZAN KARAKAYA 4 ay önce Şikayet Et
    Siyonist yahudi sermayesi doları paundu yuroyu basıp tefecilik yaparak hiç bir katma değeri olmayan kağıt parçası üzerinden insanların emeğini kaynaklarını sömürüyor kendilerine iyi uşaklık eden milletleri önlerine bir parça kemik atıp fonlarken,ayağına takılıp engel olanları iç ve dış tetikçileri,kredi değerlendirme kuruluşları üzerinden sabote ediyor.
    Cevapla
  • RAMAZAN KARAKAYA 4 ay önce Şikayet Et
    Siz kimsiniz?rızk vericimisiniz?sizi gidi aşağılık kan emici virüsler.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle