Moody's'in borsaya etkisi sınırlı kaldı! Gözler Merkez Bankası'nda

Moody's'in görünüme ilişkin kararı sonrası borsa için sert satış beklentisi oluşmuştu. Haftanın ilk işlem gününde borsada, Moody's'in etkisi sınırlı kaldı. Piyasalar yönünü Merkez Bankası'nın faiz kararına çevirdi.

GİRİŞ 18.12.2023 13:07 GÜNCELLEME 18.12.2023 17:08
Bu Habere 29 Yorum Yapılmış

Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi notuna ilişkin değerlendirme yapılmadığını duyurmuştu. Bu kararın Pazartesi günü borsada, sert satış getireceğine dair yorumlara neden olmuştu. Haftanın ilk işlem gününe yatay bir seyirle başlayan borsada, Moody's'in kararının etkisinin sınırlı kaldığı görüldü. Gedik Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdürü Eda Karadağ, Haber7'ye yaptığı değerlendirmede, Moody's'in değerlendirme kararını pas geçmesini piyasaların olağan karşıladığını belirtti. 

PİYASALAR MOODY'S'E TEPKİ VERMEDİ

Moody's'in not görünümünü yükselteceğine dair piyasalarda bir beklenti oluştuğunu hatırlatan Karadağ, Moody's'in değerlendirmeyi pas geçmesinin piyasalarda sert fiyatlama yaşanacağına dair bir endişe oluşturduğunu ancak borsanın Moody's'e tepkisinin sınırlı kaldığını belirtti. "Eğer Moody's Türkiye ekonomisine dair olumsuz açıklamalarda bulunsaydı piyasalarda sert fiyatlama o zaman yaşanabilirdi" dedi. Fed, etkisinin piyasalarda yarattığı risk iştahının borsaya da olumlu yansıdığını belirten Karadağ, özellikle borsada bankacılık sektörünün en yüksek getiriyi sağladığını, bankalar öncülüğünde borsanın yükseldiğini vurguladı. Aşağıda 7 bin 865 ve 7 bin 885 puanın destek seviyesi olduğunu ifade eden Karadağ, 8 bin 100 - 8 bin 200 puan aralığında kapanışların Borsa İstanbul'daki yükselişin devam etmesi açısından önemli olduğuna işaret etti.

GÖZLER MERKEZ BANKASI'NIN FAİZ KARARINDA

Merkez Bankası, Perşembe günü yılın son faiz kararını açıklayacak. Kasım ayında 500 baz puan artışla politika faizini yüzde 40'a yükselten Merkez Bankası'nın mesajları yakın takip edilecek. piyasa beklentisinin 250 baz puan faiz artışı olduğunu belirten Karadağ, Kasım ayı toplantısına ait karar metnindeki mesajlara dikkat çekti. Merkez Bankası'nın faiz artırımlarının sonuna geldiğine işaret eden Karadağ, piyasanın bu ay 250 baz puanlık bir faiz artışı beklediğini ifade etti. Yüzde 40-45 aralığında bir noktada Merkez Bankası'nın sıkılaşma döngüsünü sonlandırabileceğini belirten Karadağ, "Karar metnindeki ifadeler çok önemli. 'Son faiz artışı mı yoksa bir faiz artışı daha masada mı?' piyasalar bu mesaja odaklanacak" dedi.

ALTIN FİYATLARININ SEYRİ NE OLUR?

Fed'in faiz politikasının ve Fed üyelerinin vereceği mesajların ons altın tarafında etkili olduğunu belirten Karadağ, "Piyasa artık para politikasında Fed'in gevşeyeceğine yönelik beklentilerini güçlendirdi. Haliyle risk iştahı desteklendi, dolar gevşedi, emtialarda ve küresel borsalarda alımlar yapıldı ve yapılmaya devam ediyor" diye konuştu. 2024 yılında güçlü bir dolar beklentisinin olmamasının emtiaları destekleyecek önemli bir etken olduğunu ifade eden Karadağ, ons altının 2 bin dolar üzerinde hareketini koruması halinde yukarı yönlü eğilimin devam edeceğini söyledi. 2 bin 100 dolar seviyesinin direnç noktası olacağına işaret eden Karadağ, her geri çekilmenin alım fırsatı oluşturacağını belirtti. 

 

KAYNAK: HABER7
Derya Yüce Haber7.com - Editör-Muhabir
Haber 7 - Derya Yüce

Editör Hakkında

YORUMLAR 29
  • Misafir 4 ay önce Şikayet Et
    daha nasi tepki verecek 2,5 düşmüş
    Cevapla
  • Fehmi 4 ay önce Şikayet Et
    Ben 500 puan artış bekyorum piyasa beklentisine uygun beklemiyorum
    Cevapla
  • Mustafa 4 ay önce Şikayet Et
    Çok sınırlı kaldı, hisseler eksi,5,6,7,8 olumsuz açıklama olsaydı eksi 30 olurdu, neden bir kere SPK yı yazmıyorsunuz, daha ne kadar düşecek hisseler, açığa satışı neden yasaklamiyorlar,benim hakkım haram zıkkım olsun inşallah
    Cevapla
  • Arif¹ 4 ay önce Şikayet Et
    Borsada manipilasyonun cezası sadece 3 ay filan hak mahrumiyeti. O da önemli değil. Yüzlerce kuruluş üzerinden işlem yapmaya devam edebiliyorlar nasılsa. Hapis cezası alması hareketler esas borsanın başındakiler. Cezaları uygulamadıkları için. Çiftlik olmuş çiftlik.
    Cevapla
  • Hasan SGK Emekli 4 ay önce Şikayet Et
    Teğet mi geçti diyorsunuz?Resmen KY çöktü daha nasıl düşecekti komik olmayın.
    Cevapla
  • Hasan SGK Emekli 4 ay önce Şikayet Et
    Moody's Borsayı yeterince sarsamadı şimdi MB dan mı sarsıntıyı bekleyelim diyorsunuz?MB 5+5 sistemli faize alıştırdı 5 kurtarmaz tekseferde 20 gelsin.Bu nasıl faizdir NAS bunun neresinde?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle