TİKA Başkanı Serkan Kayalar Başkent Kulisi’nde

Kanal 7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet’in bu haftaki konuğu TİKA Başkanı Serkan Kayalar Başkent Kulisi programında önemli açıklamalarda bulundu.

GİRİŞ 17.12.2023 11:49 GÜNCELLEME 17.12.2023 13:49
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış

Kanal7 Ankara Temsilcisi ve Haber7 Yazarı Mehmet Acet, bu hafta Başkent Kulisi'nde TİKA Başkanı Serkan Kayalar'ı ağırladı.

TİKA Başkanı Serkan Kayalar'ın açıklamalarından satır başları:

Hayırseverlik bu topraklarda yüzlerce yıldır kurumsal bir şekilde devam ediyor. Osmanlı döneminde biliyorsunuz yüzlerce vakıflar var. Başka coğrafyalara başka ülkelere de yardım yapılmış.

Dinimizde infak çok önemli bir kavram. Biz zenginliğimizi paylaşmakla mükellefiz. Yaptığımız işin felsefesi tam anlamıyla kültürümüzde mevcut.

Bizim farkımız yaptığımız işlerde, Osmanlı'dan medeniyetimizden genel kavram, yardım kuruluşları insanı merkez almalı. 

Siyasi çıkarlara uygun hareket edip yardımlar yapılıyor ama biz Türkiye olarak insanı merkeze alıyoruz. Bunu Somali'de gördük, bunu Yemen'de gördük, bunu Arakan'da gördük. Açık konuşmak gerekirse dünyanın unuttuğu coğrafyalarda hiç bir çıkar beklemeden insan odaklı çalışmalarımızı yürütüyoruz.

Sayın Cumhurbaşkanımız Somali'ye bizzat gitti. İşte bizim farkımız bu.

TİKA 1922'de kuruldu. Bu tarihi süreklilik içerisinde biz yüzlerce yıldır sahadayız. Türkiye dış politikada da sınırların ötesinde bir iddiaya sahip. Sayın Cumhurbaşkanımız yıllardır göğsümüzü kabartacak şekilde bu diplomasiyi yürütüyor. 

Türkiye, sınırlarının ötesinde bir etkiye sahip. Türkiye nerde bir dertli varsa oraya derman olmuştur.

TİKA'mızın kurumsal öyküsünün başladığı yer Orta Asya'dır. Bağımsızlığına kavuşan Türk Cumhuriyetleri'nde ofislerimizi açıyoruz.

2024'te hoca Ahmet Yesevi restorasyon kapsamına alındı. Moğoistan'dan balkanlara kadar bir sınırdan bahsediyoruz. Türk dünyası bizim gönlümüzde.

Dış politikamıza uygun olarak TİKA somut olarak yer almaktadır.

Afrika bence çok önemli bir ülke. Sayın Cumhurbaşkanı'mız Afrika'yı en çok ziyaret eden liderlerden bir tanesi.

Küresel eşitsizliğin en fazla yaşandığı ülke Afrika. Afrika'nın sorunlarına çözüm arayan bir Türkiye var. 

Dünyada 700 milyon insan aşırı yoksullukla mücadele ediyor. Afrika'daki, gıda güvensizliği arttı.

Afrika'da yeni doğan bir çocuğun yaşama şansı 60'da1'i. Gelişmiş bir ülkede doğan çocuğa göre yaşama şansı. Afrika'nın derdini ciddiye alan bir ülke var o da Türkiye.

İsrail'in saldırıları

TİKA olarak sizin durumunuz Gazze'de nedir?

Filistin konusun halkımızın müthiş bir duyarlılığı var. TİKA olarak halkımızın bu desteği bize güç veriyor.

İlk Türkiye'ye gelen hastalar kanser hastaları. İsrail'in saldırılarına rağmen TİKA olarak Gazze'de yardım çalışmalarını devam etmeye çalışıyoruz. Batı Şeria'da da bizim desteklerimiz oldu.

Temel tıbbi malzemeleri Filistinlilere ulaştırmaya çalıştık. Bugüne kadar TİKA olarak 1100'ün üzerinde proje gerçekleştirdik. Filistinli dostlarımız TİKA'yı yakinen bilir.

Filistin'de TİKA iz bırakmıştır. Özellikle Gazze'de sahada çalışmalar tekrar başlayacak.

TİKA, Türk Cumhuriyetlerinden sonra ikinci ofisini açtığı coğrafya Balkanlar.

Balkanlar ile güçlü ilişikler kurduğumuz bir coğrafya. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın da ciddi anlamla diplomasi trafiği ile oradaki coğrafyada Türkiye'mizin  varlığına dair çabaları olduğu bir coğrafyadan bahsediyoruz. TİKA olarak Kosavada da çok ciddi çalışmalarımız var. Balkanlarda da gelir getirici ekonomi getirici projelere önem veriyoruz.

Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 19
  • Halkk 4 ay önce Şikayet Et
    Afrika'nın ūlke değil de kıta olmasına rağmen TÏKA Başkanı tarafindan "Afrika bence çok önemli bir ülke" söyleminde bulunulması tuhaf bir durum,
    Cevapla
  • karabahtim 4 ay önce Şikayet Et
    O kadar konu içinde bunami takildin?
    Cevapla
  • ruknettin 4 ay önce Şikayet Et
    Bilmeden konuşanlar, ALLAHA yemin olsun ki, müslüman yalan söylemez, tüm balkanlarda en ufak bir hayrı dahi yok tikanın. Nemi yapıyor? Eski bi osmanlı camisi buluyor, camiyi tanıdıklara ihale edip yandaşlarınızın cebine fazladan para kazandırın. Reis zaten talşmatı geçti inşALLAH en kısa zamanda tüm kadrolar ile değişeceksiniz
    Cevapla
  • Yalan yok haa 4 ay önce Şikayet Et
    Biz Antik kuntik kazılardan başka, Neden Kültürel Miras yapılarımızı Restore etmiyoruz. Memlekette yüzlercesi vardır .. gözü olan görür
    Cevapla
  • Kul 4 ay önce Şikayet Et
    Tika;Türkiye Cumhuriyeti Devletimizin uluslararası en büyük vizyon ve misyonudur.Tika misyonerlerin ve emperyalist sömürgeci batının en büyük korkusudur. PKK için MİT ne ise, Emperyalist Devletler için TİKA odur. TİKA Türkiye Cumhuriyetimizin Dünyanın en büyük gücü olduğunun en büyük göstergesidir.
    Cevapla
  • Cem 4 ay önce Şikayet Et
    TIKA, birazda bu memlekette kaderine terk edilmiş mahsun ecdad yadigarı tarihi mirasa el atsın!Mesela Anadolu'daki ilk Türk camisi Ebu'l Manuçehr Camisine!On yıllardır metruk ve kaderine terk edilmiş! Yazık tır bu memlekette ayağa kalkması gereken onca yerli ve milli eser varken onlar tamamlanmadan yurt dışına koşturmak ve diğer yandan ülkemizde de müzeleri antik kalıntılarla doldurmak!
    Cevapla
  • Zübeyir 4 ay önce Şikayet Et
    Hayret doğrusu, son 20 yılda Türkiye nin her köşesinde onarılmadık Tarihi eser kalmadı. Geçmişte hepsi harebe halindeydi, bakan çeken yoktu. Şİmdi çoğu tarihi eserimiz defalarca onarıldı. Bir tarih ayağa kaldırıldı. Bununla yetinilmedi taa Moğolistandaki Harabe halindeki Tarihi Türk eserleri 50 km yol yapılıp onarıldı. Elbette bazı eksiklikler olabilir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle