Asgari ücretliye 'geçim' zammı

Milyonlarca çalışanın merakla beklediği asgari ücreti belirleme çalışmalarında süreç devam ediyor.

Asgari ücretliye 'geçim' zammı
Asgari ücretliye 'geçim' zammı
GİRİŞ 19.12.2023 09:53 GÜNCELLEME 19.12.2023 09:53
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Asgari Ücret Tespit Komisyonu dünkü ikinci tur görüşmelerinin ardından üçüncü toplantısını da bu hafta yapacak. İşçi tarafı, asgari ücret zammında ev kirası, temel giderler, geçim koşullarının dikkate alınması gerektiğini belirterek, hükümet ve işverenin bu konudaki yaklaşımına göre üçlü mutabakatla sonuca gitmeyi umduklarını dile getirdi.

VERİLER PAYLAŞILDI

Asgari Ücret Tespit Komisyonu dün Çalışma Genel Müdürü Mehmet Baş başkanlığında toplandı. İki saat süren toplantıda işçi heyeti adına Türk-İş Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, işveren heyetini temsilen de TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç başkanlık yaptı. Pazarlık çerçevesinin belirlenmesi açısından önem taşıyan bu toplantıda, temel ekonomik veriler masaya yatırıldı.

Kasiyer, sağlık çalışanı, enerji işçisi ve Karayollarında çalışan bir taşeron işçinin de yer aldığı toplantıda, Hazine ve Maliye ile Ticaret bakanlıkları ve TÜİK temsilcileri ekonomik veri ve raporları komisyonla paylaştı. Ağar, toplantıda herhangi bir rakam telaffuz etmediklerini belirterek, "Toplantıda TÜİK, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve işverenin görüşleri alındı. Heyetimizdeki 4 işçi arkadaşımız geçim şartlarını anlattı. Görüşmeler süratle devam edecek" dedi.

BU HAFTA TEKRAR BİR ARAYA GELİNECEK

Görüşmelerin kısa zamanda mutabakatla bitirilmesini arzu ettiklerini belirten Ağar, bu hafta tekrar bir araya gelineceğini söyledi. Büyükşehirlerde ev kirasının 10 bin liradan aşağı olmadığını belirten Ağar, "Geçim koşulları, temel giderler, ev kiraları herkes tarafından biliniyor. Bu insanların geçiminin, alım gücünün düşünülmesi gerekiyor" diye konuştu.

ASGARI ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Asgari ücrete gelecek zam oranlarına göre oluşacak net ve brüt rakamlar ise şu şekilde: Yüzde 35'lik zamda asgari ücret 15 bin 392 lira, yüzde 40'lık zamda 15 bin 962 lira, yüzde 45'lik zamda 16 bin 532 lira, yüzde 50'lik zamda 17 bin 103 lira.

Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 4
  • Faruk 4 ay önce Şikayet Et
    30 yıl devlete hizmet eden memur emeklisi aynı zamanda prim ödeyen insan askari ücretin altında kalıyor yuh
    Cevapla
  • Misafir 4 ay önce Şikayet Et
    Tek başına ev geçindirenler var Tek başına ev geçindirenler var asgari ücret 30bin lira olmalı
    Cevapla
  • Misafir 4 ay önce Şikayet Et
    tek başına ev geçindirenler var. asgari ücret 30 bin lira olmalı
    Cevapla
  • Misafir 4 ay önce Şikayet Et
    asgari ücret 30 bin lira olmalı, tek başına ev geçindirenler var
    Cevapla