Bakan Uraloğlu: Bütçe teklifinin 348 milyar TL'sini yatırımlara ayırdık

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "2023 yılında yatırım bedeli 230,4 milyar lira olan 57 projeyi tamamladık, 2024 yılı için ise, 661 milyar lira olan bütçe teklifinin, 348 milyar lirasını yatırımlara ayırdık" dedi.

GİRİŞ 19.12.2023 09:44 GÜNCELLEME 19.12.2023 11:42
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Bakan Uraloğlu, TBMM Genel Kurulu’nda, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile bağlı kuruluşların 2024 yılı bütçesi üzerine yaptığı konuşmada, sözlerine geçtiğimiz hafta hayatını kaybeden Saadet Partisi Kocaeli Milletvekili Hasan Bitmez'e Allah'tan rahmet dileyerek başladı. Uraloğlu konuşmasında ayrıca, 6 Şubat Kahramanmaraşlı merkezli depremlerde hayatını kaybeden vatandaşları da andı. Uraloğlu, hayatını kaybedenlere rahmet, yakınlarına başsağlığı diledi.

SON 21 YILDA 198 MİLYAR DOLAR YATIRIMI HAYATA GEÇİRDİK

Uraloğlu, son 21 yılda ulaştırma ve haberleşme alanında büyük ve önemli projeler ile ilklere imza atıldığını belirterek, “Son 21 yılda 198 milyar dolar yatırımı hayata geçirdik. Uluslararası döviz emtia fiyatlarını dikkate aldığımızda, Bakanlık yatırımlarımızın bugünkü varlık değeri toplam 250 milyar dolar. Bu durum, doğru zamanda doğru finansman yöntemleriyle verdiğimiz yatırım kararlarının ülkemize ne derece katkı sağladığının bir örneği. Bu yatırımlarımızın, 42 milyar dolarlık bölümü Kamu Özel İş-birliği projeleri kapsamında yapılmıştır” diye konuştu.

ULAŞTIRMA VE ALTYAPIDA 197 MİLYAR DOLAR İLAVE YATIRIM GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ

Ülke sathında 2 bin 751 projede görev alan toplam 223 bin kişiyle, çalışmalara hız kesmeden devam ettiklerini ifade eden Uraloğlu, “Hayata geçirilen yatırımlar ile; trafik güvenliğine katkı sağlayarak, vatandaşların ulaşım taleplerini en üst düzeyde karşılama gayreti içindeyiz. Bu kapsamda, ülkemizin ihtiyaç duyduğu ulaştırma ve altyapı yatırımlarını önümüzdeki 30 yıl için planladık. Toplam 197 milyar dolar tutarında ilave yatırım gerçekleştirmeyi hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

ULAŞIM VE ALTYAPIDA ‘HİZMET FIRTINASI’

Bakanlık bünyesinde yer alan 5 ana sektör özeline ilişkin verileri paylaşan Uraloğlu, şu ifadelere yer verdi:

“Mevcut 439 kilometre olan iltisak hattı uzunluğunu 2028 yılına kadar 663 kilometreye çıkartacağız. 2053 hedeflerimiz kapsamında, demiryolu ve haberleşme sektörlerine ağırlık vererek yatırımlarımızı sürdüreceğiz.

Karayollarında; 1.714 kilometre olan otoyol ağımızı 3 bin 722 kilometreye, 6 bin 101 kilometre olan bölünmüş yol ağımızı 29 bin 283 kilometreye, 50 kilometre olan tünel uzunluğunu 725 kilometreye, 311 kilometre olan köprü ve viyadük uzunluğunu ise 765 kilometreye,

Demiryollarında; 10 bin 948 kilometre olan ağımızı 13 bin 919 kilometreye, 2 bin 505 kilometre olan sinyalli hat uzunluğunu 8 bin 46 kilometreye, 2 bin122 kilometre olan elektrikli hat uzunluğunu 7 bin 142 kilometreye, ülkemizi hızlı trenle buluşturarak Hızlı Tren Ağımızı 2 bin 251 kilometreye,

Havayollarında; 26 olan aktif havalimanı sayısını 57’ye, 55 milyon olan havayolu terminal kapasitesini 337 milyona, 60 olan toplam yurtdışı uçuş noktasını 343'e, 150 olan uçak sayısını 658’e,

Denizcilikte; 152 olan uluslararası liman sayısını 190’a 190 milyon ton/yıl olan yük elleçlemesini 543 milyon ton/yıl’a 8 bin 500 olan yat bağlama kapasitesini 25 bin 38’e, 37 olan tersane sayısını 85’e, 8,9 milyon detveytton olan Türk sahipli filo büyüklüğünü 45,7 milyon detveytton’a,

Haberleşmede; 23 milyon olan mobil abone sayısını 91 milyonun üzerine, nerdeyse sıfırdan geniş bant abone sayısını 93 milyon’a, 81 bin 304 kilometre olan fiber hat uzunluğunu 536 bin kilometreye çıkartarak ülkemizi kalkındırdık, milletimizin hayatını kolaylaştırdık. Yatırımlarımızla başta can ve mal güvenliği olmak üzere birçok alanda insanımızın yaşam kalitesini arttırdık.”

PROJELERİN EMİSYON AZALIMINI HESAPLIYORUZ, 204 MİLYON DOLAR FAYDA SAĞLADIK

Bakanlık olarak, iklim krizinin ülkeye ve dünyaya verdiği olumsuz etkileri önemsediklerini ifade eden Uraloğlu, “Gerçekleştirdiğimiz projelerin çevreye olan olumlu etkisini tespit etmek için emisyon azalımını hesaplıyoruz. Hayata geçirdiğimiz mega projeler ile yaklaşık 25 milyon ton karbondioksit emisyonunda azalıma bağlı olarak toplam 204 milyon dolar fayda sağladık” açıklamasında bulundu.

ELEKTRİKLİ ARAÇ SAYISI YÜZDE 351 ARTTI

Yerli ve Milli Elektrikli Aracımız TOGG’un yollarda olduğunu hatırlatan Uraloğlu, “Sadece son 6 ay içerisinde ülkemizdeki elektrikli araç sayısı yüzde 351 ve elektrikli araç şarj soketi sayısı yüzde 289 oranında arttı. Bu artışın ivmelenerek devam edeceğini öngörüyoruz” dedi.

2023 YILINDA YATIRIM BEDELİ 230,4 MİLYAR LİRA OLAN 57 PROJEYİ TAMAMLADIK

Bakanlık olarak 7/24 aralıksız çalıştıklarına dikkati çeken Uraloğlu, “Ülkemizin ve vatandaşlarımızın hizmetine yeni projeler sunarak hizmet yarışı veriyoruz. 2023 yılında; toplam yatırım bedeli 230,4 milyar lira olan 57 projeyi tamamlayarak halkımızın hizmetine sunduk” dedi.

Bakan Uraloğlu, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“89 kilometresi otoyol olmak üzere 297 kilometre bölünmüş yol yaptık. 14 kilometre uzunluğunda 4 adet tünelin yapımını tamamladık. 21 kilometre uzunluğunda 110 adet köprünün ve viyadüğün yapımını bitirdik. 791 kilometre yeni demiryolu ağı inşa ettik. Sinyalli demiryolu hat uzunluğumuzu 811 kilometre artırdık. Elektrikli demiryolu hat uzunluğumuza 898 kilometre ekledik. Yaklaşık 10 milyon yolcumuza hızlı trenlerle seyahat imkânı sağladık. Havayollarında yaklaşık 216 milyon yolcu taşıyarak, havayollarımızı halkımız için erişilebilir kıldık. 2,41 milyon yeni aboneyle yüksek hızlı internet hizmetimizi yaygınlaştırdık. Fiber optik kablo uzunluğumuzu 19 bin kilometre artırdık.”

2023 YILI YATIRIMLARIMIZLA ALTYAPI AĞINI GÜÇLENDİRDİK

Uraloğlu, ayrıca yıl içerisinde; “İstanbul Havalimanı- Kağıthane Metro Hattını, AKM (M4) - Kızılay Metro Hattını, Ankara-Sivas Hızlı Tren Hattını, Adana 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nü, Kayseri Anafartalar - Hızlı Tramvay Hattını, Konya-Antalya Yolu ve Demirkapı Tünelini, Avrupa’nın en uzun çift tüplü karayolu tüneli olan Zigana Tüneli’ni, Pertek-Hozat İl Yolu ve Singeç Köprüsünü, Adıyaman Hastane Farklı Seviyeli Kavşağını, Yeni Foça Yat Limanını, Aydın-Denizli Otoyolunun 89 Km’lik kesimini, İskenderun OSB Kavşağı ve Bağlantı yollarını, Milas / Ören TEKNE İmal Çekek Yerini, hizmete açarak altyapı ağlarımızı güçlendirdik” şeklinde konuştu.

2024 YILI İÇİN 661 MİLYAR LİRA OLAN BÜTÇE TEKLİFİNİN, 348 MİLYAR LİRASINI YATIRIMLARA AYIRDIK

“2024 Yılında hedeflerimizle uyumlu olarak, 661 milyar lira olan bütçe teklifimizin 348 milyar lirası yatırımlara ayrılmıştır” diyen Uraloğlu, yapılacak yatırımları şu şekilde sıraladı:

“Limanlar ile lojistik bölgelerin demiryolu bağlantısı sağlayacak iltisak hatlarımızı yapmaya devam edeceğiz. Etüt proje çalışmaları devam eden hatlardan; Afyonkarahisar-Burdur, Kırıkkale-Kırşehir-Aksaray, Şanlıurfa-Mardin, Malatya-Elâzığ-Diyarbakır, Gölbaşı-Adıyaman-Kahta, Nurdağ-Kahramanmaraş hızlı tren hatlarının etüt proje çalışmalarını tamamlayacağız. Rize İyidere Lojistik Limanı İnşaatının yapım çalışmalarına devam edeceğiz. Demre Yat Limanı üstyapı projesini tamamlayıp işletmeye açacağız. Hatay İli İskenderun İlçesinde sahil tahkimatını ve hasar gören balıkçı barınağı onarımını tamamlayacağız. Yaklaşık 1.100 köyümüze daha 4.5G teknolojisi ile mobil genişbant hizmeti götüreceğiz. Ulusal Siber Kalkan 2024 tatbikatını savunma sektörü için gerçekleştireceğiz. 5G yol haritasının belirlenmesine yönelik çalışmalarımıza devam ediyoruz, bu geçişin ülkemiz için en uygun zamanda, yerli ve milli üretimi destekleyecek şekilde yapacağız. Erzurum-Kars güzergâhında Bölgesel Turistik tren seferlerini başlatacağız. Çeşmeli- Kız Kalesi Otoyol çalışmalarını hızlandıracağız. Akdeniz Sahil Yolu’nun yapım çalışmalarına devam edeceğiz.”

KARAYOLU YATIRIMLARINA 2024’TE DE HIZ KESMEDEN DEVAM EDECEĞİZ

Uraloğlu, karayolu sektöründe de 2024 yılı içerisinde çalışmaların hız kesmeden sürdürüleceğini ifade etti. Uraloğlu, “Aydın-Denizli Otoyolunun 74 kilometrelik uzunluğundaki 2. Kesimini, TEM Edirne-Karaağaç Bağlantı Yolunu, Bergama-Soma Yolunu, Ankara-Çankırı Yolu Akyurt Geçişini, Çayırhan Köprüsü ve Bağlantı Tünelini, Erdemli-Silifke-Taşucu Yolu Altınorfoz Viyadüğünü, Osmaniye Batı (Sakızgediği) Kavşağını, Çiğdemli-Kadışehri İl Yolunu, Ordu-Topçam-Mesudiye Dere Yolunu, Kahta-Narince-Nissibi Yolunu, Siirt-Kurtalan Yolunu, Yusufeli Merkez Viyadüğünü, Tatvan-Bitlis-Baykan Yolunu, Van Çevre Yolunu, Bursa ili Çalı Yolu 2. Etabını, Balıkesir Kuzey Çevre Yolu 1.Etabını, Yenişehir-Bilecik Devlet Yolunu, Simav Çevre Yolunu, İznik Çevre Yolunu, Bursa TEKNOSAB Kavşağı’nı, Aşık Şenlik Tünelini ve birçok projeyi tamamlayarak milletimizin hizmetine sunacağız” açıklamasında bulundu.

BİZ SADECE YÜK VE YOLCU TAŞMIYORUZ, AYNI ZAMANDA MİMARLIK ESERLER ORTAYA KOYUYORUZ

Bakan Uraloğlu, Genel Kurul'a gerek tamamlanan gerek devam eden gerekse de yapımı planlanan bazı önemli projeleri görseller üzerinden anlattı. Uraloğlu, "Biz sadece yük yolcu taşımıyoruz, aynı zamanda mimarlik eserleri ortaya koyuyoruz" ifadelerine yer vererek, Çanakkale Köprüsü, Zigana Tüneli, Eğiste Hadimi Viyadüğü ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün ödüllü projeler olduğunu belirtti.

BİZ BATIYA NE YAPTIYSAK DOĞU VE GÜNEYDOĞUYA DA ONU YAPTIK

Bazı milletvekillerinin doğu ve güneydoğuda ulaşım ve altyapı adına hiçbir yatırım yapmadıkları eleştirisinde bulunduğunu ifade eden Uraloğlu, "Biz batıya ne yaptıysak doğu güneydoğuya da onu yaptık. Şu harita gerçekten Türkiye'nin 2002 yılında bölünmüş yol haritasıdır. Bu şimdi ki yol haritasıdır. Eğer biz bugün bu yolları yapmasaydık 20 kilometre/saat hızla seyrederdik şimdi 90 kilometre/saat hızla yollarımızla güvenle seyrediyoruz" diye konuştu.

KARAYOLUNDA DEV PROJELER DEVAM EDİYOR

Uraloğlu Genel Kurul'da, tamamlanan, yapımı devam eden ve planlanan projeler ile ilgili de bilgileri verdi:

"Aydın Denizli Otoyolu'nun birinci bölümünü trafiğe açtık, ikinci bölümünü 2024'te inşallah hizmete açacağız. Yine Kuzey Marmara Otoyolu'nu Filyos Tüneli ile Sarıyer'e bağlayacağız. Olası bir afet durumunda, kaçış noktası olacaktır.”

“Biz sadece olanları yönetmiyoruz, gelecek olanları da planlıyoruz. Ankara- İstanbul arasındaki otoyolu 10 yıl içerisinde kapasitesini dolduracaktır. Yeni bir otoyol planlıyoruz onu da hayata geçireceğiz inşallah.”

“Antalya-Alanya Otoyolu'nun ihalesini yaptık. Çevreyolu ile birlikte bağlantısını sağlayacağız. Bu projemize de önümüzdeki yıl başlıyoruz.”

“43 ilimizi Anadolu'ya bağlayacak olan Ankara-Kırıkkale-Delice Otoyol projemizin ihalesini yaptık. Seneye başlıyoruz.”

“Ülkemizdeki elektrikli araçlar artıyor. 51 bini geçti, 10 bin tane şarj istasyonunu ülkemizin her noktasında teşkil ettik.”

KENT İÇİ RAYLI SİSTEM PROJELERİ

“Kent içi raylı sistemler 14 ilde planlamamız, yapımı devam edenler ve bitirdiklerimiz var, bunlara devam edeceğiz.”

“İstanbul'da tam 5 tane kent içi raylı sistemin 3 tanesini hemen bitirip hizmete açacağız inşallah.”

“İstanbul Havalimanı Gayrettepe Metro Hattı inşallah Gayrettepe-Kağıthane arasını bitiriyoruz. Halkalı Başakşehir - İstanbul Havalimanı arasını önümüzdeki aylarda bitiriyoruz.”

“Tam çevreci bir proje, Sirkeci-Kazlıçeşme kentsel dönüşüm hattını hayata geçiriyoruz. Bakırköy-Bahçelievler- Kirazlı metro hattı da önümüzdeki aylarda bitiriyoruz.”

“Milli maçımız 90 dakika, Ankara'dan İstanbul'a Süper Hızlı Tren ile 80 dakika da gideceğiz inşallah.“

“2053 yılına geldiğimizde geçilmez olan Avanosları Dörtyol Hatsa Projesi ile hem demiryolu hem de karayolu projesiyle geçiyoruz.”

“Burası bizim ülkemizin konumu, ortadoğu yer alan ülkemiz gerçekten bir geçiş noktası. Batı noktasında olsun güney kuzey noktasında olsun biz Kalkınma Yolu ile ilgili projeleri size aktardık. Bunu inşallah yakından takip ediyoruz. Hem başbakan hem devlet başkanı seviyesinde görüşüyoruz. Bütün aşamalarını da inşallah hayata geçireceğiz.”

“Zengezur Koridoru… Ermenistan topraklarından geçmesini planladığımız buradan geçilmez diye konuşuluyordu. Ama şimdi gelinen noktada Paşinyan bu koridorun kendi topraklarından geçmesi gerektiğini söylüyor.”

HIZLI TREN PROJELERİ DEVAM EDİYOR

“Karaman-Ulukışla-Aksaray yollarında demiryolu yolu hattı ve yine Mersin- Adana-Osmaniye-Gaziantep Hızlı Tren Hattı’nı hızlıca yapacağız.”

“Yavuz Sultan Selim geçişini raylı sistemle geçeceğiz inşallah. Boğazı tekrar geçmiş olacağız. Kapıkule'ye kadar demiryolu hattımızı ulaştırmış olacağız. Bursa'nın demiryolunu takip ediyoruz. 2025-2026'da bitireceğiz.”

“Ankara- İzmir YHT'de çok hızlı bir şekilde çalışmaya devam ediyoruz. Yerköy-Kayseri’yi de bitiriyoruz başladık.”

“Hızlı Tren ağımızı artık Karadeniz'e ulaştırıyoruz, önce Çorum'a sonra Samsun'a raylı sistemi götüreceğiz.”

SABİHA GÖKÇEN HAVALİMANI 2. PİSTİNİ AÇIYORUZ

“Sabiha Gökçen Havalimanı'nın 2. pistini bitirdik. Önümüzdeki günlerde açıyoruz. Çukurova Havalimanı'nı önümüzdeki ay bitiriyoruz. Bayburt- Gümüşhane ve Yozgat Havalimanlarına devam ediyoruz. TÜRKSAT 6A'yı da haziran ayında uzaya fırlatacağız.”

Genel Kurul’da Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve bağlı kurumların 2024 yılı bütçesi kabul edildi.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 2
  • B.Ali 4 ay önce Şikayet Et
    Sayın bakan ulaştırma ve altyapı konusunda çok güzel işler yapıldı Allah razı olsun ama artık bu alanlardaki yatırımları biraz daha düşürüp kentsel dönüşüme ve istihdam sağlayıcı projelere ağırlık verilmeli diye düşünüyorum.
    Cevapla
  • Misafir 4 ay önce Şikayet Et
    MİLLET PERİŞAN YATIRIM YAPILIYOR biraz iscinizi ve emeklinizi düşünün artık aç bile diyemiyorum emeklilere vicdansız yönetim var başımızda zülm ile abad olunmaz bu Erdoğan'ın sözü!!!
    Cevapla